Holešovská výzva v boji proti Vandasovi: Stane se z ní politické hnutí

16.04.2012 18:26

VÍME PRVNÍ Rozporuplnost mezi názory některých členů Holešovské výzvy přinesla, jak se zdá, trpké ovoce. Nejednotnosti se rozhodli využít členové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) tím, že si název Holešovská výzva nechali zaregistrovat ministerstvem vnitra jako své občanské sdružení. Vedení původní Holešovské výzvy se pak rozhodlo jít do protiofenzívy.

Holešovská výzva v boji proti Vandasovi: Stane se z ní politické hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Celostátní konference občanských iniciativ, hnutí, sdružení a jednotlivých občanů

„V pondělí jsme se dohodli na dvou základních krocích, kterými se budeme bránit. Za prvé, že podáme žalobu a žádost o předběžné opatření (v takovém případě musí soud rozhodnout v řádu hodin) ohledně názvu Holešovská výzva. A za druhé, během týdne podáme žádost o registraci politického hnutí na ministerstvu vnitra. To se bude jmenovat podobně, název již máme vymyšlený, avšak z taktických důvodů ho zatím zveřejňovat nebudeme,“ sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí iniciativy Jaroslav Petr.   

Vysvětlil, proč přistoupili v dohodě na poněkud jinou podobu jména hnutí, jež si nechají zaregistrovat. „Oba jmenované důvody dávají předpoklad toho, že by se mohly podobné atentáty na nás opakovat. Vzhledem k tomu, že se chystáme bránit soudní cestou, a zřejmě tak učiní i DSSS, soudy se mohou táhnout i dva roky – a to my si nemůžeme dovolit zůstat neaktivní. Proto jsme se dohodli na názvu hnutí, jež si každý spojí s naší dosavadní iniciativou, ale nikdo ho nemůže používat jako nástroj k nějakým sporům, jež by nás zbytečně brzdily,“ řekl dále Petr.

Přestřelka mezi DSSS a Holešovskoou výzvou skončí soudem?

Již v neděli se pak na adresu strany Tomáše Vandase vyjádřilo vedení Holešovské výzvy v oficiálním prohlášení následovně: „Zavrženíhodné jednání DSSS poškodilo Holešovskou výzvu a má charakter velké společenské nebezpečnosti. Holešovská výzva používá zmiňovaný název oficiálně od prosince roku 2011. Tento název volného občanského sdružení je použit i v Deklaraci Holešovské výzvy, která byla přijata dne 8. února 2012. Již z těchto skutečností je patrno, že název je spojován s jinou skupinou lidí – občanů, kteří neměli, nemají, ani nikdy nebudou mít nic společného s DSSS. Podle názoru vedení Holešovské výzvy mohlo dojít v tomto případě k naplnění skutkové podstaty – porušení zákona, a to ve smyslu nekalosoutěžního jednání, byla výrazně poškozena politická soutěž a dále se může jednat o parazitování na dobré pověsti jiného subjektu, kterého zneužívá jiný soutěžitel s cílem získat pro sebe prospěch, jehož by jinak nedosáhl.“

Jenže DSSS se brání. I tato strana rozeslala médiím své stanovisko a informuje o Holešovské výzvě také na svých internetových stránkách. Asi nepřekvapivé je pod vlivem nastalé situace to, že na svém webu mají již fotografie z nedělní demonstrace Holešovské výzvy, komentované tak, jako že to je již akce pod jejich taktovkou. Na stránkách nejde přehlédnout ani známé žluté logo které na sobě však nese nápis: Dost! Chci změnu.

DSSS: Vadila nám nesourodost názorů a zklamání lidí. Proto jsme do toho vstoupili

„My jsme Holešovskou výzvu a její vývoj dlouho sledovali a  s celou řadou věcí, jež uvádí, jako důvody své nespokojenosti, se ztotožňujeme. Bod po bodu to asi probírat netřeba, snad jediné nesplnitelné je to, aby se uskutečnil další vývoj bez politických stran. Lidé na to hodně slyšeli i v našich různých regionálních organizacích například v Kadani, i jiných městech. Jenomže když viděli to, jak se vedení Holešovské výzvy není schopné na čemkoli shodnout, jak jdou proti sobě, byli z toho ti lidé otrávení a ptali se, proč to takhle končí. Rozhodli jsme se, že tu myšlenku nenecháme padnout a podpoříme ji. Proto jsme se nechali také zaregistrovat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jiří Štěpánek, prezentující se v tomto ohledu jako zmocněnec.  

Připomněl pak to, že se občanské sdružení Holešovská výzva (HV) důrazně ohrazuje proti výrokům pana Popelky a dalších lidí z okruhu tzv. Holešovské výzvy, v němž útočí na toto občanské sdružení a označují jeho registraci u ministerstva vnitra jako podvod.

Nejsme žádný podvod, brání se Štěpánek

„Holešovská výzva je řádně registrovaným občanským sdružením, které vzniklo na popud mnoha nespokojených občanů. Impulsem k tomuto kroku byla i velká dávka neschopnosti a amatérismu, jak se pan Popelka a jiní zástupci vyjadřovali v médiích a prezentovali náhledy na změny ve společnosti. Pan Popelka se tedy evidentně nemůže smířit se skutečností, že ho část občanů považovala za brzdu v kvalitní protirežimní práci a požadovala pevnou strukturu a řádnou registraci sdružení,“ uvedl veřejně Štěpánek ve svém prohlášení v této záležitosti médiím.

Sdružení si podle internetových stránek klade za cíl organizovat společenské a politické aktivity, jejichž úkolem je upozorňovat na současný zkorumpovaný systém vládní garnitury, která rozkradla a zdevastovala zemi. Píseň Karla Kryla Demokracie, provází také úvodní webovou stránku.

Tajemstvím v tuto chvíli není už ani to, že DSSS oznámila, že někteří krajští koordinátoři Holešovské výzvy budou uvedeni na kandidátkách za jejich stranu do krajských voleb.
 

                                                                                                             

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …