Kníže to pěkně schytává. Pochválil Kalouska a takhle to dopadlo

15.07.2012 18:36

Na Karla Schwarzenberga (TOP 09) se po chválách, jež pěl na svého spolustraníka, ministra financí Miroslava Kalouska, snesla vlna kritiky.

Kníže to pěkně schytává. Pochválil Kalouska a takhle to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v sobotu označil druhého muže své strany a ministra financí Miroslava Kalouska za "hlavu a srdce reforem". Pokud by prý Kalousek nebyl členem kabinetu, neměla by jeho další existence smysl.

Podle Kalouskových sněmovních kolegů je ale knížecí hodnocení velmi přehnané. Kalousek prý není nenahraditelný bůh.

Kalousek? Bez koncepce

Na dotaz, zda souhlasí s knížecím výrokem, totiž odpověděli vesměs negativně. "Nesouhlasím, především proto, že Kalousek žádné reformy nedělá. Obzvláště jeho zvedání DPH v době, kdy loňské zvedání DPH nepřineslo státu ani korunu a naopak se výnos DPH celkově snížil, svědčí o selhání jakéhokoliv koncepčního myšlení," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec za VV Vít Bárta.

Ani sociální demokraté si nemyslí, že by byl Kalousek nenahraditelný. "Nesouhlasím nejen s tímto tvrzením, ale ani s vládními reformami. Pan ministr Kalousek by měl odejít kvůli svému jednání," řekl ParlamentnímListům.cz Antonín Seďa z ČSSD.

Bláznivý ministr financí

Také Boris Šťastný z ODS má na funkci vládní hlavy a srdce jiný názor. "Hlavou vlády je premiér Petr Nečas a srdcem vlády my všichni koaliční poslanci, kteří ji, přes bláznivé nápady pana Kalouska typu milionářská daň, loajálně podporujeme," sdělil redakci.



Jediný Stanislav Huml, který nedávno přeběhl z véčkařského do sociálnědemokratického tábora, připustil, že má kníže pravdu. Prý bohužel.

Huml se dal na modlení

"Je tomu zřejmě tak. Bůh ochraňuj tuto zemi a její obyvatele," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec.

Schwarzenberg v sobotu Kalouska vynesl téměř do nebes. Vláda prý stojí a padá právě s jeho jménem. "Vláda nastoupila s jistým programem, a ten nese razítko Miroslava Kalouska. On je opravdu hlava a srdce reforem. Nemohu si představit, že bychom ve vládě pokračovali bez něho," řekl Schwarzenberg v rozhovoru pro Týden.cz.

Sněmovní bezpečnostní výbor přitom v pátek prosadil výzvu k odvolání Kalouska hlasy opozice. Podle členů výboru jsou aktivity ministra financí vůči policii v rámci kauzy CASA v demokratickém právním státu nepřípustné. Premiér Petr Nečas (ODS) však zatím jeho výzvu nevyslyšel.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …