Hornické bouře, či něco ještě horšího. Česku hrozí nečekaný předvolební rozruch

23.08.2017 9:25

Blíží se čtvrtek a lidé z Ostravska s napětím vzhlížejí ke čtvrteční schůzi věřitelů tamních černouhelných dolů – OKD. V onen čtvrtek 24. srpna se rozhodne o restrukturalizaci firmy z pera exministra financí Andreje Babiše prostřednictvím státní firmy Prisko, nebo o konkurzu největšího zaměstnavatele v regionu.

Hornické bouře, či něco ještě horšího. Česku hrozí nečekaný předvolební rozruch
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, schůze se chce účastnit největší z věřitelů Citibank s pohledávkou téměř 10 miliard korun, kterou sice insolvenční správce neuznal, ale banka žádá o hlasovací právo. A Evropská komise také obdržela stížnost společnosti Alcentra ze skupiny Bank of New York Mellon, která za OKD nabídla oproti státní společnosti Prisko (ta nabídla 80 milionů korun) výrazně více – 540 miliónů.

Na veřejnost teď vyplývá, jakým způsobem za reorganizaci dolů „kopají“ odboráři. Před čtvrteční schůzí věřitelů se objevil dopis, ve kterém odboráři před rozhodováním o způsobu vyřešení úpadku vyvíjejí na Krajský soud v Ostravě nátlak, aby alternativa navržená společností Alcentra nebyla přijata. Odborové organizace se seznámily s obsahem dopisů fondu Alcentra Limited z 2. května a 4. června 2017, které byly zveřejněny v insolvenčním rejstříku. Odborové organizace jednoznačně odmítají, aby se vlastníkem OKD stal tento fond, respektive jakýkoliv soukromý vlastník. „V minulosti se jednalo o nejhorší možné řešení, jehož výsledkem je současný úpadek OKD,“ napsali odboráři vedení Jaromírem Pytlíkem. Cílem soukromého vlastníka z podstaty věcí není podle odborářů hrazení ztráty z neziskové těžby, o hrazení nákladů na likvidaci nemluvě. „V případě opětovného prodeje do rukou zahraničního vlastníka hrozí podle nás v této situaci recese, která je přirozenou součástí hospodářského cyklu, opětovné insolvenční řízení OKD a tím i další nejistota zaměstnanců, dodavatelů i zákazníků,“ varují odboráři, kteří zjevně po roce 1989 stále s láskou vzpomínají na zlaté časy socialismu, kdy všechno řešil stát.

Anketa

Myslíte, že Miroslav Kalousek jednou bude premiérem, jak on sám předpovídá?

3%
97%
hlasovalo: 4518 lidí

Odboráři dále tvrdí, že více než před rokem byli nezúčastněnými účastníky jednání mezi držiteli dluhopisů těžební společnosti společností NWR a českým státem o osudu OKD. Jejich předmětem byla nabídka NWR, že sníží zadlužení OKD výměnou za to, že stát uhradí náklady na uzavření některých dolů, včetně úhrady nákladů těžby ze ztrátových dolů. „Tato jednání byla ze strany zahraničních vlastníků a věřitelů vedená vyděračským způsobem vůči České republice a jako rukojmí byli vzati zaměstnanci OKD. Ze strany fondu Alcentra je patrné pokračování v tomto způsobu jednání,“ tvrdí odboráři Jaromír Pytlík, Štefan Pintér, Luděk Procházka, Jindřich Lettovský, Jiří Waloszek, Petr Karkoška a Monika Němcová.

Odboráři dále uvedli, že se zástupci společnosti Alcentra se potkali za účasti šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly již v březnu. Tedy ještě před tím, než Alcentra zveřejnila své dopisy s návrhy v insolvenčním rejstříku. A potenciálním zachráncům pěkně umyli hlavu. „Musíme konstatovat, že tito pánové nemají ani ponětí o problematice a složitosti dobývání uhlí. A také nám nebyli schopni odpovědět na zásadní otázky, jako jsou například: řešení postupného útlumu jednotlivých lokalit, zajištění zdrojů na postupný útlum lokalit, řešení současného kritického stavu zaměstnanců a problematiky mezd zaměstnanců. Odboráři také uvedli, že kvůli možnosti připuštění společnosti Alcentra do reorganizace prodloužili stávkovou pohotovost na neomezenou dobu. S tím, že cílem je přiklepnutí OKD státní společnosti Prisko za 80 miliónů korun a také to, že vlastnictví OKD státem dlouhodobě preferují. „Jakékoliv snahy o převzetí OKD ze strany soukromého subjektu mohou okamžitě vést k vyhlášení časově neomezené stávky. Je tu rovněž velké nebezpečí, že dojde k neočekávaným akcím ze strany horníků,“ varují odboráři ve svém dopise Krajskému soudu v Ostravě z konce července.

Jak už ParlamentníListy.cz napsaly, společnost Alcentra, kterou odboráři ve svém listu tvrdě napadají, podala kvůli variantě reorganizace pod křídly státní společnosti Prisko za 80 miliónů korun stížnost na možnou nedovolenou podporu státu na Evropskou komisi. Ještě před ní podala na nedovolenou státní podporu ve věci prodeje majetkového podílu státu ve společnosti OKD, jenž zahrnoval prodej bytového fondu firmy, společnost Arca Capital milionáře Pavla Krúpy. Není vyloučeno, že se ve čtvrtek o reorganizaci OKD vůbec nerozhodne, ale firma zamíří do konkurzu. A nejsou vyloučeny arbitráže vůči České republice.

Na riziko možné nedovolené podpory státu i možné potíže se čtvrteční schůzí věřitelů přitom upozorňuje ve vnitřních materiálech sama vláda. Společnost Prisko, jejíž angažmá v plánované restrukturalizaci OKD vzešlo z dílny  Andreje Babiše, kvůli možné obavě z napadení operace poslala otázky Evropské komisi, jestli plánované spojení s firmou OKD Nástupnická podléhá schválení EK. „Z důvodu opatrnosti byl dotaz zaslán 26. května,“ píše se ve vládním materiálu z půlky srpna. Jaké bylo stanovisko Evropské komise zatím není známo.

Vládní materiál doufá v to, že usnesení o reorganizaci OKD, odvíjející se od čtvrteční schůzce věřitelů, by mohlo nabýt právní moci koncem září a k převodu akcií OKD Nástupnická na Prisko by podle materiálu mohlo dojít v říjnu. „V případě komplikací, například odvolání se některého z věřitelů proti rozhodnutí o schválení reorganizačního plánu, se celý proces může zdržet i o několik měsíců,“ varuje vnitřní vládní dokument. A nejspíš není daleko od pravdy. Jak už jsme uvedli, o hlasovací právo se přihlásila Citibank, a ta se o svou desetimiliardovou pohledávku rozhodně nechce nechat připravit. Pokud jí bude uznáno právo hlasovat na schůzi věřitelů, zcela určitě se pokus o reorganizaci OKD promění v konkurz. A to bude tvrdá rána pro stát, firmu samotnou, její zaměstnance, i autora plánu – šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, po jehož vydání baží pražská policie kvůli údajnému padesátimilionovému dotačnímu podvodu s Čapím hnízdem.

Ve sporu jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost New World Resources (NWR),  majitel OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank držitele dluhopisů zastupuje. Patří mezi ně také investiční fondy sdružené v neformálním uskupení Ad Hoc Group, které je majitelem většiny hlasovacích práv v NWR. S neuznáním pohledávek držitelé nesouhlasí.

OKD je v úpadku od loňského května. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, dluží zhruba 20 miliard korun. OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé černouhelné společnosti v loni srpnu rozhodli o tom, že OKD půjde do reorganizace. Což znamená, že ve firmě, v níž pracovalo i s dodavatelskými podniky zhruba 12 000 lidí, se dál bude těžit uhlí. Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji také insolvenční správce.

O tom, zda doly projdou reorganizací, nebo OKD skončí v konkurzu, výrazně napoví klíčová čtvrteční schůze věřitelů, na které bude podle odhadů více než velmi živo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…