Kajínek našim čtenářům: Proč jsem chtěl utéct

06.09.2011 22:07

EXKLUZIVNĚ Naší redakci, která dnes jako první přinesla zprávu o plánovaném útěku Jiřího Kajínka, se zprostředkovaně ozval odsouzenec sám, aby vysvětlil svůj úmysl uprchnout.

Kajínek našim čtenářům: Proč jsem chtěl utéct
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

Jiří Kajínek byl na konci července převezen z věznice v Karviné zpět na Mírov, odkud se mu již v roce 2000 podařilo úspěšně uniknout. Důvodem převozu bylo podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila právě plánování útěku.

EXKLUZIVNĚ: Kajínek plánoval opět útěk. Ministr Pospíšil zasáhl


"V jeho případě by případný útěk byl jen proto, aby poukázal na do nebe sahající nespravedlnost," popsal pro ParlamentníListy.cz důvod plánovaného činu zdroj blízký Kajínkovi.

V případu Jiřího Kajínka figuruje celá řada nejasností, i procesních pochybení. Nikdy nebyla nalezena střelná zbraň, policie nezajistila stopy a na místě činu neprovedla rekognici. Otazníky visí i nad důvěryhodností vyslechnutých svědků.

SLEDUJEME téma: Kajínek


Kajínek o útěku mluvil už dříve

ParlamentníListy.cz dnes kontaktovaly režiséra filmu Kajínek Petra Jákla, který je s odsouzeným v kontaktu. "Nevím nic o tom, že by pan Kajínek plánoval útěk, jsem totiž v současnou chvíli mimo a nemám přístup k informacím," reagoval s úsměvem Jákl. Režisér si ovšem vzpomíná na historku z natáčení. "Kajínek při přípravách na natáčení filmu řekl, že pokud mu nezbude jiná možnost, pokusí se o útěk. Mluvčí věznice ho tenkrát na místě okřikla. On to řekl tak na půl z legrace, napůl vážně, nevěděl jsem, co si mám o tom myslet, ale už to chápu," uvedl Jákl redakci. Podle něj se poslední dobou objevilo několik důkazů, které by měl soud vzít v potaz a případ znovu otevřít. "Mně je jedno, zda je Kajínek vinen či nikoli, ale chci jen, aby se případ znovu otevřel." uzavřel Jákl.

Selhání komunikace

Dnešní den znamenal zátěžovou zkoušku pro tiskový odbor vězeňské služby, respektive celého ministerstva spravedlnosti. Naše redakce v průběhu dne kontaktovala tiskovou mluvčí věznice v Karviné Evu Loučkouvou s dotazem, zda se Jiří Kajínek pokusil o útěk. Loučková odpověděla, že nikoli. "Mohu to zcela vyloučit," uvedla. I samotný ředitel věznice Květoslav Jordán do médií uvedl, že o plánování útěku Kajínka nic nevěděl, nicméně později vyjádření upřesnil: "Může jít o vyřizování účtů mezi vězni. Mezi odsouzenými kolovala informace, že to někdo řekl, aby se Kajínka zbavil. Neměl ho rád a záviděl mu popularitu," uvedl Jordán pro ParlamentníListy.cz.

Neprůstřelnost justice narušil až náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák, který jakékoli informace o Kajínkovi odmítl redakci komentovat, čímž nepřímo podpořil redakci správnost informací. Definitivní přítrž spekulacím učinil až samotný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který plánování útěku Kajínka a pravý úmysl vězňova transferu na Mírov potvrdil.


Záznam mimořádné události ve vězeňské službě

Samotný útěk byl proveden tak, že ods. Kajínek přeřezal na dvou místech 1 prut mříže o síle cca. 3 cm. Jaké nářadí bylo použito na řezání bude předmětem expertizy kriminální policie. Vzniklým otvorem ods. Kajínek hodil na hradby vlasec na jehož konci byla uvázána tužková baterie, po tomto vlasci spustil lano vyrobené ze spletených pruhů prostěradel a povlečení a ze svazku spletených šňůr o síle cca. 1 mm. Tyto šňůry (provázky) se používají k výrobě žaluzií, jejichž výroba je ve věznici Mírov součástí zaměstnávání odsouzených. Na konci lana byla kotva, zhotovená z kovové vzpěry postele, kterou měl odsouzený na cele. Touto kotvou se lano zachytilo za zábradlí, lemující ochoz na hradbách. Druhý konec byl přivázán za mříž v okně cely. Po lanu ods. Kajínek překonal vzdálenost (zachycen oběma rukama na nichž měl navlečeny rukavice a nohama se sklouzl), která jej dělila od hradeb. Okno cely, odkud sešplhal, je zhruba 10 metrů nad úrovní hradeb a hradby dělí od objektu asi 5-8 metrů široký příkop.
Ods. Kajínek překonal ochoz na hradbách a z vnější strany hradeb, respektive z ukotvení ostnatého drátu na vnější straně hradeb se spustil po druhém laně, které měl již připraveno u sebe, a poté zmizel strážnému z dohledu.Pátrání zásahovou hlídkou bylo neúspěšné, služební pes ztratil po chvíli stopu. Na stejném místě později ztratil stopu i policejní pes.
Konkrétní způsob, jak se dostaly nepovolené předměty (nylonové provázky a nástroje k přeřezání mříží) na celu, nebyl dosud zjištěn.
Z analýzy záznamů v Deníku událostí a dosavadního šetření bylo zjištěno, že v 18:20 hodin strážný na strážní věži č. 2 zpozoroval ve střeženém úseku vyhození lana z okna směrem na hradby. Strážný tuto okolnost hlásil v 18:21 hodin pojítky operačnímu středisku, ačkoliv měl v tomto okamžiku vyjít na ochoz strážní věže se zbraní s plným palebným průměrem k použití. Po předání této informace vyšel na ochoz strážní věže, když se již Kajinek pravděpodobně přibližoval bezprostředně k zábradlí hradební zdi. V tomto okamžiku teprve následovala výzva, výstřel pro výstrahu a následné použití střelné zbraně, přičemž opustil ochoz strážní věže a asi tak 15 m se vzdálil od strážního stanoviště směrem k prchajícímu vězni. Vzhledem k tomu, že tyto střely mířily nad Kajínka, tento se přikrčil mezi hradební ozuby a poté se spustil pomocí druhého lana stejného provedení za hradební zeď. V okamžiku, kdy doskočil na zem, strážný po něm opět vystřelil a poslední rána za prchajícím odsouzeným byla vystřelena před tím, než zmizel v nedalekém lesním porostu.



Psali jsme:



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…