Kosmonaut Remek nevyloučil kandidaturu na prezidenta

19.07.2012 12:20

Byla to tehdy začátkem března 1978 velká sláva. První Čechoslovák ve vesmíru. Byl jím Vladimír Remek, dnes europoslanec zvolený za KSČM. V současnosti se objevuje v průzkumech mapujících možného příštího českého prezidenta. Vyletí snad kosmonaut i na Pražský hrad? Sám Remek kandidaturu na prezidenta nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Zdá se, že se o ní v těchto dnech rozhoduje.

Kosmonaut Remek nevyloučil kandidaturu na prezidenta
Foto: Pavel Ševela / wikimedia.org
Popisek: Europoslanec Vladimír Remek

Vladimír Remek se v Liberci zúčastnil slavnostního zahájení stavby vědeckého a zábavního centra Iqlandie, která má vyrůst naproti populárnímu a i za hranicemi města známému Babylonu. Po projevech a poklepání na základní kámen postával na nádvoří zchátralé budovy bývalé továrny spolu s Přemyslem Sobotkou, občanským demokratem, který vyhrál stranické primárky a půjde do boje o prezidentský post. Přímo se nabízela otázka, zda se s ním utká i Vladimír Remek. „Celá řada lidí mě oslovuje, abych do toho šel, čehož si nesmírně vážím. Zatím však nebylo nic rozhodnuto,“ uvedl Remek s tím, že podrobněji se vyjádří o několik dní později. „Jde o velkou zodpovědnost,“ dodal.

„Klaus ničím nepřekvapil“

„Václav Klaus byl přesně takovým prezidentem, jak se to dalo od něho očekávat. Včetně plusů a minusů,“ zhodnotil opatrně Remek současnou hlavu státu. „Pokud si někdo myslí, že se prezidentem stane člověk bez životních chyb, tak to jde o nesplnitelný úkol,“ uvedl.

„Hrozí omezení eurodotací“

Vladimír Remek je od roku 1994 europoslancem. I on vnímá problémy České republiky ohledně čerpání evropských dotací. „Určitě hrozba omezení evropských dotací existuje. Je otázkou jak se s tím naše exekutiva vypořádá. Je to velká nepříjemnost,“ sdělil v souvislosti se skandály ve středních či severních Čechách a pokračoval. „Pokud vím, tak dostala naše vláda určitý domácí úkol na vylepšení kontrolního systému, který doposud selhával. Doufám, že ho zvládne,“ řekl. Podle něj jsou sice podobné potíže i v jiných zemích, ale nejviditelněji se bohužel projevily u nás. 

Remek převzal záštitu nad připravovaným zábavním centrem

Na další otázky již Remek odpovědět nemohl, protože k nám přistoupil patrně jeho asistent a sdělil, že europoslanec už má naplánovaný další program a oba odešli. Ještě před naším krátkým povídáním byl Vladimír Remek jedním z řečníků při zahajování stavby Iqlandie, nad kterou převzal záštitu. „Takovýchto zařízení, které se zde plánuje, není nikdy dost. Stále vzpomínám, když jsem jako dítě pod dojmem z prvních kosmických letů poprvé navštívil planetárium a hvězdárnu na brněnské Kraví hoře. Zahájil jsem tam svoji cestu, která mě přivedla až do vesmíru,“ objasnil. „Iqlandia je krok správným směrem. Dává šanci mladým, ale i široké veřejnosti, aby se seznámili s tím, co pro většinu z nich bývá ukryto za zdmi institucí nebo výzkumných ústavů,“ pronesl Remek.

Iqlandia – trojrozměrné planetárium a prosklená věž připomínající komín jaderné elektrárny

Zábavně vědecké centrum mají dokončit do konce března 2014. Nabídne trojrozměrné planetárium, návštěvníci poznají přírodní síly Země či nahlédnou do nitra lidského těla.  Nové centrum s rozlohou 10 tisíc metrů čtverečných se chce srovnávat s vědeckými centry La Vilette v Paříži nebo Phaeno ve Wolfsburgu. Vyroste naproti zábavnímu centru Babylon z ruiny bývalé továrny Desta, kde byl za druhé světové války lazaret. K ní přistaví novou budovu plnou moderních technologií. Na pohled nejatraktivnější bude pětipodlažní prosklená věž s tvarem připomínající komín jaderné elektrárny se spirálovitou podlahou. Projekt vyjde na 400 milionů korun, většinu uhradí Evropská unie. V pondělí 16. července proběhlo základní poklepání kamene. „V tento den vystartovala kosmická loď Apollo 11 na třetí let k Měsíci,“ upozornil PavelCoufal, ředitel společnosti Labyrint, která bude nové centrum provozovat.


Vladimír Remek

Narodil se 26. září 1948 v Českých Budějovicích
Jediný československý kosmonaut a také první z jiné země než ze Sovětského svazu nebo USA. Je proto Evropskou kosmickou agenturou považován za prvního Evropana ve vesmíru. Do kosmu vyletěl 2. března 1978 na palubě kosmické lodi Sojuz 28. Parťákem mu byl sovětský kosmonaut Alexej Gubarev. Šlo o první mezinárodní posádku v historii kosmických letů. Ve vesmíru strávil necelých 8 dní. Remka vybrali jako zkušeného pilota z 24 vytipovaných kandidátů.
Po návratu československý kosmonaut obdržel řadu vyznamenání a do roku 1995 sloužil ve vojenském letectvu. Poté pracoval jako obchodní zástupce a diplomat. Od roku 2004 je poslancem Evropského parlamentu za KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …