Komentátor Weiss o trafikantech a umytých rukou žalobce Zemana

27.07.2013 6:32

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman včera zrušil stíhání trojice exposlanců ODS, kteří byli obviněni z korupce. Rozhodnutím a následným vysvětlením dal prý jasně najevo, o co v tomto případu jde, a zároveň si nad ním umyl ruce. Píše to v sobotních Lidových novinách Martin Weiss.

Komentátor Weiss o trafikantech a umytých rukou žalobce Zemana
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Pavel Zeman sice stíhání zrušil, ale dal jednoznačně najevo, že do případu zasahuje nerad a rozhodnutí Nejvyššího soudu o imunitě bere jako nepřesvědčivé a neztotožňuje se s ním. Olomouckému vrchnímu zástupci Ivo Ištvanovi nechal otevřená vrátka, aby mohl exposlance podezřelé z korupce obvinit znovu.

Podle Martina Weisse z Lidových novin mohl Zeman o stížnosti "trafikantů" rozhodnout různými způsoby, přičemž každý by ukazoval i pohled na to, o co v tomto případu jde. "A rozhodnutí jeho úřadu je spolu s jeho televizním vystoupením - výmluvné," píše ve svém sloupku.

Zeman prý svým vyjádřením "pokryl" počínání olomouckého vrchního státního zastupitelství a dal mu co největší šanci přestrukturovat obvinění tak, aby s ohledem na usnesení Nejvyššího soudu dokazovalo, že se exposlanci skutečně dopustili trestného jednání. Ačkoli se to zdá nemožné, podle Weisse Zeman otevřel cestu, jak to alespoň zkusit.

Stejně tak prý nejvyšší státní zástupce vyhověl veřejné poptávce a objednávce současné moci. Vzhledem na Ištvanovu schůzku s prezidentem Milošem Zemanem totiž prý není pochyb o tom, jak tato objednávka vypadá.

Akce umyté ruce

To nejdůležitější si prý Zeman nechal na konec a zároveň si nad celou věcí umyl ruce. To když připomněl, že Ištvan využil svého práva vést osobně vyšetřování. Dozor nad zachováním zákonnosti vyšetřování odmítl nejvyšší státní zástupce převzít, ale zmínil, že Ištvan plně odpovídá za výsledek.

"Člověka s takovou schopností mýt si ruce, museli ti, kdo ho dosadili, dlouho hledat," uzavírá svůj sloupek Weiss.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …