Kdo půjde na vnitro? Do věci vstoupil Miloš Zeman a potopil muže z ČSSD. O tomto se zatím nepsalo

17.04.2018 10:27

Europoslanec za ČSSD Miroslav Poche, označovaný za pražského kmotra sociální demokracie, se podle důvěryhodných zdrojů ParlamentníchListů.cz tlačí na post ministra vnitra v nové Babišově vládě. Jenže v Pocheho cestě na vnitro stojí velká překážka. Hrad.

Kdo půjde na vnitro? Do věci vstoupil Miloš Zeman a potopil muže z ČSSD. O tomto se zatím nepsalo
Foto: repro youtube
Popisek: Údajně vlivný sociální demokrat Poche

Sociální demokraté se vrátili k jednacímu stolu s hnutím ANO o nové koaliční vládě, v pondělí večer jednaly špičky obou stran. Výsledek ale nebyl zveřejněn. ČSSD prý nejprve Babišovu nabídku předloží svému širšímu vedení. To může znamenat, že jde o nabídku přijatelnou, protože zástupci socialistů nebouchli do stolu jako posledně.

Před dvěma týdny jednání o menšinové koalici ztroskotala údajně na tom, že Andrej Babiš nebyl ochoten sociální demokracii nabídnout Ministerstvo vnitra. To zástupci ČSSD požadovali jako kompenzaci za to, že nebudou trvat na tom, aby trestně stíhaný Babiš zůstal mimo vládu.

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO tehdy po krachu jednání často opakoval, že „Hamáček chtěl pro sebe vnitro“ a o ničem jiném prý nemluvil.

Anketa

Chcete, aby další pokus na sestavení vlády dostal opět Andrej Babiš?

56%
44%
hlasovalo: 9753 lidí

Jak se ukazuje, zájemců o post ministra vnitra je v sociální demokracii víc. Podle důvěryhodných zdrojů serveru ParlamentníListy.cz by se rád na Ministerstvo vnitra dostal údajně vlivný zákulisní pražský hráč ČSSD a europoslanec Miroslav Poche. A kdyby nevyšlo vnitro, chtěl by podle našich zjištění aspoň na ministerstvo zahraničí.

Miroslav Poche, který není veřejnosti příliš známou postavou, je o to známější v politických kuloárech. Kromě zastupitelského postu na pražském magistrátu je Poche od roku 2014 také členem Evropského parlalmentu.

Lukrativní poslanecký mandát v Bruselu mu ale příští rok končí a za současné situace, kdy se preference ČSSD z podzimních sedmi procent nahoru příliš nehýbou, má Poche minimální šanci mandát obhájit.

„Pocheho konec v europarlamentu je hotová věc, jako poslanec EP je naprosto nevýrazný a voliči ho neznají. Co vám budu říkat, ten Brusel ho stejně v podstatě nezajímá a moc toho tam nedělá. Jak všichni tady v Praze vědí, soustřeďuje se na domácí dění a tahá za nitky v socdem. Několikrát už jsem ale slyšel, že jeho vliv dost upadá, takže si logicky shání teplé místečko a chtěl by se někam uvrtat. Pokud by dostal vnitro, stane se z něho mocný pán. No a kdyby mu nevyšlo vnitro, chce se natlačit aspoň na ministerstvo zahraničí,“ sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj dobře obeznámený s děním v pražské ČSSD.

Snaha Miroslava Pocheho dostat se na vnitro, zahraničí nebo jakýkoli jiný resort se ovšem jeví jako z říše pohádek. Důvody, proč je Pocheho budoucí členství ve vládě všechno, jen ne reálné, jsou minimálně dva. 

První, méně významný důvod, je postoj premiéra Andreje Babiše k Pochemu samotnému. V minulosti ho několikrát označil za kmotra a ostře za jeho činnost sociální demokraty kritizoval. Pokud by šlo o jedinou překážku, nebyla by zřejmě nepřekročitelná. Babiš mnohokrát prokázal, že umí svůj názor na lidi nebo témata upravit a pozměnit. Připomeňme poslední příípad, úder na Sýrii. Operaci USA, Britů a Francouzů nejprve v sobotu premiér schválil a podpořil, v neděli po setkání s prezidentem otočil a řekl, že to nic neřeší, a v pondělí během návštěvy Karlovarského kraje se zas vrátil k původnímu postoji, že úder v Sýrii má odstrašit od používání chemických zbraní.

Anketa

Je Václav Klaus mladší lepší politik než jeho otec?

88%
12%
hlasovalo: 3207 lidí

Ale zpět k Miroslavu Pochemu a jeho možné cestě na některý z ministerských postů. Existuje totiž daleko větší překážka než možný nesouhlas Andreje Babiše nebo Pocheho finanční skandál z minulosti (viz níže). Tou překážkou je Pražský hrad.

Podle informací ParlamentníchListů.cz je Poche pro prezidenta Zemana absolutně nepřijatelný, a to nejen na vnitru nebo zahraničí, ale na jakémkoli ministerstvu. A jak známo, řekne-li prezident republiky na nějaký návrh ministra jasné ne, nikdy se daný člověk členem vlády nestane.

Důvodů, proč nemůže Pocheho jméno přes Hrad nikdy projít, je hned několik. „Na prezidenta opakovaně útočí. Jak všichni známe Miloše Zemana, už to samo o sobě by byl pádný důvod. Jenže jsou další. V prezidentských volbách nejenže našeho prezidenta nepodpořil, naopak se postavil za Fischera a Drahoše. To je jsou nepřekročitelné důvody. A prezident jistě nezapomněl ani na jeho protizákonné finanční triky,“ dozvěděla se redakce od člověka obeznámeného s chodem Hradu. 

Jak PL rovněž zjistily, Hrad si bude dávat pozor i na další nominanty na ministerská křesla, aby prý náhodou nedošlo k tomu, že by Poche, který je sám naprosto neprůchodný, místo sebe chtěl dosadit nějakého svého „koně“.

Jaké „finanční triky“ měl zdroj z okolí Hradu na mysli? Jde o záležitost, na kterou někteří už možná zapomněli. Jedná se o skandál s nelegálním financováním ČSSD, po jehož odhalení Poche spadl na politické dno. V roce 2010 se totiž podřekl, jakým způsobem financuje stranu, aniž by o tom byla jakákoli zmínka v účetnictví. 

Milionové částky posílal ČSSD jako členské příspěvky prostřednictvím svých spolustraníků, na které původně vysoké částky rozepsal. Obešel tak zákon a krátil stát na daních. Tehdy musel opustit veškeré stranické funkce. Na skandál se postupně zapomnělo a Poche uspěl v eurovolbách a v Praze posléze povstal jako zákulisní hráč. Jak je ovšem patrné z výše popsaných důvodů, jeho možná ministerská kariéra skončí dřív, než vůbec začne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …