Kauzu karlovarských dluhopisů smetlo ministerstvo ze stolu. Co ale bude dál?

14.02.2012 13:11

Klid po bouři, tak byl se dal charakterizovat současný stav, týkající se kauzy tzv. karlovarských dluhopisů. Tu koncem minulého roku odstartoval v médiích známý americký právník Ed Fagan. Na několik týdnů ovládla naše média a poté se v tichosti vytratila. ParlamentníListy.cz zajímalo, jak celá záležitost vlastně skončila.

Kauzu karlovarských dluhopisů smetlo ministerstvo ze stolu. Co ale bude dál?
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

A dá se říci, že typicky česky. Ministerstvo financi nám na náš dotaz, jak řeší žalobu, kterou Fagan podal v USA  na Českou republiku, stručně odpovědělo:  „Ministerstvo financí žádnou žalobu Eda Fagana neeviduje. Záležitost s karlovarskými dluhopisy považujeme za uzavřenou.“ Tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob nás dále pouze odkázal na dříve vydanou tiskovou zprávu. 

Vše je promlčeno?

Z té vyplývá, že ministerstvo financí zásadně odmítlo požadavky občana Spojených států amerických E. D. Fagana na proplacení dluhopisů města Karlovy Vary, vydaných v roce 1924. Závazky z dluhopisů jsou totiž promlčeny již několik desítek let: “Ministerstvo financí provedlo pečlivou právní analýzu historických dokumentů, které poskytly archív České národní banky a Národní archív. Prostudovalo také právní podklady poskytnuté ze Spojených států amerických. Z analýzy vyplývá, že někdejší Československá socialistická republika se se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů vypořádala, a to odděleně v rámci tzv. tuzemského a zahraničního bloku. V roce 1946 byla navržena držitelům dluhopisů restrukturalizace. Výměnou za prodloužení konečné splatnosti do 1. ledna 1966 a snížení kupónu na 4 % p.a. se emitent zavázal k dodatečné a postupné úhradě kupónů z válečných let 1938-1945 a stát převzal záruku za závazky z těchto dluhopisů. Od 1. ledna 1952 hradilo náklady dluhové služby ministerstvo financí. V 80. letech došlo k jednání o finálním vypořádání zahraničního bloku, přičemž vláda ČSSR učinila vstřícnou nabídku tehdejším majitelům dluhopisů s plným vědomím toho, že promlčecí doba již proběhla. Nabídka byla americkou stranou přijata a potvrzena mezinárodní smlouvou,“ uvádí závěrečná tisková zpráva ministerstva financí.

Primátor: Źádná rizika nám nehrozí

Také karlovarský primátor Petr Kulhánek (KOA) zůstává v klidu. „Ke kauze dluhopisů není nic nového. Poslední kontakt s panem E.D. Faganem se uskutečnil před několika měsíci, když nám doručil kopii žaloby na český stát, Českou národní banku, Ministerstvo financí ČR, ministra Kalouska, jeho náměstka Gregora a mne, o které tvrdil, že byla podána na Floridě. Z následné komunikace s  ministerstvem doposud nemáme potvrzenou informaci, že žaloba skutečně podána byla. Fagan nás od té doby nijak nekontaktoval. Ministerstvo financí nás ujistilo, že z tohoto hypotetického sporu neplynou pro Karlovy Vary žádná rizika,“ sdělil ParlamentnímListům.cz

Dlouhá historie

Připomeňme, že v případě tzv. karlovarských dluhopisů jde o požadavek na proplacení dluhopisů, které vydaly Karlovy Vary v roce 1924 a měly být splatné v roce 1954, podle Fagana jejich hodnota od té doby vzrostla na zhruba deset miliard korun. Pasivní přístup české strany a  neochota s ním vůbec jednat kontroverzního právníka natolik rozzuřila, že se rozhodl Česko a některé osoby zažalovat a údajně tak v prosinci loňského roku učinil. Žalobu zdůvodnil tím, že mu česká strana neposkytla dostatečnou součinnost při ověřování jeho nároku a že se tím dopustila "podvodu, klamání, pokusu o manipulování médií a veřejného mínění a dalšího počínání, které porušuje jejich chování jako veřejných činitelů a zmenšuje důvěru veřejnosti."  Fagan je přesvědčen, že by díky soudnímu procesu s dluhopisy mohlo dojít ke změně české legislativy a dokonce i k prolomení tzv. Benešových dekretů. Je také zajímavé, že v případě dluhopisů nejde o první žalobu. Ta první byla podána již v roce 1935 kvůli tomu, že Karlovy Vary nebyly schopny své dluhy splácet. Tehdy žalobci uspěli. Jak dopadne nová žaloba, kterou podal Ed Fagan, si nikdo netroufá odhadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …