Karcinogenní vzduch na Valašsku? Stopy vedou i k Babišovi

02.09.2012 8:15

Většina obyvatel Česka dýchá vzduch s nadměrnými koncentracemi rakovinotvorných látek. Vyplývá to z předběžných údajů o stavu znečištění českého ovzduší za loňský rok, které zveřejnil Český hydrometeorologický ústav. V zimních měsících přibývá zejména karcinogenního benzo(a)pyrenu, a to hlavně na Ostravsku, ale i ve Valašském Meziříčí.

Karcinogenní vzduch na Valašsku? Stopy vedou i k Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Právě ve Valašském Meziříčí, v místní části Krásno nad Bečvou, která těsně sousedí s chemickou společností DEZA, a.s., patřící do koncernu Agrofert, jemuž velí kontroverzní podnikatel Andrej Babiš, byl povolený limit (1 nanogram na metr krychlový) benzo(a)pyrenu (BaP) vloni překročen hned čtyřikrát, což toto téměř třiceti tisícové město řadí na páté místo v republice co do výskytu této látky, jež vzniká různými spalovacími procesy v průmyslu, dopravě a lokálních topeništích. Hůře než Valašské Meziříčí je na tom už jen Karviná, Český Těšín a Ostrava, ve které byl povolený limit překročen dokonce desetkrát.

Obermajer: Vliv Dezy není nijak zásádní

Mluvčí Babišovy firmy však podíl na zvýšené koncentraci rakovinotvorného BaP ve valašskomeziříčském ovzduší odmítá. „Z tohoto měření jasně vyplynulo, že limity této látky  zde byly překročeny pouze v zimním období, přičemž navýšení hodnot kopírovalo snižování teploty ovzduší. Když byla větší zima, lidé více topili, byla větší inverze a zároveň byly navýšeny limity BaP,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz mluvčí DEZY Jaroslav Obermajer.

Podle něj vliv chemické výroby této společnosti není tak zásadní, aby ovlivňoval ovzduší ve Valašském Meziříčí. „Kdyby tu DEZA vůbec nebyla, tak naměřené hodnoty budou podobné,“ doplnil Obermajer.

Kohoutek: Hlavní příčinou jsou topeniště na tuhá paliva

To potvrzuje i Jiří Kohoutek, který měření ve Valašském Meziříčí prováděl. „Podle našich zjištění jsou hlavní příčinou překročení imisního limitu pro BaP na lokalitě VM - Obora II lokální topeniště na tuhá paliva. Příspěvek dopravy a firmy DEZA je minimální, v letním období byly naměřené hodnoty hluboce podlimitní, naopak v zimním období koncentrace výrazně vzrostly a byl patrný i jejich nárůst při poklesu venkovní teploty," řekl redakci Kohoutek.

Orálek: Víme, jak situaci zlepšit

Místní ekolog a ochránce přírody Milan Orálek je však trochu jiného názoru, i když i on tvrdí, že značný podíl na zdejším znečištění mají také soukromá topeniště. „Dokázat ale, co pochází z DEZY, co pochází z dopravy a z individuálních topenišť, to je těžké rozlišit. Takže pokud by největší znečišťovatel, kterým tu DEZA alespoň podle Arniky je, udělal ještě víc nad rámec integrovaného povolení krajského úřadu, tak by se ten stav mohl trochu zlepšit a snížit o podíl této firmy. Ale taky naše město by mělo přistoupit k podpoře spalování ušlechtilejších paliv. Místní by mohli získat například příspěvek na nové kotle z dotací jako v Ostravě,“ řekl redakci Orálek.

Chemička chystá další investice, město nové kotle

Chemička prý chystá podle svého mluvčího další investice, aby ještě snížila dopad výroby na životní prostředí. „Splnili jsme všechny podmínky, které nám integrované povolení nařizovalo, ale přesto chystáme další investice jako odsíření a odprášení kouřových stanic naší teplárny, nebo rekonstrukci biologické čistírny odpadních vod a hledáme ještě jiné možnosti snížení emisí na všech zdrojích, které v podniku máme,“ uvedl Obermajer. 

A jaké kroky hodlá podniknout město? „Přechod na šetrnější vytápění určitě plánujeme. Zatím přesný časový horizont nevíme, ale chceme situaci řešit co nejdříve,“ sdělila redakci mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová s tím, že zda bude občanům zákonem uložená povinnost výměny starých kotlů za ekologičtější podpořena prostřednictvím dotací, je v tuto chvíli v jednání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…