Jsem společenská mrtvola, naříkal Rath. A s tou krabicí...

17.08.2013 8:46

Vazebně stíhaný poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath v pátek dopoledne dokončil svoji výpověď u soudu. Stále trvá na svojí nevině, jakékoli obvinění odmítá. „Jsem společenská mrtvola," postěžoval si politik.

Jsem společenská mrtvola, naříkal Rath. A s tou krabicí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Osmý den procesu pokračoval výpovědí Davida Ratha a zazněly také jeho výpovědi před policií. Poslanec po ukončení výpovědi odmítl odpovídat na otázky soudce Roberta Pacovského. Jako důvod uvedl to, že se kvůli vazbě cítí pod tlakem. „Rád bych si před takovým výslechem spoustu věcí oživil, ale to není možné," citují Ratha Lidové noviny.

Obviněný exhejtman stále trval na tom, že finančně pomáhal se senátorskou kampaní Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), který se podle něj stane novým ministrem spravedlnosti. „Doufám, že se vypořádá s fenoménem 'nové justice', která se snaží zviditelnit a kterou přivedl bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil," řekl Rath. Dienstbier se už od jeho slov distancoval.

Poslanec také podle LN uvedl, že je nespravedlivě trestán za pomoc středočeským nemocnicím a mateřské straně. „Jestli je 15 měsíců vazby cenou za nejrozsáhlejší modernizaci středočeských nemocnic, které pomáhají stovkám Středočechů, pak jsem ochoten tuto cenu nést. Pokud je to cena za to, že jsem pomáhal sociální demokracii shánět sponzory a peníze na volby, pak jsem ochoten ji nést, protože sociální demokracie představuje určitou naději v zastavení propadu životní úrovně," prohlásil v pátek Rath.

Rath byl zaskočen

Poté u soudu zazněly nahrávky výslechů na policii. Nejvýmluvnější byla podle LN nahrávka pořízená hned druhý den po zadržení. Poslanec prohlásil, že se vůbec nevyspal a bylo na něm prý znát, že je velmi nepříjemně zaskočen.

„Jsem v pozici, kdy už to, co proběhlo, tedy moje zadržení a poměrně spektakulární prohlídka za přítomnosti novinářů, mě naprosto odrovnává, jsem společenská mrtvola. Včerejším dnem jsem skončil jakoukoliv společenskou úlohu," pronesl Rath.

Veškerá obvinění odmítá. Popsal také, jak se mu do ruky dostala krabice se sedmi miliony korun. Nepředal mu ji prý ani další obviněný Petr Kott nebo Kateřina Pancová. Krabici prý zvedal ze země, když mu bylo řečeno prý něco ve stylu: Nezapomeň si to víno. Vína si podle něj s Pancovou běžně měnili. S krabicí prý někdo manipuloval, uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …