Komunisté se posmívají pravičákům kvůli Janouškovi. Tohle by se nám nestalo

23.03.2012 18:53

Takové věci by se prostě u komunistů stát nemohly, naznačuje šéf poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik k tomu, jak se u komunistů dívají na kauzu podivných odposlechů telefonických hovorů mezi exprimátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem.

Komunisté se posmívají pravičákům kvůli Janouškovi. Tohle by se nám nestalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Podle Kováčika by excesy Béma měla brzy řešit ODS, pokud tedy Bém neodstoupí ze všech svých funkcí sám. „Může jít o snahu překrýt soudní proces s Vítem Bártou, ale může jít i o vnitřní boje uvnitř ODS,“ zmínil pak k tomu poslanec Jiří Dolejš. Senátorka Marta Bayerová je dokonce zděšena tím, že se vůbec někdo odposlouchává.

Zatímco kolem pražského lobbisty Romana Janouška se tedy začaly dít věci – podnikatele údajně zajistila policie, neboť měl srazit řidičku nabouraného auta s alkoholem v krvi - názory poslanců z KSČM na téma fungování pražského magistrátu jsou vcelku standardní. V jejich reakcích ale od nich zaznívají silná slova jako drsné, zděšení, hrůza, či že je celá kauza nepřijatelná pro fungování pražské politiky. Bém by podle nich měl skončit hlavně v poslanecké lavici.

„Já se podivuji tomu, že něco takového je vůbec možné. V té kauze jsou dvě roviny, jde o to, která z nich je vážnější. První je ta, že politiku v Praze nedělá ten, kdo byl zvolen, ale ten, kdo zezadu tahá za špagátky. To je vážná újma demokracie a je to hodně špatné,“ svěřil se se svým názorem pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.



Únik z BIS

„Ta druhá rovina je rovina nahrávání a také to, jakým způsobem to uniká z Bezpečnostní informační služby a zrovna i do ABL. To je minimálně stejně vážný problém a ukazuje to, že instituce a jejich mechanismy, které mají zaručovat, že procesy, které v ČR probíhají, budou skutečně demokratické, jsou vážně narušeny,“ pronesl dále Kováčik.

Přiznal však, že všechny odposlechy publikované v Mladé frontě Dnes (MF Dnes) nečetl, takže vnímá jen to, co bylo zprostředkované jinými médii.

„Ty detaily toho případu neznám, ale musím říci, že kdyby se něco takového stalo kolem KSČM, tak by tady byla velká aktivita, aby se tomu zabránilo. Tyhle věci týkající se magistrátu ale šly velmi utajeně, a určitě nikdo ani v rámci vládních stran a ani v rámci ODS a ČSSD mimo pana Janouška a Béma o tom žádné bližší informace neměl. Je to ale naprosto nepřijatelné a je to něco, co by vůbec v demokratické společnosti nemělo být. Je smutné, že takovéto věci se skutečně mohou dít a že demokracie nemá zábranné mechanismy něčemu takovému zabránit. Je smutné, že do vyšších pater politiky jdou vůbec lidé tohoto typu,“ uvedl dále komunista.

Podle něj by určitě ODS s tím měla něco dělat. „ODS by měla přijmout patřičná opatření, aby vůbec přežila. Není přece možné, aby to tu stranu nepoškozovalo. Pokud pan Bém neodejde sám, tak by jej měli po těchto zjištěních k tomu alespoň velmi rychle  vyzvat ,“ dodal Kováčik.

Senátorka: Já se bojím skoro telefonovat

„To je hrozný,“ reagovala napřed pro ParlamentníListy.cz senátorka Marta Bayerová na otázku, co říká na zveřejněné odposlechy. „Když se stále říká, že je někdo odposloucháván, tak se mi to nechce ani věřit. Když pak ty dohady ale vidíte v praxi, tak mám skoro strach ten mobil používat i k pracovním účelům, neboť pak je možné zneužít úplně všechno,“ řekla Bayerová.

I podle ní se však musíme pozastavit nad tím, co je obsahem odposlechů a jestli pak lze vzít za hodnověrnou minci to, že si skutečně ti dva říkali do telefonu Mazánku a Kolibříku. „Je otázkou, zda je to skutečně pravda, neboť i odposlechy se dají zneužít,“ podotkla k tomu.

„I na mne někdy novináři vytáhli a prezentovali o mne věci, které jsem v životě neřekla. Takže já to beru s rezervou, neboť vím, co média a počítače ´umí´. Přesto ta celá věc na mne působí velmi nepříjemně. Vyvolává to nedůvěru k představitelům Prahy. Co tam v tom obsahu bylo, tak na to by se určitě měla zaměřit policie a to pro zjištění, zda tam skutečně nedocházelo k něčemu nezákonnému,“ dodala komunistická senátorka.

Černý: Jak to asi může vypadat v nejvyšších patrech politiky ODS?

„Mne to pochopitelně velmi děsí,“ zmínil ke všemu místopředseda poslaneckého klubu Alexander Černý. „Já jsem nestihl zachytit všechno, co se tam stalo, co ten deník přinesl, ale i to málo je velmi znepokojující. Je to obrazem toho, jak to asi vypadá nejen na pražské radnici, ale i v nejvyšších patrech naší politiky. Já ale opravdu žasnu nad tím, co je vůbec možné. My jsme však trvale v opozici a to je zřejmě důvod, proč jsme ušetřeni těchto excesů. Jsem ale opravdu zděšen tím, co všechno se může v Česku stát.,“ konstatoval dále Černý.

I když se kolem vedení pražské ODS a potažmo i radnice šuškalo cokoliv, nikdy prý si nedomyslel, že jdou ty věci až tak na dřeň. „Že by to mělo takové konkrétní rozměry a ty věci se řešily tímto způsobem, tak to jsem si určitě nemyslel,“ doplnil.

„Ve mne to všechno vyvolává obrovskou hrůzu, protože si uvědomuji, že je jenom odhalena špička ledovce a že obdobný systém může fungovat na všech úrovních. Když si toto uvědomím, pak je mi z toho špatně,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz také poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

Opálka se však zastavil i u nečeho jiného. Samotný fakt, že si ti dva – tedy Janoušek s Bémem - říkali do telefonu Mazánku a Kolibříku, tak to je podle něj navic důkaz toho, že vědomě porušovali zákon. „Neboť si byli vědomi toho, že se to nesmí. Dokud to ale orgány činné v trestním řízení neprověří, tak je těžké se k tomu vyjadřovat. Ale indicie z minulých případů ukazují, že to je systémová záležitost a že to není žádné porušení jednotlivce. Oni ten systém takto měli v ODS prostě nastaven,“ řekl dále Opálka a naznačil, že i mezi poslanci opozice se vždy šuškalo, že ODS má své financování zajištěno z úplně ´jiných zdrojů´.

„To je ale neodhalitelné. Jak to však u nich skutečně funguje, nebo nefunguje, tak o tom jsme se konkrétně nikdy u nás v KSČM nebavili,“ doplnil pak Opálka k otázce, zda se u komunistů někdy „kmotrovství“ probíralo, bylo-li třeba terčem vtípků jednotlivých poslanců mimo média.

„Mě ty věci, které byly kolem těchto odposlechů zveřejněné, ani nijak nepřekvapují,“ sdělil naší redakci překvapivě Petr Branný, další z "rudých" zákonodárců. „Když chybí v politice vize, tak se potom nahrazuje politikou ´každodennosti´," zmínil ironicky a vysvětlil, že se prý v minulosti kolem fungování pražského magistrátu říkalo leccos, ale jelikož v Praze nežije, tak se takovými řečmi rozhodně nijak podrobněji nikdy nezabýval.

O vztazích těch dvou se vědělo, tvrdí Dolejš

To komunistický poslanec, rozpočtový expert strany a také bývalý pražský zastupitel Jiří Dolejš celou věc rozebral pro ParlamentníListy.cz ještě z jiné strany.

„Zveřejněné fragmenty odposlechů podivného původu zatím jen mohou navodit velmi nedůvěryhodný dojem. To je samozřejmě věcí ODS a i poslance Béma jaké z toho vyvodí závěry. Presumpce neviny v politice ovšem příliš nefunguje - tam jde daleko více o pověst. Může jít o snahu překrýt soudní proces s Vítem Bártou, ale může jít i o vnitřní boje uvnitř ODS,“ myslí si Dolejš.

„O vztazích Romana Janouška a Pavla Béma se v posledních deseti letech samozřejmě na radnici vědělo. Důležitější než kdo se s kým setkává, je ale transparentnost radničního rozhodování, tedy to, co se děje v radě a v příslušných komisích a tedy i veřejná a politická kontrola,“ zmínil dále Dolejš.

Praha je ale dle něj malá a tak je jisté a i pochopitelné, že se lidé – ať už z politiky, nebo byznysu – potkávají na různých akcích. „ I já se znám s celou řadou lidí z firem,  které mají od státu či od Prahy nějaké zakázky. Rozhodující otázkou ale je, co při těchto setkáních dělají, kodex lobyingu přitom zatím nemáme. Nadstandardní vztahy politiků s některými podnikateli jsou však realitou, a tak i obavy z klientelismu jsou zde na místě,“ dodal Dolejš s tím, že otázkou pak také je, jak se k celé věci postaví orgány činné v trestním řízení.

„Důkazy trestních činů při rozhodování ve veřejných záležitostech jsou ovšem složitější věc - pro případné vyšetřování by se jistě příslušné orgány obrátily na sněmovnu ohledně imunity. Ani vyšetřování ale samozřejmě ještě neznamená vinu,“ doplnil.

Akce Medea Kultur se démonizují

Roman Janoušek v roce 1993 založil spolu s několika společníky Medea Real, později pak dceřinou společnost Medea Kultur. V roce 2000 se pak Janoušek stal podle některých médií polovičním vlastníkem Medea Kultur spolu s Karlem Stejskalem.

Poslanec Dolejš pak k tomu dodal: „Akce Medea Kultur se démonizují: u Karla Stejskala v Blaníku se scházeli lidé samozřejmě už v 90. letech, kdy Bém ještě nebyl ani primátorem. A to napříč politickým spektrem, velmi různých profesí - nejen podnikatelů a poradenských firem - od lékařů po novináře včetně Radka Johna. Sám jsem tam na řadě besed či kulturních akcí byl. V tom ten problém samozřejmě není."

Policie dnes ke kauze odposlechů mezi Janouškem a Bémem navíc zveřejnila, že začala prošetřovat jejich obsah. Médiím to potvrdila mluvčí policejního prezidenta Pavla Kopecká s tím, že nahrávky v současné době zkoumá celorepubliková kriminálka.

Bém, který je v současnosti poslancem, bude muset také své styky s „kmotry“ vysvětlovat i premiérovi Petru Nečasovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…