Kníže na Majdanu, vraždy v Oděse... Toto chtěla říct Procházková, než přišla policie

09.05.2014 19:11

Spisovatelka Lenka Procházková je nejenom zarputilou bojovnicí proti církevním restitucím, ale aktivně se zajímá i o situaci na Ukrajině. Je hlavně otřesená tragédií v ukrajinské Oděse, při níž zahynuly více než čtyři desítky převážně proruských aktivistů. Ti, co tento masakr rozpoutali, jsou podle ní fašisté, dokonce zralí pro nový Norimberský proces. Míní také, že si v celé ukrajinské krizi velmi dobře počíná ruský prezident Vladimir Putin.

Kníže na Majdanu, vraždy v Oděse... Toto chtěla říct Procházková, než přišla policie
Foto: Archiv LP
Popisek: Lenka Procházková

Dokonce i poslanci českého Parlamentu měli tento týden na svých pracovních stolech rozbor situace na Ukrajině a tragédii v Oděse. Kolem tohoto bodu se sice vedla poměrně prudká debata - nakonec ale přijali usnesení, jež odsuzuje nejen násilí v ukrajinské Oděse, kde je prý nutné vyšetřit a potrestat viníky tamního masakru v Domě odborů, při němž zemřelo přes čtyřicet lidí, ale podpořili i konání demokratických prezidentských voleb na Ukrajině. Ty se mají konat 25. května. Je prý ovšem podle dolní komory nutné, aby na volby dohlíželi pozorovatelé OBSE.

Jenže nejenom poslance zajímá osud lidí, co žijí na Ukrajině. O situaci tam se zajímá i mnoho běžných občanů České republiky. Spisovatelka Lenka Procházková ovšem míní, že převážně mladí lidé mají o tamní situaci informace špatné, přežvýkané z médií a dokonce ani prý umělci se o dění ve světě nezajímají tak, jako tomu bylo před lety, třeba před vypuknutím druhé světové války.

„To, co se děje na Ukrajině, je nejvážnější situace, která se děje od druhé světové války. A starší lidi to cítí naprosto jasně, protože mají vypěstované instinkty, ale ti mladí ne. Ono je to ani povětšinou nezajímá a když ano, tak přebírají hotové názory médií. Jenže v tom je ona hrůza. Tady dokonce ani není už situace, jako byla před druhou světovou válkou, kdy byla celá fronta umělců – například Osvobozené divadlo - která varovala lidi až do poslední chvíle. Dnes je tady na kulturní frontě klid,“ řekla ParlamentnímListům.cz Procházková.

Co se týče médií, tak je velmi rozzlobená na to, že alespoň ta veřejnoprávní nesdělují s celou pravdou to, co se na Ukrajině odehrává. A když ano, tak prý velmi povrchně.

„Naše veřejnoprávní média a hlavní deníky papouškují provládní politiku nebo propagandu a ti lidé, co nemají internet nebo nemají čas něco k tomu si dohledat, tak ani neví, o čem ta situace tam je. Nevědí ani, kde mají pravdu hledat - ale proto si platíme veřejnoprávní média, aby nám monitoring dělala a ne aby nás masírovala k nějakému názoru, který je vhodný jen pro západní politiku. Jenže ona nenávist vzbuzovaná médii proti Rusům a Rusku je neomluvitelná,“ sdělila dále Procházková.

Najatí žoldáci, násilí, znásilňování, krev a smrt

Podle ní není pochyb, že na Ukrajině jde o občanskou válku, ovšem to, co se stalo v Oděse, je neodpustitelné.

Připomeňme, že střety mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty v Oděse, které se staly minulý pátek, si vyžádaly několik desítek mrtvých. Čtyři lidé přišli o život během pouličních srážek, dalších 46 – podle policejních zpráv – při požáru budovy odborů, ve které si proruští aktivisté zřídili své sídlo. Většina z obětí zemřela následkem udušení, někteří po pádu z okna.

„Situace tam byla vyprovokovaná od počátku, kdy tam byli pod falešnými znaky v davu provokatéři, kteří vystupovali na straně federalistů a měli na sobě červené poznávací pásky na rukávech. Jenže ve skutečnosti to byli vlastně provokatéři, co napadli dav fanoušků a dělali, že jsou proruští. Proto je policie pustila kordonem dovnitř do domu, jenže tam se stali náhle někým jiným. Sundali si stužky a už to byli jenom najatí žoldáci,“ popsala Procházková situaci v oděském Domě odborů.

Spisovatelka k tomu na serveru Britských listů dokonce přiznala, že si některé záběry o situaci tam pouštěla na videu několikrát ze sebou. To, aby si složila ucelený obrázek.

„Z videí je zřejmé, že útočníci vraždili s vášní... Jednu sekvenci jsem si musela pustit opakovaně, abych rozeznala, co dělají ty dívky, sklánějící se nad něčím na dlažbě. Zprvu to působilo téměř jako piknik, pak jsem poznala, že plní lahve benzinem. Vypadaly pracovitě a vesele, to je málo, přidej, hecovaly se, zatímco lidé uvěznění v hořícím domě už skákali z oken,“ napsala k tomu pro Britské listy.

Pro ParlamentníListy.cz své postřehy z masakru ještě rozšířila. „Oni je vevnitř normálně zabíjeli, stříleli, upalovali napalmem, ženy byly znásilněny, což je vidět i z fotografií. Těch mrtvých tam proto bylo zřejmě víc, než se uvádí... A oni tam pak ty mrtvé tajně odstranili,“ řekla k tomu pohnutě pro ParlamentníListy.cz.

Toto dělal i Hitler

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí
„Mne to drásá, je to něco děsivého... Tohle už přece nelze odpustit – to byl vyprovokovaný střet a tohle dělal i Hitler. Je to fašistická metoda, že se nasadí psí hlava někomu, ale udělá to přitom sám. To je podobné situaci, kdy se v Polsku zapálil vysílač, nebo Reichstag. (Budova Reichstagu, tedy Říšského sněmu, sloužila do roku 1933, kdy byla úmyslně zapálena, za což byl obviněn nizozemský komunista Marinem van der Lubbe a byl proto poté i popraven. Tato událost je známá jako Požár Říšského sněmu. Už od před války ovšem existují spekulace, označované dodnes často za konspirační teorie", že byl Říšský sněm ve skutečnosti zapálen na popud Hitlera, a to jako propagandistický akt, který mu poté velmi usnadnil cestu k absolutní moci nad Německem – pozn. red.) To jsou všechno převzaté metody fašismu, kdy je pak obviněn někdo jiný,“ uvedla spisovatelka k tomu.

O tom, že nyní jde na Ukrajině o fašismus nežli o cokoliv jiného, a to ještě za peníze, je dokonce přesvědčená.

„Ano, jsou za to vypsané odměny, kdy třeba jeden z ukrajinských miliardářů vypsal odměnu několik tisíc dolarů za každého zadrženého a prorusky smýšlejícího. Dokonce i na Putina jsou vypsané nějaké miliardy. Je tam finanční základ, bezpochyby,“ zdůraznila k tomu Procházková.

Uvedl to i ITAR-TASS...

Připomeňme, že třeba i ruská agentura ITAR-TASS před pár dny napsala, že žhářský útok na odborovou centrálu je dílem příslušníků speciálních bojových oddílů Vostok (Východ) a Štorm (Útok), které prý kromě miliardáře Ihora Kolomojského financuje i podnikatel Petro Porošenko, hlavní favorit květnových prezidentských voleb.

Podle jiné poznámky Procházkové dokonce prý ministryně zahraničí EU nedávno přiznala, že jsou ukrajinští aktivisté financováni jak ze strany USA, tak i z Evropy. „Oni jsou za to placení, dokonce tam lidé dostali i zbraně. Je to všechno manipulace se situací, která původně vznikla spontánně, spontánní nespokojeností s vládou vyjadřovanou shromážděními na Majdanu. Pak to bylo zneužito a byly do toho vmíšeny politické cíle Západu – popisuji to vše velmi zjednodušeně, ale uvědomme si, kdo tam jezdil to podněcovat, kdo tam jezdil i z českých politiků... Třeba když tam jezdil pan Schwarzenberg a podněcoval dav na Majdanu, tak to je normální?“ otázala se spisovatelka, podle níž si také musíme uvědomit, že tam vznikla Národní garda, což je část lidí z Pravého sektoru, kteří také byli na Majdanu, a i oni jsou za to placení. „Podle mne se tam ještě budou stahovat ti největší zabijáci,“ poznamenala proto k tomu.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda si ale nemyslí, že situace, či status v Rusku je nedemokratický a dokonce, že jistou míru viny okolo situace na Ukrajině má právě ruský prezident Vladimir Putin, ovšem zavrtěla hlavou.

To není o režimu, či o Putinovi, je to o válce!

„To není otázka, která by tam nyní byla k řešení. Teď jde hlavně o to, aby nebyla třetí světová válka. Pokud jí zabrání Putin, tak je mi jedno, jak jej nazývají. Vy si myslíte, že v USA je demokratický režim? Podle toho, jak se chovají, tak to slovo tam – tedy obsah toho slova – také zmizelo. To je už jen nálepka na prázdné láhvi. Proto posuzovat věci z tohoto hlediska nemá moc význam,“ uvedla k politické situaci v Rusku.

„Já osobně, i když nejsem žádná fanynka Putina, tak musím říci, že ze všech světových státníků se dnes právě on chová nejodpovědněji. Putin se eskalaci násilí snaží zabránit, ale oni ho za to kritizují. On řekl, ať to nedělní referendum tam nedělají. Že to je jen přilévání oleje do ohně. Ale oni ho za to ještě kritizují? Ovšem co má dělat? To má tam tupě vrazit, tedy udělat, co zřejmě oni chtějí: Aby tam střet nastal? Já bych ale řekla, že právě Putin cítí odpovědnost za svět, vždyť takto odvrátil – i když možná dočasně - loni v září vojenský konflikt v Sýrii. Tak kdo se tady dnes chová odpovědně? Ti, co si myslí, že za vše může Putin, tak jsou zřejmě médii zmasírovaní. V tuto chvíli aktivní komunismus v Rusku není, teď to nebezpečí se jmenuje fašismus a ne komunismus, ten jsme snad porazili. Teď se bojuje o zamezení rozpoutání světového konfliktu ve světě,“ pronesla spisovatelka na adresu ruského prezidenta.

A v tomto názoru dokonce není ani sama. V nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se totiž Putina jednoznačně zastal i europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

„Já si myslím, že se Putin v krizi na Ukrajině chová velmi střídmě a že velmi mistrovsky využil chyb ať už minulého, nebo současného ukrajinského vedení a chyb, které v současné době velmi řetězí Evropská unie. Mám dojem, že tady v tomto jeho kroky mají navrch nad tím, co dělají Spojené státy a EU. Kéž by takto střízlivě reagovali státníci EU a Spojených států, jak reaguje Putin,“ řekl Kohlíček.

Procházková pak v reakci na to zopakovala, že za mylnou interpretaci ukrajinské krize stojí hlavně česká média.

„Například v MF Dnes byl o vraždě v Oděse článek, který je na trestní oznámení. Mně to připadá, že novináři a média neví, s jakou odpovědností se musí psát a vypouštět slova do světa. Například určitě neví, že v Norimberském procesu byli souzeni jako vrazi a pachatelé různých činů dokonce i novináři. Třeba byl odsouzen novinář Julius Streicher... Dostal trest smrti za to, že vydával antisemitské noviny, podněcoval nenávist, a za zločiny proti lidskosti. Jestli ale tam ta situace vygraduje do další velké války, tak se bude také soudit,“ doplnila k tomu novinářka, spisovatelka a protirestituční bojovnice Lenka Procházková, která své názory chtěla spolu se svými kolegy prezentovat tuto středu na pražském Hlavním nádraží, ovšem z nahlášeného shromáždění byli vykázáni policisty.

Veřejný prostor, jakým je toto Wilsonovo nádraží, je totiž podle policistů prý prostor soukromý, pronajal se soukromé firmě a Procházkové tak v důsledku toho sdělili, že na tomto novém soukromém prostoru smí občan provádět pouze nakupování - jakákoliv jiná činnost je zde zakázána.

„Nevím, zda chlapíkům v uniformě, případně jejich nadřízeným nevadil hlavně obsah projevu, kde byla zmínka i o situaci na Ukrajině a odsudek českých médií za neobjektivitu," dodala k tomu s pokrčením ramen pro ParlamentníListy.cz Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …