Klaus: Nikde na světě neměli tak geniální tvůrce privatizace. Byli jsme u toho, když exprezident oslavoval kupónovku

14.09.2016 11:14 | Zprávy

REPORTÁŽ V úterý se v pražském Autoklubu uskutečnil seminář na téma „25 let od spuštění kuponové privatizace“. Seminář pořádal Institut Václava Klause a vystoupili na něm bývalý náměstek ministra financí ČSFR Dušan Tříska a docent Národohospodářské fakulty VŠE a autor knihy Analýza privatizačního procesu v ČR Karel Zeman. Seminář moderoval exprezident Václav Klaus.

Klaus: Nikde na světě neměli tak geniální tvůrce privatizace. Byli jsme u toho, když exprezident oslavoval kupónovku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Václav Klaus, který přišel na svoje poměry velmi neformálně oblečen v džínách a bez kravaty, na úvod řekl, že kuponová privatizace je démonizovaný a nechápaný fenomén. Dušana Třísku označil za „godfathera“, tedy „kmotra“ kuponové privatizace.

Kissinger: Všichni se tam na východě vystřílíte

„Jsme na kuponovou privatizaci hrdí a slavíme to,“ přihlásil se ke svému „kmotřenci“ „kmotr“ Tříska. Autoři privatizaci dle něho měli jediný strukturovaný koncept transformace. Ostatní bylo jen „chaotické blábolení ala Švejnar“. „Dostávali jsme od Švejnara rady, že máme postupovat razantně, ale opatrně,“ smál se Tříska.

Myšlenka kuponové privatizace byla dle něj „mimořádně sexy“. Označil ji za přínos lidstvu. „Otřásla se zeměkoule v půlce kontinentu,“ řekl Dušan Tříska. Považuje ji za velký úspěch i v kontextu toho, že Henry Kissinger mu prý řekl, že se v bývalém východním bloku „všichni vystřílí a nepřežije nikdo“.

Privatizaci označil za „likvidaci státního vlastnictví“ a cílem bylo dle něj vybudování efektivního kapitálového trhu. Položil otázku, kolik procent z původní ekonomiky „přežilo“ transformační manévr a jaké byly reálné náklady transformačního procesu včetně kriminality. Dle něho žádný odhad není relevantní.

Podle Třísky autoři transformace „vnutili“ středovýchodní Evropě včetně Ruska model řešení problému. V kontextu toho, co předvídal Kissinger, to „všude dopadlo úžasně“ a přineslo to nově nabytou sebejistotu středovýchodní Evropy včetně Ruska. „Vyřešili jsme to skvěle,“ pochválil se Tříska. Když porovnal transformaci s dnešní realitou v Evropě a stagnujícím Západem, řekl, že člověk musí být „nadutý a pyšný“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…