Jurečka a Pekarová měli žně na Radiožurnálu. Důkaz, nezvratná svědectví. A ještě fakta kolem jistých členů ODS. Rozhlasová rada zasedala

23.10.2020 4:44

Radní Českého rozhlasu Tomáš Kňourek na posledním jednání Rady ČRo upozornil na to, že Český rozhlas ve svém vysílání ignoruje SPD a její názory. Jako příklad uvedl vysílání Radiožurnálu ze dne 8. října, kdy se dopoledne konala videokonference vlády a předsedů sněmovních opozičních stran k vládním opatřením. Ve vysílání od 12 do 19 hodin ovšem nedostal zástupce hnutí SPD ani jednou slovo.

Jurečka a Pekarová měli žně na Radiožurnálu. Důkaz, nezvratná svědectví. A ještě fakta kolem jistých členů ODS. Rozhlasová rada zasedala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marián Jurečka

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí
„Jeden můj známý jel 8. 10. autem, poslouchal Radiožurnál a pak mi říkal, že informovali o výsledcích videokonference na téma vládních opatření, která se konala dopoledne a účastnili se jí členové vlády a předsedové všech sněmovních opozičních stran. Jeho zaskočilo to, že ve vysílání opět chyběli zástupci SPD, a mě to docela zaujalo,“ upozornil radní Kňourek.

Následně si sám poslechl Radiožurnál od 12 hodin do 19 hodin. A kdo dostal slovo? Ve zprávách ve 12:00 Marian Jurečka (KDU-ČSL), v 12:08 vystoupila v rozhovoru Olga Richterová (Piráti), ve 13:00 dostal prostor opět Marian Jurečka a poslankyně Richterová. Ve 13:10 byly tématem závěry schůzky opozice s vládou a slovo dostala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marian Jurečka, názory byly citovány od Petra Fialy (ODS) a Víta Rakušana (STAN). Ve zprávách ve 14:30 byly opět citovány názory Mariana Jurečky. Následovaly Hlavní zprávy v 18:00, kde mluvil Marian Jurečka, Petr Fiala a Markéta Pekarová Adamová, o necelou půl hodinu déle vystoupil v rozhovoru Martin Kupka (ODS).

„Mě to velmi zarazilo a opět mi z toho vyplývá, nechci říct záměrná, ale ignorace postojů významného parlamentního hnutí. Pro mě je to už na hraně porušení zákona a kodexu,“ dodává Kňourek a ptá se vedení Českého rozhlasu, zda to prověří, a pokud se informace potvrdí, jaký zvolí postup pro nápravu.



Následně během rokování Rady ČRo dostal slovo Marek Pokorný, který Kňourka označil za politického exponenta. „Vám nevadí, že tam nevystupovali zástupci KSČM? Mě zajímá, jestli jste exponentem jedný politický strany nebo jestli se bavíme o rovnovážným...?“ ptal se Pokorný.

„To je ošklivý co začínáte dělat, to je soudružský, soudruhu,“ je slyšel v pozadí hlas dalšího ze členů Rady, exministra kultury Vítězslava Jandáka.

„Že jsem exponent politické strany, si vyprošuji, já nejsem členem žádné politické strany. Další věc je, že jsem radní Českého rozhlasu a měl bych uznávat kodex a zákon a měl bych tady hlídat jeho dodržování. Jsem člověk, co má rad rovinu. Co se týká KSČM, tak máte pravdu, ta tam taky není, ale tak nějak všeobecně se ví, že ta strana je, není opoziční, těžko říct. Mě zaujalo toto,“ dodal Kňourek.

Anketa

Máte důvěru ke zpravodajství a publicistice ČT?

6%
94%
hlasovalo: 24424 lidí
Toto zjištění zarazilo také nového člena Rady ČRo Josefa Nerušila. „Že je vyloučena z debaty strana KSČM a hnutí SPD mě minimálně také zaráží,“ řekl a závěrem navrhl, že by se jako Rada ČRo mohli společně zeptat, jak vypadal 8. 10. přesný vysílací plán.

S tím také souhlasil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Musím se na to podívat, registruji, co navrhuje radní Nerušil,“ uvedl a slíbil, že si to nechá zanalyzovat a přislíbil relevantní informaci.

Na závěr této debaty dostal slovo zmíněný radní Vítězslav Jandák, který se slovně opřel do kolegy Marka Pokorného. „Já bych chtěl panu kolegovi říct, když nás tak nabádá, tak já bych ho rád nabádal k tomu, aby, a nebylo to zvykem, dokud nepřišel, abychom tady byli napadáni, že jsme někdo exponenti, nějakých politických stran. Mě to velmi pobouřilo. Takže příště, když budete chtít být spravedlivý, vyrovnaný a čistý, tak začněte u sebe,“ dodal Jandák.

V tuto chvíli připomeňme, že radní Pokorný je dlouhodobě spojován se zástupcem ODS Zbyňkem Stanjurou. Ten podle řady opakovaných svědectví s exministrem spravedlnosti Blažkem patří mezi muže, „kteří řeší byznys modrého ptáka a vůbec detaily kolem financování a prachů“, sdělil pro PL jeden ze členů dolní komory Parlamentu.

Pokorný je navíc na oficiálních stránkách ODS veden jako expert pro kulturu, vystupoval také jako její odborný mluvčí pro resort kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …