Jakub Železný? Namyšlený redaktůrek! Z Rady ČT zahřmělo, ne od Xavera. Bude veselo

18.08.2020 16:01

ANKETA Rada ČT se příští týden nejspíš bude zabývat stížností na moderátora Jakuba Železného kvůli jeho nedávným výrokům. Měl moderátor opakovaně vyjadřovat vyhraněný názor? ParlamentníListy.cz se zeptaly členů Rady České televize.

Jakub Železný? Namyšlený redaktůrek! Z Rady ČT zahřmělo, ne od Xavera. Bude veselo
Foto: reproČT
Popisek: Jakub Železný - moderátor Události, komentáře

Moderátor Jakub Železný, jedna z nejviditelnějších tváří veřejnoprávní České televize, hájil v rozhovoru pro DVTV své nedávné výroky. Kritiku totiž schytával hned za několik věcí za sebou. Dle jeho slov má právo během vysílání ČT odsuzovat někdejšího prezidenta, generála Ludvíka Svobodu, i fakt, že se po něm nadále jmenuje jedno pražské nábřeží. Stejně tak si prý může dovolit říci, že vyhodí ze studia každého, kdo se dotkne odkazu Milady Horákové. 

Železný si myslí, že nejenže tím nic neporušuje, ale dokonce jedná přesně v mezích zákona o protiprávnosti komunistického režimu. Nakolik má či nemá pravdu musí posoudit jiní. Faktem nicméně je, že jak svými původními výroky, tak jejich současnou obhajobou na obrazovce DVTV spustil silnou lavinu ostře nesouhlasných reakcí.

Anketa

Věříte, že ODS a TOP 09 půjdou do sněmovních voleb společně?

4%
11%
hlasovalo: 9009 lidí

Pokud by to jeho kritikům nestačilo, naběhl si naposled známý moderátor tím, že “udal” policistu, který měl prý nasazenou nevhodnou roušku. Šlo o šátek s jakýmsi logem. To se Železnému nelíbilo a na Twitteru to oznámil v příspěvku, kde označil i oficiální kanál Policie ČR. Ani na jednom ze svých výroků nevidí moderátor ani milimetr ničeho špatného.

Podstatné je, že v této věci se za svého podřízeného nepostavil ani nejvyšší šéf, tedy generální ředitel České televize Petr Dvořák. Ten na minulém jednání Rady ČT slova Jakuba Železného o vyhazování ze studia zkritizoval. “Myslím si, že je to trochu za čárou,” uvedl šéf ČT.

Reagoval tak na vystoupení Luboše Xavera Veselého, který toto téma na zasedání Rady ČT otevřel. Nyní se zdá, že televizní rada bude na příštím zasedání řešit přímo stížnost na moderátora Železného.

ParlamentníListy.cz se s otázkou, zda jsou takové výroky předního moderátora veřejnoprávní televize v pořádku, obrátily na všechny členy Rady České televize. Tentýž dotaz směřoval na všech 15 radních. Do okamžiku vydání článku odpovědělo sedm z nich. Jejich reakce přinášíme.

“Zmiňovaný rozhovor jsem neviděl, nemohu ho proto komentovat,” konstatoval stručně radní a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

Vyloženě kritický nebyl k Železnému překvapivě ani Luboš Xaver Veselý. Nastínil ovšem, že případnou stížností na Železného se Rada bude rozhodně zabývat. “Mám za to, že ČT má dostatek mechanismů, aby se s podobnými situacemi vyrovnala. Za sebe bych byl rád, kdyby zazněl jasný signál směrem k veřejnosti, že Rada ČT hodlá věcně řešit každý případ, kdy je pochybnost o dodržování kodexu ČT,” řekl Xaver PL.

“K dotazu velmi stručná odpověď: Přihlásit se do výběrového řízení na generálního ředitele může prakticky každý občan. Nevidím nejmenší zákonný ani jiný důvod, proč by tak nemohl učinit Jakub Železným,” napsal redakci člen Rady ČT Roman Bradáč, který však nechal bez přímé odpovědi otázky redakce k výše uvedeným výrokům moderátora a vyjádřil se k jeho jinému prohlášení, kde Jakub Železný prozradil, že po skončení mandátu Petra Dvořáka uvažuje o kandidatuře na jeho současný post.

Podstatně obsáhlejší byla ve své reakci členka Rady ČT a ekonomka Hana Lipovská. “Exponovaný moderátor je zaměstnanec České televize, který má v rámci organizační struktury své zodpovědné nadřízené. Za práci podřízených, a zejména za zajištění shody jejich jednání a chování s Kodexem ČT tedy v případě pořadů Události a Události, komentáře zodpovídají primárně šéfredaktor zpravodajství Petr Mrzena, ředitel zpravodajství a sportu Zdeněk Šámal a samozřejmě generální ředitel Petr Dvořák,” míní.

Anketa

Jak hodnotit Ludvíka Svobodu coby osobnost českých dějin?

96%
hlasovalo: 22632 lidí

“Právě ředitel Šámal se podle sdělení generálního ředitele ČT Petra Dvořáka zúčastní příštího jednání Rady ČT ve středu 26. srpna, aby zodpověděl otázky členů Rady, které se mohou týkat nejrůznějších oblastí, jako například pracovní kázně jeho podřízených pracovníků,” poodhalila Lipovská, že se Železným bude Rada opět zabývat.

Rozvedla dále, že činnost zaměstnanců České televize v rámci výkonu přidělené práce upravuje Kodex České televize, který schvaluje Poslanecká sněmovna. “Porušení Kodexu se proto kvalifikuje jako porušení pracovní kázně podle zákoníku práce. Otázku nestrannosti ve vystupování zaměstnanců České televize upravuje zejména 5.6, 5.14 a 5.17 Kodexu ČT,” dodává Hana Lipovská.

Na anketní dotaz prostřednictvím e-mailu zareagoval i radní Zdeněk Šarapatka. Ten v rámci odpovědi zaslal odkaz na svůj komentář, který publikoval počátkem měsíce server Forum24.

V textu s názvem “Jakub Železný má právo pochybovat. Cenzorům navzdory”, vyjadřuje moderátorovi plnou podporu. “Jakkoliv nelze očekávat aktivní obranu Jakuba Železného ze strany vedení veřejnoprávní televize, notně ostřelovaného politickými implantáty v Radě ČT už za cokoliv včetně obsahu vysílání, nepasuje-li režimu, zastat se jeho práce je namístě. Spíše akademická otázka moderátora v televizním rozhovoru je zcela legitimní a v ničem neodporuje dikci Kodexu České televize. Naopak, jeho účelová dezinterpretace, kterou si teď zuřivě vypomáhají komunističtí pohlaváři, extremisté všeho druhu a plačky po totalitě, nesmí umlčet právo Železného zapochybovat,” píše mimo jiné Šarapatka v článku.

Uznává, že generál Ludvík Svoboda měl nesporné vojenské zásluhy ve druhé světové válce, ale rozhodně prý neměl málo stínů. Jakub Železný podle jeho slov pouze řekl fakta. “Akademické „bůhvíproč“ tu tak má své opodstatnění. A moderátor Železný se Kodexu České televize v ničem nezpronevěřil: ctít fakta je totiž jeho první povinnost,” napsal Šarapatka. 

“Pan Jakub Železný muže vést pouze několikačlenný štáb připravující reportáž či žánrově podobný útvar, ale v žádném případě Českou televizi, jejíž působení zahrnuje celé spektrum audiovizuální tvorby a hospodaří s mnohamilardovým rozpočtem. Pan Železný je podle mého názoru mladý namyšlený redaktůrek, který nemá žádné profesionální a manažerské schopnosti. Díky svým výstupům je pouze konfliktní tvor. V žádném případě tento mladík chtivý moci nemůže vůbec kandidovat či uvažovat o postu generálního ředitele ČT,” konstatoval nekompromisně další z členů Rady České televize Jiří Kratochvíl

Otázka stížností na Jakuba Železného se podle radního Vladimíra Karmazína bude řešit pravděpodobně na nejbližším jednání Rady ČT. "Personální problematika a dodržování Kodexu ČT ve zpravodajství je v kompetenci ředitele zpravodajství Zdeňka Šámala, potažmo generálního ředitele ČT Petra Dvořáka," konstatuje pro PL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …