Karatista Dana Landy prý obejde boháče: Korupčníku, odevzdej, cos nakradl

03.12.2012 15:03

Daniel Landa alias šašek a kejklíř Žito 44 trochu poodkryl karty, jak se chce veřejně angažovat. V týdeníku Respekt přiznává i poněkud neortodoxní metody, které chce použít. Podle Radima Jančury je každá činnost proti korupci ku prospěchu. Exministr František Bublan už tak nadšený není.

Karatista Dana Landy prý obejde boháče: Korupčníku, odevzdej, cos nakradl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

V Respektu Žito 44 uvádí, že pro svůj projekt potřebuje sehnat zhruba 150 milionů korun. Pro jejich získání chce oslovit bohaté podnikatele, třeba Andreje Babiše. „A jsou tu i další zajímavé plány: Peníze se budou získávat obcházením českých korupčníků, na něž byla policie krátká – přišel prý čas, aby část ukradených peněz vrátili zemi,“ píše Respekt a dále cituje samotného Dana Landu.

Karatista přicházející s laskavostí a úsměvem…

„Mám jednoho dobrého karatistu. Bude sice jasné, že je to karatista, ale k lidem bude přicházet laskavě a s úsměvem,“ říká v týdeníku Landa. K tomu si údajně budou vytvářet seznamy korupčníků, což prý nebude problém.

Podle podnikatele Radima Jančury, který se poslední dobou zapojuje do protikorupčních aktivit, je každá činnost v boji proti korupci dobrá, i když by to bylo v takovéto „hippies“ formě.

„Nevím, jestli se toho někdo zalekne, ale ve chvíli když před domy těch korupčníků jezdí třeba ten autobus v rámci CorruptTour, je to pro ty lidi strašně nepříjemné. A stejně tak, když tam začnou zvonit u domu, myslím si, že to není nic proti ničemu. Zazvonit na zvonek a slušně toho člověka požádat, aby nekradl, není špatné. Neznamená to, že z toho něco bude, ale ani to neznamená, že je to špatné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jančura.

Třeba ve zlodějích probudí svědomí

Ten míní, že taková aktivita patří k takovým hipísáckým akcím. „Ty mohou být fajn, trošku se jim tím znepříjemní to kradení. Každý člověk má určitě v jádru kus člověčenství, a to znamená, že má svědomí a v tu chvíli mu to nebude příjemné a může se tím teoreticky změnit, je to možné. Když mají pocit, že kradou anonymně a nikdo na ně nemůže, je to něco jiného,“ doplnil Radim Jančura.

Advokát a předseda správní rady Transparency International ČR Václav Láska nové činnosti Žita 44 komentovat příliš nechtěl.

„Upřímně řečeno si myslím, že věnování prostoru boje s korupcí tomuto člověku bude akorát ubírat prostor z novin těm, co chtějí reálně něco dělat a můžou reálně něco dělat. Je to asi vděčné téma pro média, ale pro mě to je nezajímavé, prázdné a možné trošku škodlivé tím, že bere mediální prostor těm, co reálně chtějí a mohou něco změnit. Záměrně bych se vyhnul komentáři, aby ten prostor šetřil pro něco smysluplnějšího,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz advokát.

Janeček prý nekouká na popularitu, jde mu o pravdu

Nyní se ale mimo jiné zdá, že Landa na svých aktivitách hodlá spolupracovat s podnikatelem a zakladatelem Nadačního fondu proti korupci Karlem Janečkem. „V tomhle si myslím, že Karel Janeček dělá to, co cítí, že je správné a nepřemýšlí v rovině, co bude vypadat pěkně. Na jednu stranu mu to sice může ublížit, na druhou stranu je to sympatické, když to srovnáme s jinými lidmi, kteří zásadně říkají do kamery jen to, co jim nažene body, tak on mluví upřímně. Říká to, co si myslí, co cítí, že je správné. Je sympatické, že nepřemýšlí o tom, zda mu něco takového může nahnat body. Co si myslí, to řekne,“ chválí podnikatele Václav Láska.

Podle senátora, někdejšího ředitele civilní rozvědky a exministra vnitra Františka Bublana je však něco takového za hranou zákona. Bublan to srovnává s chováním různých vymahačů. „To je naprosto nepřípustné. Nerozumím tomu, co Daniel Landa zamýšlí. Připadá mi, že se chce jen zviditelnit a boj proti korupci každý bere jako nějakou svoji záštitu, ale nikdo proti tomu nic kloudného neudělá,“ stěžuje si Bublan.

Negativně tím ovlivní mnoho lidí

„Když potom přijde na nějaké zásadní postoje, třeba k majetkovému přiznání, jsou všichni opatrní a říkají tisíce důvodů, proč to nejde. To je něco podobného. Já Landu neberu vážně, když jsem viděl to jeho vystoupení v televizi, zděsil jsem se, protože jsem si uvědomil, že on tím hrubým způsobem zase osloví spoustu lidí, kteří jsou nespokojeni s politickou situací, ale negativně,“ komentuje exministr Bublan pro ParlamentníListy.cz.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Nic pozitivního to podle jeho slov nepřinese. „Jde jen o další znásobování negace, ale aby se udělalo něco pro dobro věci, to nikdo neudělá nebo nemá recept, jak na to. Navíc, když se podíváme na Landovu osobní historii - skinheadi, pak nějaký ten templářský řád, to je ode zdi ke zdi. Mám pocit, že on se stále hledá, neví, jak uspokojit sám sebe. Podle mě je sám se sebou nespokojen,“ hodnotí.

Jak zjistí, že přišli opravdu za korupčníkem?

„On je ale možná schopen něco takového udělat. Tím se ale může dostat jen do křížku se zákonem, je to takové skryté vyhrožování. A kde má tu jistotu, že zrovna osloví toho správného člověka? Jak zjistí, že je skutečně korupčník? To nejde, nepozná to. Když má někdo nějaký stín, ještě to neznamená, že ten člověk je vinen, takhle postupovat nelze. To už je anarchie,“ obává se senátor František Bublan v komentáři pro server ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …