Janoušek jel v koksu. Půjde sedět, říká novinář. Co Klausova milost?

23.03.2012 21:59

Investigativní novinář týdeníku Respekt Jaroslav Spurný byl hostem pořadu Hyde Park na ČT24 . Hlavním tématem byly odposlechy bývalého primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Podle Spurného má problém hlavně Bezpečností informační služba a ti, kdo o odposleších věděli.

Janoušek jel v koksu. Půjde sedět, říká novinář. Co Klausova milost?
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

„Teď se ukáže, jak máme nezávislé soudy a policii,“ říká Spurný o tom, k čemu kauza odposlechů povede. „Říká se, že Pavel Bém byl na Romanu Janouškovi závislý i v osobním životě. Zařizoval mu od nákupu ledničky po vstup do letadla,“ vysvětlil novinář, proč byli oba sledováni. „Chovali se trošku jako gangsteři,“ dodal.

Sledujeme téma  Janouškovy odposlechy

Topolánek o lobbistech nic neví

Otázkou však je, kdo je zodpovědný za to, že se vše nevyšetřovalo již v roce 2007. „Pokud by odposlouchávala BIS, tak to má obrovský problém,“ myslí si Spurný. Překvapuje ho, že policie o systému, který fungoval na magistrátu, neví víc. Buď má tedy problém u BIS, nebo u těch, kterým byla nahrávka předána. To ovšem není jasné.

Bývalý premiér Mirek Topolánek tvrdí, že o odposlouchávání lobbistů z doby, kdy byl ve funkci, neví nic. „V době, kdy byl premiérem pan Topolánek, mluvila BIS prokazatelně ve svých zprávách, které dostával, o pronikání lobbistů do státních podniků,“  říká však Spurný.

Další z otázek směřovala k tomu, proč vůbec byly odposlechy zveřejněny. „Myslím, že v tomto případě jde možná o jistý osobní zájem a také, jak ukazuje moje zkušenost, pokud se dostávají ven tajné nahrávky, zveřejňují je většinou lidé, kteří jsou velmi naštvaní,“ vysvětlil novinář. „Samozřejmě se může jednat o odklonění pozornosti s panem Bártou,“ připouští.

Každý okres má svého kmotra

Spurný má za to, že v klientelismu jsou si rovny všechny parlamentní, ale i některé neparlamentní strany rovny. „V gangsterském Chicagu se ti gangsteři likvidovali mezi sebou. Pokud na sebe budou politické strany vytahovat špínu, mohly by dopadnout podobně,“ říká.

Jak to ale s Janouškem dopadne? „Já se domnívám, že tentokrát půjde pan Janoušek sedět,“ myslí si Spurný s tím, že v případě nehody, kdy Janoušek srazil autem ženu, se jedná o paragraf ublížení na zdraví. „Je to otřesné a připadá mi, jako by se to stalo někde v Moskvě,“ dodal. Že se ale nehoda stala zrovna v době zveřejnění odposlechů, je podle něj náhoda. „O panu Janouškovi se říkalo, že hodně chlastal a jel v koksu. Když jsem viděl ten záznam, tak on byl skutečně na šrot,“ tvrdí Spurný. Dodal, že měl dobré vztahy na Hrad a prezident Václav Klaus by jej mohl omilostnit, pokud bude ještě v úřadu.

Spurný komentoval také českou politickou scénu. „Každý okres má svého kmotra. Řekl bych, že v menších regionech je to mnohem horší, jiné. Všichni tam vytvářejí něco, co by se ironicky dalo nazvat elitou města,“ myslí si na základě svých zkušeností s investigativní novinařinou. Stejně tak připustil, že pokud by Václav Klaus nebyl prezidentem, jsou věci, za které by měl být vyšetřován.

Jaroslava Spurného hodnotilo v Hyde Parku 617 diváků, z nich 93 procent pozitivně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…