Jiří Pospíšil: My máme dilema, zda volit TOP 09, KDU-ČSL nebo STAN, říkají lidé. A naše strana reaguje následovně

16.04.2018 8:14

ROZHOVOR Lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše – toto krédo koncem týdne posvětil jako „taktiku“ do komunálních voleb předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Pro ParlamentníListy.cz podrobněji objasnil, proč značka zavedené politické partaje nehodlá do předvolebního klání vstupovat jako osamělý střelec. Přestože třeba „bratrství“ lidovců a Starostů před časem v tomto směru ztroskotalo, současný šéf strany s červenomodrým logem si je jist, že má vyslyšet dilema voličů. Nenaplnil by snad kandidátní listiny vlastními silami?

Jiří Pospíšil: My máme dilema, zda volit TOP 09, KDU-ČSL nebo STAN, říkají lidé. A naše strana reaguje následovně
Foto: TOP 09
Popisek: Jiří Pospíšil

TOP 09 si takzvaně dala dvě a dvě dohromady a do podzimních komunálních voleb hodlá na jednotlivých místech vstoupit v páru s dalším subjektem. V Ústeckém kraji to v pátek oficiálně potvrdil předseda strany Jiří Pospíšil, jak ParlamentníListy.cz podrobně informovaly.

Redakci ParlamentníchListů.cz poskytl Pospíšil odpovědi ještě na doplňující otázky:

Jdete do voleb v koalici s dalšími uskupeními. Na Ústecku (a do budoucna zřejmě nejen tam) je to hnutí PRO Zdraví a sport, kdy to téma dané názvem strany může působit dosti zúženě. Ale TOP 09 je již přece politický matador, který má zástupce dokonce v europarlamentu…

V dnešní době je v České republice čím dál více politických stran, rozdělují se. V Parlamentu máme devět stran a podobně. Je dobře, když jsou schopny se dvě strany dohodnout a kandidovat společně. Přispívá to politické kultuře.

Já nevěřím v univerzální komunální program. Důležité jsou konkrétní osobnosti.

Zkušenosti s „holporty“ dvou stran už v ČR máme, a to s různými výsledky (viz například „To je tvá prohra, Bělobrádku, jasně padlo“… Proč si myslíte, že spojení s menší stranou může ve vašem případě pomoci?

Politické spektrum je dnes nepřehledné. Myslím, že právě v době, kdy vzniká čím dál více a více politických stran, rozdělují se a podobně, tak je dobře, když se dvě politické strany dohodnou a jsou schopny nabídnout společný program a společné osobnosti. Já jsem šel do čela TOP 09 s vidinou, že bude otevřenou stranou, která nebude rigidně trvat na tom, že na kandidátní listině budou jenom straníci, kteří mají legitimaci a tak dále. Ale že to bude uskupení otevřené osobnostem.

Nechal jsem na krajských a okresních předsedech, aby oni sami zvážili v konkrétních místech, kde jsou zajímavé subjekty se zajímavými osobnostmi, které budou ochotné se s námi bavit a postavit společné projekty. V každém kraji je to trošku jinak.

Zde jde o rozhodnutí kolegů přímo z Ústí nad Labem. Samozřejmě jsem se s předsedou hnutí PRO potkal, dvakrát, prostudoval jsem materiály, které tato strana vydala. Mluvil jsem rovněž s exprimátorem Děčína Vladislavem Raškou, kterého si vážím, znám ho dlouhá léta a je pro mne mimo jiné garantem kvality a serióznosti. Proto jsem řekl: ano, mně se takováto spolupráce velmi líbí. Pokud jsou schopni se domluvit, vítám to.

Poté, co jsem zjistil, že jsou to významní, bezúhonní, zajímaví jednotlivci, a zejména mají stejný pohled na to, jak má být Ústí řízeno, tak říkám: Je to správné. Je to dobře. Lepší, než aby ty dva subjekty kandidovaly samostatně a získaly každý třeba polovinu hlasů, a pak nebyly schopny svůj program nějakým způsobem prosazovat.

Spolupráce stran, které jsou si programově blízké, je to, co politické kultuře prospívá, nikoli škodí. Když se podíváte, vznikají nové a nové strany, obtížně pak vznikají efektivní ať už vlády, tak možnosti i na komunální úrovni spravovat věci veřejné.

Toto je program TOP 09 – být otevřenou stranou. I když máme svoje straníky a naplnili bychom kandidátky, jsme připraveni – v zájmu veřejném – tam, kde potkáme zajímavé subjekty, ustoupit a jít do koalice.

Neměla to být kritika. Jen někteří vaši skalní sympatizanti se mohou ptát, zda vám to nemůže spíše ublížit…

Předpokládám, že tohle voliči naopak ocení: nebudou mít dilema, koho volit.

Tohle dnes cítím na centrální úrovni. Když někam přijedu, tak mi voliči říkají: my máme dilema, jestli máme volit vás, nebo ten STAN, nebo KDU… Takže dnes, řekl bych, má volič s nějakým programovým zaměřením naopak těžké rozhodování při výběru konkrétní strany, protože se často překrývají.

Kde všude bude možné toto spojení v komunálních volbách zaregistrovat?

Chceme na mnoha místech v komunálních volbách kandidovat s našimi partnery. Jsme sice stranou „standardní“, jak zaznělo, ale jsme hlavně stranou otevřenou pro zajímavé partnery, osobnosti. Pořád si myslím, že komunál je hlavně o konkrétních jménech. Ne jen o značkách a programech.

Není to ale všude stejné. V Praze, kde za to dnes odpovídám já, je to třeba trošku jinak. Tam třeba máme koalici pro volby s hnutím STAN plus nezávislé osobnosti. V Ostravě máme koalici s ODS. Je to místo od místa.

Není pro nás důležité, zda jde o stranu celostátní, nebo jen regionální, zda je historicky „stará“, nebo nově vzniklá. Komunál je o osobnostech. Z jedné strany můžete na nějakém místě mít zajímavé osobnosti, ale na jiném místě ji reprezentují lidé, se kterými se tak úplně dohromady dát nechceme. Pro mě je zásadní znát ty konkrétní osoby, které mají být důkazem kvality. Osoby, se kterými můžeme naši značku spojit.

Budeme moc rádi, když tato spolupráce nebude jen v Ústí nad Labem, ale i v dalších městech. Doufám, že se dohodneme a že Ústí je tou takzvanou první vlaštovkou.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …