Klaus: Zase vnucují a zakazují. Prý epidemie a teplo. Nesmířit se!

17.11.2021 9:19

Ve svém projevu u Hlávkovy koleje u příležitosti výročí 17. listopadu 1989 a 1939 bývalý prezident Václav Klaus nejen připomínal, ale také přirovnával. „Opět je nám – se stále větším tlakem a silou – vnucována utopie, která o sobě prohlašuje, že je založena na vědě, opět jí má být – ve jménu údajných vyšších cílů – obětována svoboda jednotlivce. Opět překáží svoboda slova, svoboda názoru, svoboda svědomí,“ kritizoval současnou situaci ohledně boje s pandemií i se změnou klimatu. A doplnil, že jsou vyžadovány oběti, z nichž výsledky vzejdou až za několik století nebo také nikdy. „Hlasatelé a propagátoři nové jediné pravdy nakonec prohrají,“ vzkázal.

Klaus: Zase vnucují a zakazují. Prý epidemie a teplo. Nesmířit se!
Foto: Hana Brožková
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí
Václav Klaus připomenul, že výročí 17. listopadu jsou dvě. To první, z roku 1939, připomíná nacistický teror a perzekuci českého národa, druhé pak pád komunismu. Jak bývalý prezident podotkl, rok 1939 byl začátkem nejtemnějšího období Československa, kdy šlo o osud národa jako celku. „Tehdy žijící věděli, že konečné ‚řešení‘ české otázky má nastat po Němci vyhrané světové válce,“ řekl a podotkl, že ani popravy a zavírání škol, což Klaus nazval pokusem o likvidaci české inteligence, odpor národa vůči okupantům nezlomily.

Připomenutí tohoto dne a zásah proti studentům pak podle Klausova projevu vedly i k pádu komunismu. „Brutalita, s níž represivní jednotky komunistického režimu zasáhly proti mladým lidem, otevřela oči i těm, kteří snad až do té doby neviděli a necítili nepřijatelnost a neudržitelnost už zcela zdiskreditovaného režimu,“ řekl. Ale podotkl, že komunismus neporazili ani studenti, ani disidenti. „Zhroutil se jako každý podobný namyšlený pokus násilím potlačit lidskou svobodu a za cenu nesčetných lidských a materiálních obětí vybudovat neživotnou utopii,“ prohlásil.

Následně Václav Klaus hovořil o tom, že jako někdo, kdo 17. listopad 1989 aktivně prožil a 17. listopad 1939 k němu stále promlouvá, má obavu, že se vrací to, o čem si myslel, že se vrátit nemůže. „Opět je nám – se stále větším tlakem a silou – vnucována utopie, která o sobě prohlašuje, že je založena na vědě, opět jí má být – ve jménu údajných vyšších cílů – obětována svoboda jednotlivce. Opět překáží svoboda slova, svoboda názoru, svoboda svědomí. Známe případy porušování základních občanských práv garantovaných ústavou, ignorování výroků soudů a utahování smyčky všemožných zákazů a omezení,“ varoval před paralelami.

Dodal, že i nyní se po lidech požadují oběti, jež mají tu potlačit epidemii viru nebo změnu klimatu. „Je nám vnucován strach z budoucnosti, máme rezignovat a podrobit se. Říkají nám, že je člověk nepřítelem budoucnosti, říkají nám, že máme obětovat prosperitu a budoucnost naší země a osudy svých dětí a vnuků chiméře boje s podnebím. Oběti máme přinést hned, výsledků se nedočkáme nikdy, nebo až po dlouhých staletích,“ popisoval snahy o boj s klimatickou změnou.

Aby se neopakovaly tragédie dvacátého století, je dle Klause třeba mít oči i uši otevřené. „Poučení z našich dvou 17. listopadů je inspirací a návodem pro naše jednání v přítomnosti,“ pravil s tím, že si Češi nesmí nechat vzít právo na kritické myšlení a vzdělání bez indoktrinace. „Odkaz 17. listopadu nám optimisticky naznačuje, že hlasatelé a propagátoři nové jediné pravdy nakonec prohrají a že prohrají stejně, jako prohráli jejich předchůdci v roce 1939 a v roce 1989. Je dobře, že si tento odkaz stále připomínáme,“ zakončil svůj ranní projev před budovou Hlávkovy koleje Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …