Když zatkli Milouše Jakeše jr. U výslechu se smál, že má v Chorvatsku jachtu a za hodinu bude na ní. Nestihl. Sbalili ho na Bulovce… Šlo o velké peníze a podvody

08.02.2021 4:44

DEVADESÁTKY ParlamentníListy.cz v sobotu publikovaly první článek ze série Dobrodružství kriminalistiky Roberta Šlachty. Jedná se o cyklus nezapomenutelných příběhů z kriminalistického prostředí… ale nepůjde jen o někdejšího ředitele ÚOOZ. Redakce měla možnost hovořit s několika dalšími vyšetřovateli a operativci, jejichž příběhy média mimoděk nezaznamenala. Dnešní text bude kombinací obojího. Zastavíme se u komplexnější problematiky, z níž vyzdvihneme podvody syna bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše. Na příslušnou pasáž navážeme v dalším týdnu popisem celého systému.

Když zatkli Milouše Jakeše jr. U výslechu se smál, že má v Chorvatsku jachtu a za hodinu bude na ní. Nestihl. Sbalili ho na Bulovce… Šlo o velké peníze a podvody
Foto: Screen Youtube
Popisek: Miloš Jakeš mezi dělníky

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí
MON (francouzsky Organisation internationale des journalistes – OIJ) je mezinárodní organizace sdružující novináře, která byla založena v Kodani a v letech 1947 až 1995 sídlila v Praze. V roce 1995 odňalo Ministerstvo vnitra České republiky organizaci souhlas s umístěním sídla na našem území s odůvodněním, že ke vzniku MON došlo v souvislosti s komunistickým režimem. Proti tomuto rozhodnutí se organizace bránila, avšak neúspěšně. V současné době má být sídlo ústředí v Lisabonu, jako poslední generální tajemník MON je zmiňován francouzský novinář Gérard Gatinot.

Americká CIA v minulosti uvedla, že československé orgány na provozu MON spolupracovaly s KGB, která měla MON za účinný nástroj propagandy.

Organizace, o níž jste možná nikdy neslyšeli, byla řadu let velmi důležitou institucí na půdě komunistického Československa.

Konec osmdesátých let znamenal období, kdy se do vedení MON dostaly i osoby jako Dušan Ulčák, generální tajemník MON, a Milouš Jakeš jr., syn bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ. Ten zastával pozici ředitele hospodářského podniku MON, pod který spadala i loterie MON. A právě to byla vábnička i pro děti z jinak velmi bohatých a mocných rodin.

Po příchodu sametové revoluce nastala v MON krize a byl odstartován její nezadržitelný úpadek a následný konec. MON musel změnit své sídlo a odejít z pozic, které nepřetržitě budoval padesát let. Mezi hospodářské podniky, jež v závěru řídil Jakeš junior, patřila i zmíněná loterie.

Dodejme, že ke konci MON v Československu přispěli významnou měrou pracovníci kriminální služby. Bez jejich na tehdejší dobu velice odvážné práce by zde seděl MON možná ještě dnes...
Právě na tyto kriminalisty se tenkrát obrátily jejich zdroje s informací, že určité osoby v rámci popsaných struktur organizují a vykonávají vysoce kvalifikovanou trestnou činnost. Navzdory všem tlakům, k nimž se dostaneme v samostatném textu, se příslušníci vydali po stopách zločinu. A zjistili, že nejde o žádný výmysl. Jakeš junior v těchto podvodech figuroval jakbysmet.

Smyčka kolem něj se postupně utahovala.

Když kriminalisté nashromáždili dostatek operativních důkazů a byli si do značné míry jistí, že se Jakeš už nevyvlékne z jejich spárů, začali s vytěžováním a výslechy osob. V první fázi byl vyslýchán na podání vysvětlení i Jakeš. Jakoukoliv trestnou činnost samozřejmě popřel a při výslechu se provokativně točil na židli a z kriminalisty si utahoval.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí
Konkrétně?

„O co se, člověče, snažíte, co si myslíte, že dokážete, nebuďte směšný! Až teď od vás odejdu, sednu na letadlo a za chvilku jsem na své jachtě v Chorvatsku,“ zdůrazňoval Jakeš na tehdejší dobu nepředstavitelné bohatství a moc. V tu chvíli ještě kriminální oddělení opustil sám.

Neuplynulo ani třicet hodin a všechno se mělo změnit.

Navzdory faktu, že se Jakeš nechal tajně převézt do nemocnice, ho na Bulovce kriminalisté nalezli.

Když se pak tváří v tvář setkali na zahradě, vítal je širokým úsměvem.

Nevydržel mu dlouho. Kromě konkrétního kriminalisty se totiž na místo dostavil i městský prokurátor s příkazem.

Jakešovi spadla čelist.

V ČTK následně vyšla zpráva: Podaří se rozseknout „gordický uzel“ Jakešových podvodů?

Jak to se synem mocného pohlavára dopadlo, doplníme v jednom z dalších dílů Dobrodružství kriminalistiky. Co však říct můžeme už teď, je to, že na Jakeše juniora byla skutečně uvalena vazba a že se spravedlnosti nevyhnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …