Je tu reakce z ODS! Kuberova smrt a verze čínského velvyslance: Miroslava Němcová pro PL tvrdě proti Číně i Zemanovi

19.05.2020 18:08

Někdejší šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, často označovaná jako “první dáma ODS”, odmítla výroky Zhang Jianmina a konstatovala, že mu nevěří. Nevěří prý ani Hradu, který podle ní slouží více čínským než českým zájmům. Němcová to uvedla v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Je tu reakce z ODS! Kuberova smrt a verze čínského velvyslance: Miroslava Němcová pro PL tvrdě proti Číně i Zemanovi
Foto: Repro YouTube
Popisek: Miroslava Němcová na 29. kongresu ODS (18.1.2020)

Nejvyšší čínský diplomat v rozhovoru pro PL mluvil o svém vztahu se zesnulým exšéfem Senátu a připomněl starší výroky, kde Jaroslav Kubera mluví o tom, že se k němu velvyslanec chová velmi korektně.

“Je mi velmi líto, že pan Kubera tak náhle zemřel. Osobně jsem navštívil Senát Parlamentu České republiky, abych vyjádřil soustrast. Pan Kubera se se mnou setkal mnohokrát, dokonce i v jeho rodném městě, v Teplicích,“ řekl na adresu zesnulého senátora Zhang Jianmin. A připomenul, že Jaroslav Kubera v rozhovoru z října minulého roku pro Český rozhlas uvedl, že čínský velvyslanec se k němu chová „velmi korektně“,” uvádí Zhang Jianmin pro ParlamentníListy.cz.

Uvedl okolnosti setkání, které se neuskutečnilo na půdě čínského velvyslanectví, ale v Kongresovém centru: „Naposledy jsem se s ním setkal v rámci oslav čínského Nového roku v Kongresovém centru Praha dne 17. ledna 2020, nikoliv tedy na půdě čínského velvyslanectví, jak uvedla média. Pan Kubera potvrdil svou účast na této akci 6. ledna.“

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

Diplomat dále zmínil, že šéf Senátu poukázal na to, jak patřičně byla jeho žena oblečená pro tuto událost a že měla na sobě šaty z čínského hedvábí. „Řekli mi, že bylo představení velmi vynikající. Poté se pan Kubera a jeho manželka zúčastnili recepce a odešli až po ohňostroji. Předtím, než pan Kubera nastoupil do auta, tak kouřil cigaretu před Kongresovým centrem.“

„Před zahájením oslav jsem pozval pana Kuberu, abychom si promluvili v soukromí v zasedací místnosti, o čemž jsme se předem domluvili. Náš rozhovor před představením se nesl ve velmi klidném duchu,“ prohlásil o rozhovoru, o kterém se mluvilo ve 168 hodinách. Jaroslav Kubera mu prý nakonec řekl: „Možnost změny rozhodnutí navštívit Tchaj-wan je zde vždy a stále to zvažuji.“

„Dále dne 18. ledna 2020 se pan Kubera zúčastnil kongresu ODS, kde přednesl projev. Podle jeho vlastních slov čekal dlouho, než přišel na řadu se svým projevem, a také se tam mnoho nachodil. Ten den bylo velmi chladno. Ale nikdo netušil, že za dva dny poté dojde k takovému nešťastnému případu,“ komentoval čínský velvyslanec okolnosti Kuberovy smrti.

ParlamentníListy.cz s žádostí o komentář k výrokům velvyslance oslovily několik politiků ODS včetně předsedy Petra Fialy nebo šéfa Senátu Miloše Vystrčila.

Nyní přinášíme reakci Miroslavy Němcové, poslankyně ODS, bývalé předsedkyně Sněmovny a jedné z nejznámějších tváří občanských demokratů.

“Co proběhlo za zavřenými dveřmi mezi Jaroslavem Kuberou a velvyslancem Čínské lidové republiky v Praze, se už nedozvíme. Jaroslav Kubera, na rozdíl od pana velvyslance, už svou verzi sdělit nemůže. Věřím slovům paní Kuberové a její dcery. Je to důkaz o čínském nátlaku, či spíše vydírání, viz dopis předaný Jaroslavu Kuberovi na Hradě,” uvádí Němcová.

Slova čínského diplomata podle jejích slov nejsou důvěryhodná a stejně tak odmítá věřit i prezidentu Zemanovi. 

“Nevěřím velvyslanci ani prezidentovi a jeho lidem. Hrad se proti dopisu neohradil, odmítá spolupracovat a předat potřebné dokumenty. Prezident neodpovídá na dopisy předsedy Senátu Miloše Vystrčila, slouží více zájmům Číny než demokratickému uspořádání v naší zemi,” dodává Miroslava Němcová pro ParlamentníListy.cz.

Ve stejný den, kdy naše redakce přinesla první veřejná slova čínského velvyslance v ČR Zhang Jianmina, se šéf Senátu a Kuberův nástupce Miloš Vystrčil setkal s hlavou státu právě ve věci tzv. čínského dopisu. Vystrčil poté na brífinku konstatoval, že se v pohledu na tzv. čínský dopis s prezidentem neshodli. 

Kromě toho předseda horní komory českého parlamentu v přímém přenosu blahopřál prezidentce Tchwaj-wanu ke zvolení a řekl, že jeho cesta tam je stále reálnější a reálnější. Česká republika podle něho musí dokázat, že je suverénní země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …