Humr, víno, šneci... Jak z našich peněz obědvá politička TOP 09? Máme účtenky

31.07.2014 16:17

Na úřadu Městské části Praha 3 jsou zřejmě nároční na špičkovou reprezentaci. Jinak by se to dalo označit i jako nestandardní výdaj z kapes daňových poplatníků. Redakce ParlamentníchListů.cz má totiž k dispozici kopii účtenky z oběda starostky z Obecního domu. Účet činil devět tisíc korun.

Humr, víno, šneci... Jak z našich peněz obědvá politička TOP 09? Máme účtenky
Foto: praha3.cz
Popisek: Vladislava Hujová, starostka Prahy 3 za TOP 09

Šneci v krustě za 850 korun, hovězí vývar za téměř tři stovky, glazovaný humr za čtrnáct set, steak z hovězí svíčkové za tři tisíce nebo čokoládový dortík za 650 korun. To a další vybrané speciality z Francouzské restaurace Obecního domu obsahoval podle kopie účtenky oběd z 15. března 2012.

Starostka MČ Praha 3 a místopředsedkyně pražské TOP 09 Vladislava Hujová si následně účet na 9 000 Kč nechala proplatit úřadem městské části, což vedle účtenky potvrzuje i výdajový doklad. Peníze za účtenku byly vydány Dagmar Kropáčkové ze sekretariátu starostky.

Redakce se s žádostí o vyjádření ve středu obrátila nejprve na Marcelu Kosovu ze sekretariátu starostky Hujové, ta nás však s odůvodněním, že má dovolenou, odkázala na tiskového mluvčího radnice Stanislava Kněnického. Nicméně i ten měl podle svých slov ve středu dovolenou. K dispozici byl následující den, tedy ve čtvrtek.

Mluvčímu radnice Prahy 3 redakce následně položila otázky, co bylo důvodem tak velkého výdaje za oběd z pokladny třetí pražské městské části a zda je běžné, že Úřad MČ Prahy 3 vynakládá tak výrazné částky na reprezentační účely.

Mluvčí Prahy 3 Stanislav Kněnický na základě podrobných informací o vydání devíti tisíc korun odpovědi přislíbil, nicméně na následný dotaz reagoval, že starostka Vladislava Hujová v úřadě ve čtvrtek není a bude se proto snažit sehnat její vyjádření po telefonu.

Později tiskový mluvčí zaslal následující stanovisko: „Reprezentace městské části patří k základní kompetenci starosty Prahy 3. V uvedeném případě se jednalo o významné jednání vedení městské části Praha 3 a představitelů hlavního města Prahy. Nejedná se o běžné výdaje v rámci reprezentace městské části Praha 3. V případě významných jednání v restauračních zařízeních, které splňují reprezentační účely, však nejde ani o výdaje zcela výjimečné."

Pro srovnání, jak na to úřadech pražských městských částí chodí a zda je normální jít na oběd za devět tisíc, byť by se jednalo o pracovní akci, se ParlamentníListy.cz obrátily na Janu Černochovou z ODS, starostku sousední městské části Prahy 2. Ta něco podobného na svém úřadu zcela odmítla.

„Jako starostka MČ Praha 2 nemám k dispozici žádný fond na reprezentaci a pokud chci někoho pozvat na oběd, pozvu ho za své peníze. Myslím si, že jako starostové nemáme malé příjmy a příležitostí, kdy jdu někam na oběd, mám tak málo, že nevidím jediný důvod, proč bych to neměla za sebe zaplatit sama,“ řekla ParlamentnímListům.cz Jana Černochová.

Stejným způsobem podle jejích slov Praha 2 přistupuje ke služebním autům. „Praha 2 nemá pro svoji samosprávu služební auto. Já si své věci vyřizuji svým soukromým autem a za dlouhé roky, co jsem na radnici, jsem jedinkrát nedala jednu jedinou korunu do nákladů, aby mi to někdo z radnice proplácel. Takže u nás se takové věci nedějí a připadá mi, že je naprosto v pořádku, že se něco takového neděje,“ pokračuje poslankyně a starostka za ODS.

„Nevím, jestli paní starostka Prahy 3 měla v tom Obecním domě nějakou radniční akci nebo jak to s Prahou 3 souvisí… Pokud to byl její soukromý oběd, přijde mi to naprosto nemravné. Netroufla bych si ani uspořádat takovou akci za peníze radnice pro nějaké spolky nebo významné osobnosti,“ doplnila pro ParlamentníListy.cz Jana Černochová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …