Klausovský štípanec vládě: Hnus. Škrtíte na těch, kteří za nic nemohou

17.04.2012 8:02

JINÝMA OČIMA Šéfredaktorka pravicového proklausovského tištěného i internetového časopisu Fragmenty Ivana Haslingerová je znechucena z vlády Petra Nečase, jež podle ní bere sociální pomoc těm, kteří ji opravdu potřebují - třeba slepci a další postižení. A na ty, kteří si umí zařvat, jako třeba Romové, si netroufne. Zvyšování daní je podle ní zločin. Přitom původně v Nečase vkládala naděje, že vrátí ODS zpět ke kořenům a idejím Václava Klause. TOP 09 považuje za čisté levičáky.

Klausovský štípanec vládě: Hnus. Škrtíte na těch, kteří za nic nemohou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas hlasují ve sněmovně

„Je jednoduché škrtnout paušálně počet lidí a nezkoumat to blíže. Mnohem těžší je snížit sociální dávky flákačům. To už se musí zjišťovat a to už je větší práce. Tahle vláda ale slibovala, že si posvítí na ty nemakačenka. To sliboval i pan Nečas. Jdou cestou nejmenšího odporu. Ministerstvo práce a sociálních věcí pod Drábkem, to je katastrofa. Pořád tam jenom něco počítají matematicky. Já jsem také matematik a chápu, že to je příjemnější, než se hádat s někým, kdo nechce chodit do práce. Žádné reformy nedělají. Pouze zvyšují daně a snižují důchody,“ zlobí se Haslingerová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Na ta nemakačenka bych byla klidně velmi tvrdá. Ale třeba kamarád má slepé děcko. Osleplo v deseti letech kvůli nádoru na mozku. Nikdo si ale neuvědomuje, jak tohle zamává s rodinou a jejími příjmy. Manželka musí s dítětem zůstat doma. To je finančně náročné. K tomu žít s tou osobní tragédií. A když pak chce stát šetřit na těchto lidech, kteří za nic nemůžou, tak to je neuvěřitelné. To už je hnus,“ zlobí se Haslingerová.

Tahle vláda nedělá reformy a je líná

Podle ní je vláda buď líná, nebo se bojí sebrat dávky opravdovým flákačům nebo Romům, protože by se hned někdo ozval, že je to rasismus. „Bojí se, že kdyby se sáhlo na jakéhokoli Roma, tak budeme hned obviněni Evropskou unií a nevím kým ještě, že jsme tady na ně zlí. Ti si dávky vyřvat umí. Ale nejsou to jenom Romové. Jsou i jiní flákači. Je spousta lidí v jakémsi pseudoinvalidním důchodu,“ myslí si Haslingerová.

Podle Haslingerové vláda nedělá žádné reformy. „To nejsou žádné reformy. Kalousek jen čeká, až bude ten jeho šéf prezidentem. Tahle TOP 09, to je katastrofa. Já tam žádnou reformu nevidím: pouze škrtat, škrtat, škrtat. Samozřejmě, že se šetřit musí, ale ne bezhlavě plošně škrtat. Horší je, což také říkal pan guvernér České národní banky na Vysoké škole ekonomické, že se nedělá nic pro růst ekonomiky. Je smutné, že socialisté aspoň něco navrhují,“ uvedla příznivkyně Václava Klause.

Nečas je zklamání. Kalousek levičák. Daně zvyšuje jenom negramota

S příchodem Petra Nečase do čela ODS Haslingerová věřila v obrodu ODS. „Čekalo se, když to Topolánek tak strašlivě poničil, třeba toho teď lituje, že Nečas to zvedne. Zklamání bylo, že pozval Topolánka na Žofín na 20leté výročí ODS. Tam měl být jasný řez a jasný signál distance od Topolánka a že se ODS vrátí k Modré šanci. Nečas se měl pochlapit. Teď už ODS nikdo nevěří. Teď k tomu máme to zvyšování daní. To je skandál. To je úplně absurdní,“ zlobí se na vládu Haslingerová.        

„Odjakživa se ví, že pravice nesmí zvyšovat daně a říkají to všichni renomovaní liberální ekonomové. Zvýšit daně může jenom negramota. I Milton Friedman Klausovi radil, aby co nejvíce snížil daně. Pak se rozpohybuje ekonomika. Když jste v průšvihu, snižte daně, a ne naopak. Daně zvyšuje jen levice. A ta milionářská daň, tak rovnou můžeme mít za premiéra či ministra financí šéfa komunistů Filipa. Já bych zvýšení daní nepovolila, ani kdy by mě Tluchoř čtvrtil. To bych se za sebe styděla. Obhajobu zvyšování daní pravicový politik nemůže vypustit z pusy. To je pokrytectví, že si Kalousek troufne tvrdit, že TOP 09 je pravicová strana, když zvyšuje daně. To je levice jak dělo ,“ dodala.

Nečas by se měl pochlapit, nebo ho nahradí Mach

Pokud se chce ODS zachránit, tak se měl podle ní Petr Nečas pochlapit. „Měl by praštit do stolu a říct, hergot, já budu energickej jako Klaus. Vždyť je proboha premiérem. Musí ty lidi dát trochu do latě. On se bojí, že by ho ODS sejmula, ale proč by ho chtěli sejmout, když nikoho místo něj nemají? Měl by být energičtější. My jsme měli radost, když se stal Nečas předsedou ODS. Ale tohle, co dělá ODS, není pravice. Topolánek měl sice ve své výzvě pravdu, ale byl to on, kdo započal posun ODS doleva. Pamatuji si, jak zakázal přítomnost stánku Klausova Centra pro ekonomiku a politiku na kongresu. Klaus se pak vzdal čestného předsednictví,“ myslí si.

Podle ní by pravicoví voliči měli dát šanci Straně svobodných občanů Klausova exporadce Petra Macha, i když si myslí, že bych Mach měl být více průraznější a měl by být víc vidět a řada lidí ho nezná. „Petra Macha si vážím jako výborného ekonoma. Ta strana má výborný program. Ještě vylepšenější Modrou šanci oživenou o jeho liberální mladistvý pohled. Bohužel Mach je příliš slušný, moc se nezviditelňuje a moc ho neznají. Lidé se bojí, že jim propadne hlas. Snad se vzchopí a bude průraznější,“ uzavřela Haslingerová.   

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …