Konec kaprů, konec králíkáren. Plán z EU na stole. Jde o hodně

05.01.2022 8:33 | Komentář

Kampaň, aby Češi o Vánocích nejedli kapra? Podle europoslance Ivana Davida z SPD se jednalo jen o přípravnou mediální palbu. V roce 2023 chce Evropská komise představit změny, které by mohly znamenat konec prodeje kaprů v ulicích, ale také konec chovů králíků v králíkárnách. Občané mají možnost se vyjádřit, ale moc času jim už nezbývá, připomínky je možné podávat jen do 21. ledna. Europoslanec SPD tak lidi nabádá, aby k dané věci vyplnili dotazník, který je na stránkách Evropské komise. A přímo do něho napsali, že zákaz prodeje a zabíjení kaprů v ulicích nechtějí.

Konec kaprů, konec králíkáren. Plán z EU na stole. Jde o hodně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tichá ulička za kapry. Protest proti vánočnímu zabíjení kaprů, aktivisté také rozdávali recept na tofu kapra s bramborovým salátem

Před Vánoci se opět řešila otázka prodeje vánočních kaprů, kterou tentokrát odstartovala proekologická kampaň Komerční banky, v níž knižní influencerka Zelinková nabádala, zda to Češi nechtějí „zkusit jinak“. Do diskuse se přidal i cestoval Dan Přibáň, který tvrdil, že Češi lpí na relativně mladé tradici, kterou navíc pomohli prosadit komunisté.

Anketa

Má ministr vnitra Vít Rakušan vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 25522 lidí
Europoslanec Ivan David si teď do Přibáně rýpl, že tentokrát asi opustil jinak velmi vychvalované kritické myšlení, protože šlechtické rody, například Rožmberkové, zakládaly rybníky ne na okrasu, ale právě pro chov ryb. Rybníky zakládal i jeden z nejoblíbenějších českých panovníků, Karel IV, a to právě pro chov ryb. „A to za účelem jejich konzumace, protože ryba je podle křesťanských předpisů postní pokrm. A předvánoční půst trvá až do půlnoci Štědrého dne. Ryby tedy patřily na stůl našich předků od středověku,“ argumentuje europoslanec SPD.

Nicméně, výzvy k nekupování kapra z kádě jsou prý součástí něčeho většího. „Po konzultaci s Rybářským sdružením ČR, které organizuje provozovatele rybníků a chovatele ryb, a Českým rybářským svazem, jenž sdružuje rekreační a sportovní rybáře, jsem zjistil, že obě veřejná vystoupení byla součástí ‚mediální dělostřelecké přípravy‘ k Bruselem připravované likvidaci prodeje živých ryb v ulicích,“ říká Ivan David.

Od října 2021 je totiž otevřena veřejná konzultace ke změnám k nařízení Rady o ochraně zvířat při usmrcování a také o ochraně zvířat během přepravy. „Pro české, moravské a slezské štědrovečerní kapry, by to mohlo znamenat zákaz přepravy živých ryb z rybníků a sádek do prodejních kádí na tržištích, zákaz jejich prodeje v živém stavu, a zákaz usmrcování a kuchání ryb na veřejnosti mimo certifikovaná jatka. Celý tento humbuk si u komise zřejmě zadaly nadnárodní korporace, které chtějí, aby si lidé mohli ryby kupovat pouze v supermarketech v podobě mražených nebo chlazených filetů,“ varuje europoslanec SPD. Komise chce prý zakázat i chov králíků v králíkárnách nebo kupírování ocasů u prasat či kastraci chovaných zvířat.

Zdroj: Stránky EK

„Obzvláště zarážející je, že se komise dotazuje na souhlas se zákazem používání CO2 a elektrického proudu k usmrcování zvířat na jatkách. Obě metody jsou na základě vědeckých poznatků považovány za mnohem šetrnější a zvířatům způsobující menší utrpení, než metody muslimských halal porážek, při nichž jsou zvířatům při plném vědomí proříznuty tepny a zvíře je usmrceno vykrvácením,“ dodává europoslanec.

Návrhy změn mají být představeny v roce 2023. K nim musí proběhnout veřejná konzultace, která už probíhá, a na rozdíl od povýšení nenávisti na internetu na závažný trestný čin, je tentokrát i veřejnost uvedena jako cílová skupina, která se může zúčastnit tím, že vyplní dotazník. Času na vyplnění dotazníku už ovšem tolik nezbývá, dotazování veřejnosti, výrobců i neziskových organizací končí 21. ledna.

„Pro argumentaci při projednávání připomínek v Zemědělském výboru i na plénu Evropského parlamentu je velmi důležité, aby komisi byly zaslány odpovědi a připomínky nejen od profesionálních aktivistů z ekologických organizací, které si komise ‚pase‘ pomocí dotací a grantů, aby jí svými odpovědmi dělali ‚křoví‘, ale i od běžných spotřebitelů – strávníků, a od odborné veřejnosti – profesionálních i hobby chovatelů,“ apeluje Ivan David, aby lidé dotazník vyplnili a také aby případně o vyplnění požádali své blízké a své přátele. Jak dodává, dotazník je možné vyplnit i v češtině.

„Dovoluji si přidat i návod. Na stránce Komise s veřejnou konzultací, která se vám objeví po kliknutí na odkaz, najděte žluté políčko ‚odpovězte na dotazník‘ a klikněte na něj. Na stránce, kam budete přesměrováni, si vyberte způsob, jímž se chcete k vyplnění registrovat. Je možné použít e-mailovou formu, kdy je vám na zadanou adresu zaslán dotazník a přístupový kód, a nově i identifikaci přes facebook – kliknutím na políčko se symbolem f. Po přihlášení přes facebookový profil již můžete pokračovat rovnou ve vyplňování dotazníku,“ snaží se o usnadnění europoslanec a doporučuje, aby ve čtrnáctém bodu lidé explicitně napsali, že nesouhlasí s tím, aby byla přeprava živých ryb do kádí zakázána a také aby bylo zakázáno jejich veřejné usmrcování a kuchání.

Dotazník Evropské komise k navrhovaným změnám je možné vyplnit ZDE:

Prozatím se ke změnám vyjádřilo 9252 respondentů, z nichž drtivá většina jsou občané Evropské unie. Nejvíce odpovědí, přes čtyři tisíce pochází z kulinárně proslulé Francie, dále pak Německa, Švédska a Itálie. České subjekty zatím poskytly pouze 53 odpovědí na záměry Evropské komise.

V dotazníku je například otázka, kdy by měl skončit klecový chov různých druhů zvířat včetně králíků. U kterého je možné určit pouze lhůtu, jak dlouho bude možné ještě zvířata v klecích chovat, nikoliv odpovědět, že klecový chov by se zakázat neměl.

Zdroj: Dotazník EK

Co se týče ryb, s nimi souvisí otázka dvanáctá, kde se Evropská komise táže, zda by měla být přijata zvláštní pravidla pro usmrcování ryb ve farmovém chovu s cílem chránit jejich dobré životní podmínky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…