Křičel, že jsem Babišův agent, a pak utíkal jak malej kluk za produkční. Tak prý to vypadalo u Jílkové před pořadem

05.06.2015 16:13

Televizní pořad Máte slovo, který se věnoval ve čtvrtek večer chystané elektronické evidenci tržeb (EET), měl svou dohru ještě dnes. Odpůrce EET, který byl hostem pořadu, se totiž nebývale tvrdě na Facebooku pustil do zastánce projektu, který byl ale také diskutujícím v pořadu Michaely Jílkové. Ten první pak nazval toho druhého „kontrášem“. „Cítil jsem se znovu v roce 1982 a jen ti kontráši měli na sobě tentokrát oblek,“ uvedl na svém facebookovém profilu řezník Pavel Havlíček. Okamžitě mu ale od druhého přilétla reakce.

Křičel, že jsem Babišův agent, a pak utíkal jak malej kluk za produkční. Tak prý to vypadalo u Jílkové před pořadem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pořad Máte slovo s Andrejem Babišem a registračních pokladnách

Hosté v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo bývají někdy vyhrocení na ostří nože. Ve studiu v přímém přenosu se často hádají, skáčou si do řeči a vůbec to tam vypadá, že to jsou ti největší nepřátelé. Jenže sotva zhasne na kameře červená a běží závěrečné titulky, opona nepřátelství jakoby padá a najednou se stávají i z těch největších slovních soupeřů beránci.

„V přímém přenosu jsme se opravdu hádali, ale sotva se dovysílalo, tak ten nepřátelský duch jakoby zmizel. To jen před těmi kamerami byla napjatá atmosféra, hlavně ji dělali ti ódéésáci s Babišem, čímž si asi dělali předvolební kampaň. Po závěrečných titulcích nás ale hned vyponklonkovali ven, kde jsme si ještě s pár lidmi z publika povídali. Já jsem se bavil hlavně s panem Havlíčkem, který se do mě ve studiu předtím navážel, ale když jsme se rozcházeli, tak jsem měl pocit, že i on nakonec uznal, že pravdu mám já. Teď mi připadá zvláštní, když vím, co napsal na Facebooku,“ vypověděl ParlamentnímListům.cz totiž v pátek majitel pekárny a potravin v Hořicích Jaroslav Švamberk, který byl jedním z hlavních hostů čtvrtečního pořadu Máte slovo.

Reagoval tak na poznámku klatovského řezníka Pavla Havlíčka, který se na Facebooku k Máte slovo pěkně rozjel. I Havlíček byl totiž jedním z hlavních diskutujících u Jílkové a v pořadu, který byl protentokráte věnován chystané elektronické evidenci tržeb, šil sice hlavně do ministra financí Andreje Babiše, ale občas se pěkně zakousl právě také do Švamberka.

Komedie a estébák a kontráš...

„Řeknu Vám, že komedie, kterou sehrál estebák a uřvaný odborář, nemá obdoby a já věřím, že snad neexistuje živnostník, který by ještě dnes věřil pohádce o ´pravicovém spasiteli se sociálním cítěním´. Pan Švamberk se nakonec nezúčastnil té frašky po svém odkopání, kdy za mnou okamžitě po příchodu do šatny vešel v doprovodu jiného pána a s falešným úsměvem mě začal zpracovávat. Několik sekund jsem hrál tu hru a pak, se slovy: ´...ale pane Švamberku, nebudeme si na nic hrát...´ jsem odešel a požádal o jinou šatnu. Lidé kolem se velmi podivili, jak je to možné, když jsem měl mít šatnu sám...Cítil jsem se znovu v roce 1982 a jen ti ´kontráši´ měli na sobě tentokrát oblek...Zamrazilo mě...,“ napsal totiž Havlíček na svůj facebookový profil ještě včera v noci.

Jaroslav Švamberk ale prý jeho slova vůbec nechápe. A historku, kterak prý "zpracovával" Pavla Havlíčka v šatně, pojal on trochu jinak.

„My jsme s panem Havlíčkem měli původně šatnu vedle sebe a on jako oponent byl v šatně s panem Hermanem. Jenže pan Havlíček tam přišel až po nějaké době, jenže to už jsme si s panem Hermanem povídali...Já jsem mu vyprávěl třeba o tom, jaké jsou problémy v maloobchodě a proč jsem pro EET, neboť jinak proti Vietnamcům není jiné zbraně. Ovšem do toho přišel pan Havlíček jako poslední host a viděl, jak se vesele bavíme. Já při tom byl v jeho šatně jen na návštěvě, ale když jsem se mu představil, tak pan Havlíček zničehonic vystřelil: ´To jste vy? A Babišovy výrobky prodáváte?´ tázal se mne. Když jsem mu popravdě řekl, že prodáváme v obchodě i pár kosteleckých uzenin, tak mi začal nadávat, že jsem Babišův agent. Pan Herman ho sice začal uklidňovat, ale to bylo zbytečné. Pan Havlíček nakonec vystřelil ze šatny a utíkal jak malej kluk za produkční, že chce samostatnou šatnu. Tak ho přestěhovali do další, kde byl sám,“ vypověděl ParlamentnímListům.cz Švamberk.

Možná to je jen hra ke zviditelnění

„On se pan Havlíček podle mne snaží jen zviditelnit,“ naskakoval zase on na svého televizního „soka“.

Jenže nebyl to pouze Pavel Havlíček, kdo do Švamberka ve studiu šil. I další muž z publika do něj v přímém přenosu zaťal několik ostrých poznámek, kdy upozornil, že je Švamberk probabišovský pekař, čímž je ve střetu zájmů, neboť kromě pekárenství je také podnikatelem v IT a má na elektronické evidenci svůj ekonomický zájem. Švamberk sice informace nezpochybnil, ale dnes ParlamentnímListům.cz sdělil, že od Jílkové mu zavolali hlavně proto, že je zčásti nezávislým, i když prý EET docela vítá. A to už proto, že se před rokem účastnil se Svazem obchodu cesty do Chorvatska, kde je tato evidence tržeb již po nějakou dobu zprovozněná.

„Z těch nezávislých obchodníků jsem tam tehdy byl jediným, kdo se na tuto cestu přihlásil, jinak tam byli kluci z Tesca a z Aholdu, a z dalších velkých sítí,“ připomněl k tomu Švamberk s tím, že i v Chorvatsku mu živnostníci řekli, že z toho měli napřed strach, ale že EET tam nyní bezproblémově funguje.

Hornochová je uznalá

„V Chorvatsku na to mají navěšená rodná čísla pokladních, čímž hlídají jejich odpracované hodiny a přesčasy, ovšem to by na nás bylo moc. To ale uznalo i zdejší ministerstvo financí. Paní Hornochová je v tomto velmi erudovaná a uznalá. Myslím, že ten náš zákon je nakonec lepší, než mají ti Chorvati,“ připomněl k samotné předloze novely na zavedení registračních pokladen Švamberk. 

Podle jeho slov pořad Máte slovo ani nic moc k EET nevyřešil. „V devadesáti pěti procentech to totiž byla politická přestřelka. Pan Babiš si tam plácal své nesmysly, do toho plácal své nesmysly ten ódéésák naproti, do toho tam řvali diváci - to prostě nebyla žádná účelová debata. Bylo to jak na Nově. Já se na tento pořad nedívám, takže jsem ani nevěděl, co mne čeká. Kdybych to věděl, tak tam ani nejdu,“ přiznal nakonec Švamberk.

Chystanou elektronickou evidenci tržeb již nyní zhusta kritizují nejenom opoziční politici, ale především živnostníci. Těm vadí, že se stát na ně dívá jako na podvodníky. Ministerstvo financí ale tvrdí, že jde o nastavení férového podnikatelského prostředí. Úřad tím chce také potlačit šedou ekonomiku a zlepšit výběr daní.

Dvanáct miliard korun pro stát navíc?

Výnos pro stát je vypočtený na zhruba 12 miliard korun a to jen ze stravovacích služeb, pohostinství a maloobchodu. Proto právě tento sektor by měl na vlastní kůži vyzkoušet elektronickou evidenci a kontrolu finančních úřadů jako první.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Systém by měl začít fungovat od února 2016. Rozhodnout by o tom měla Poslanecká sněmovna v letních měsících. Proti zavedení evidence tržeb se ale zvedla velká vlna odporu z řady pravicové opozice. „Ten zákon nikdy schválen nebude,“ varoval koalici ve sněmovně třeba předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. TOP 09 prý chystá velké obstrukce.

„Budeme využívat všech nástrojů, které nám poskytuje jednací řád, aby zákon schválen nebyl," přitakal na to i šéf ODS Petr Fiala. Stát podle TOP 09 a ODS přenáší své pracovní povinnosti na občany a podnikatele. Navíc mnozí varují, že to přinese likvidaci drobných živnostníků, nezaměstnanost a další zdražování.

Jen kampaň a politika

Navíc podle Miroslava Kalouska má zákon o elektronické evidenci tržeb posloužit hlavně Andreji Babišovi. Kontrolní mechanismus totiž podle Kalouska nahrává velkým obchodním řetězcům, které jsou hlavním odběratelem výrobků Babišova Agrofertu. Menší podnikatelé naopak budou muset své provozovny zavírat. Kalousek si myslí, že EET je jasným důkazem toho, jak Babiš dokáže v pozici ministra prosazovat své obchodní zájmy a zvýšit prodej svých „nestravitelných odpadků“, které produkuje.

„Kalousek si jen dělá odporem vůči EET kampaň. Je to prostě jen politika, nic víc,“ dodal k chování bývalého ministra financí Jaroslav Švamberk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …