Klausův Jakl k aféře Nagyová: Každému troubovi je jasné, že...

17.06.2013 13:32

V časech vlády policie a státních zástupců je možné vše, komentuje Ladislav Jakl rozsáhlou akci, která vedla až rezignaci premiéra Nečase. K obviněným exposlancům ODS Jakl uvádí, že je to totéž, jako kdyby požádal svého známého guvernéra ČNB, aby mu do hospody přinesl deset kilo zlata. „Zločin by spáchal on, ne já,“ říká.

Klausův Jakl k aféře Nagyová: Každému troubovi je jasné, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Anketa

Co se má dít dál?

hlasovalo: 2837 lidí

Odpověď na otázku, proč byla celá policejní akce provedena tolik okázalým způsobem s nočním zatýkáním a stovkami zakuklenců nasazenými po celé zemi, je podle Ladislava Jakla jasná.

„Aby i poslednímu troubovi došlo, že vláda volených politiků končí a začíná vláda policie, soudců a státních zástupců. Hodně lidí z toho hýká nadšením, protože se mylně domnívají, že v této nové době budou vždy a za všech okolností stát na té správné straně mříže,“ řekl pro ParlamentníListy.cz bývalý tajemník prezidenta a současný ředitel Sekce společenských studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl.

Bez mrtvoly nemá Columbo co vyšetřovat

Ten prý rozhodně nehodlá veřejně spekulovat o tom, kdo mohl mít z celé akce prospěch. „Nepodložené veřejné spekulace jsou v těchto chvílích nezodpovědným zlem,“ sdělil Jakl.

Stíhání exposlanců ODS Tluchoře, Šnajdra a Fuksy se poněkud zvláštně týká toho, že rezignovali na poslanecký mandát výměnou za posty ve státních či polostátních firmách. Byť to nemusí být zrovna morální, jde o běžnou politickou praxi nejen v naší zemi.

„Chtělo by to seminář pro státní zástupce na téma korupce. Tam by měl někdo na tabuli napsat velkým písmem slovo ÚJMA. Ta je přece vlastním jádrem každého zločinu. To je ta vlastní mrtvola, bez které Columbo nemá co šetřit. Jádrem nebezpečnosti korupčního jednání je právě nějaká újma, někomu způsobená škoda, tedy suboptimální, čili úmyslně špatné rozhodnutí toho, kdo má podle svého nejlepšího svědomí hájit něčí zájem, například státu,“ pokračuje exředitel politického odboru prezidentské kanceláře.

Jaký trestný čin spáchala Nagyová?

Pokud ho k tomu špatnému rozhodnutí podle Jaklových slov někdo ponouká slibem či poskytnutím nějaké výhody, není toto ponoukání vlastní „vraždou“, ale právě jen návodem ke zločinu. „Nechápu, kde leží ony ‚mrtvoly‘ poté, co dotyční poslanci dostali po svém odstoupení jinou funkci. Jen to ukazuje, jak upřímné byly jejich výhrady ke zvýšení daní. Ale trestného na tom nevidím nic. Ledaže by sami ti poslanci tvrdili, že byli k odstoupení nuceni,“ míní.

Ale pak by naopak byli poškozenými a ne zavřenými. „A co se týče souběžné kauzy paní Nagyové, zde také moc nechápu, jaký trestný čin mohla spáchat. V její pravomoci přeci vytěžování armádních špiónů nebylo. Prostě požádala své známé o službu,“ říká Jakl.

Záminka, jak někoho skřípnout a zjistit informace o někom jiném…

„Jako kdybych já požádal guvernéra centrální banky, aby mi do hospody přinesl deset kilo zlata. Copak bych tím něco spáchal? Zcela jistě by ale zločin provedl on, pokud by mi to zlato opravdu donesl. Za viníky (nevím, jestli po trestní či vojenské stránce) lze určitě považovat ty, co na přání své známé úkolovali vojenskou rozvědku. Její provinění je spíše morální a profesionální, takže na padáka to asi je, na kriminál ale dost těžko,“ soudí Jakl.

Jenže v časech vlády policie a státních zástupců je podle Jakla asi možné vše. „Buď je to všechno naprosté šlápnutí vedle, nebo záminka, jak někoho skřípnout a pak z něj dostat informace o něčem úplně jiném,“ dodává pro server ParlamentníchListů.cz Ladislav Jakl.

Tluchoř je bez trafiky, přesto skončil ve vazbě

V té souvislosti je poměrně zajímavé, že byla uvalena vazba i na exposlance Marka Šnajdra, který se na policii po svém příjezdu zpět do České republiky přihlásil sám, nechal se zatknout a vypovídal. Možná ještě podivnější je vazba Petra Tluchoře, který žádnou „trafiku“ náhradou za rezignaci na poslanecký mandát nepřijal.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …