Jsme vládní rukojmí, zoufají neziskovky. Chybí jim stamiliony a hrozí jim konec

01.03.2012 20:19

Na severní Moravě chybí peníze na sociální služby. Situace je natolik kritická, že se jí mimořádně zabývalo i zastupitelstvo kraje. To ve svém usnesení vyzvalo stát, aby dostál svým závazkům a zaplatil 220 milionů korun za sociální služby. Členové zastupitelstva to na zasedání v Ostravě jednohlasně odhlasovali. U druhé části tohoto bodu, který v původním plánu jednání nebyl, však už tak jednotní nebyli. Neschválili možnost vytvoření rezervy z rozpočtu kraje ve výši 100 milionů korun na financování sociálních služeb. Zástupci Charity jsou připraveni na duben zorganizovat protestní akce.

Jsme vládní rukojmí, zoufají neziskovky. Chybí jim stamiliony a hrozí jim konec
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

 

 

„Stát nám dluží na výkon sociálních služeb 180 milionů korun, my tyto zdroje v rozpočtu nemáme a nemůžeme suplovat povinnosti státu. Proto vyzýváme usnesením zastupitelstva, aby si stát plnil své závazky vůči organizacím, které tuto službu vykonávají. V tuto chvíli chceme, aby si stát dostál svých závazků. On si tuto službu objednal, on ji musí zaplatit,“ zdůraznil pro ParlamentníListy .cz hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) s tím, že se jedná o jakousi hru na přetahovanou, kdo z koho.

Rada kraje se měla postavit čelem a nepostavila

Lukáš Curylo, ředitel Charity a krajský zastupitel za KDU-ČSL tvrdí, že jej politická přetahovaná nezajímá. „Velice nás zklamalo, že náš návrh na vytvoření rezervy ve výši 100 milionů korun z rozpočtu kraje zastupitelstvo nepřijalo. My jsme o tom mluvili už celý minulý rok, protože ty signály, že bude málo financí, už tady byly. Informovali jsme zastupitelstvo kraje už v prosinci. Mysleli jsme, že rada se k tomu postaví čelem a přijde sama s nějakým návrhem řešení. Nepřišli s ničím a nás zřejmě nečeká nic jiného než jít do protestních akcí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Lukáš Curylo. Tvrdí, že neziskovky a jejich klienti se stávají politickými rukojmími.

Hejtman Palas: Byl by to precedent

Hejtman Palas přiznal, že kraj 100 milionů korun sice má, ale musel by je vzít z jiných oblastí. „Museli bychom zrušit část dopravní obslužnosti, ke které jsme se zavázali našim občanům, musely by se zrušit investice do zdravotnictví a také do sociálních věcí, nebylo by na jednotlivé programy pro obce.  My umíme vygenerovat 100 milionů korun, to samozřejmě rozpočtovými opatřeními jde udělat. Ale znovu říkám, že to by byl precedent, kdy kraj ze svého rozpočtu financuje věci, které ze zákona musí financovat stát,“ trvá si na svém hejtman Palas.


Tvrdí, že vedení kraje permanentně jedná také prostřednictvím asociace krajů a prostřednictvím odboru sociálních služeb. Ve výhledu je prý také jednání s premiérem Nečasem, ovšem neupřesnil kdy. Hejtman Palas je ochoten kvůli sociálním službám svolat také mimořádné zastupitelstvo kraje. 

V červnu už nebude komu dotace vyplatit

Podle Curyla je však už pozdě, kraj měl zareagovat daleko dřív. „Já vítám jakékoliv jednání, ale mělo proběhnout už dávno,“ řekl Curylo, který si myslí, že kraj svým příspěvkovým organizacím schodek z veřejného rozpočtu pokryje. „Nám nepokryje nikdo nic a dokonce nám nedá na to nikdo ani dotace, ani půjčku, či překlenovací úvěr. S tímto úmyslem jsme navrhovali vytvořit 100 milionovou rezervu.  A pokud někdo schválí nějaké dotace v červnu, už bude pozdě. My jsme museli řadu služeb začít rušit. Takže v červnu už opravdu nebude komu dotace vyplatit,“ varuje Curylo. Přiznal, že čekají ještě do konce března, jak zareaguje ministerstvo. Protestní akce neziskových organizací plánuje na duben.

Činnost poskytovatelů služeb sociální prevence byla v letech v letech 2009 až 2011 financována díky individuálnímu projektu kraje „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ z prostředků Evropského sociálního fondu. Projekt však skončil a ministerstvo práce a sociálních věcí ve svém rozpočtu na tyto organizace nemyslelo.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…