Lidé hromadí dolary, přijeli uprchlíci. Další svědectví z Ukrajiny

18.03.2014 10:54

Michal Lebduška se zabývá Ukrajinou, a to z hlediska politického, bezpečnostního a společenského vývoje. Momentálně je jako pozorovatel a analytik Asociace pro mezinárodní otázky ve Lvově. ParlamentnímListům.cz prozradil, jak tam místní lidé na aktuální vývoj reagují. Mimo jiné řekl třeba i to, jak v jeden čas toužili rychle směnit místní měnu.

Lidé hromadí dolary, přijeli uprchlíci. Další svědectví z Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Před několika týdny měl celý svět možnost vidět, co se děje v Kyjevě. Později se pozornost přesunula pro změnu na Krym, kde se uskutečňovaly demonstrace a střety zastánců obou náhle proti sobě otevřeně stojících táborů - přívrženců Ruska i Ukrajiny.

Michal Lebduška z Asociace pro mezinárodní otázky je momentálně jako pozorovatel dění na Ukrajině ve Lvově. Možná je tam situace poněkud mírnější než na výše uvedených místech, přesto ParlamentnímListům.cz některé zajímavé postřehy prozradil.

Mimo jiné například to, že na mnoha místech Ukrajiny zdaleka neprožívají lidé tak vyhrocené chvíle, jak by se mohlo z televizních zpravodajství i zpráv v dalších médiích zdát.

Vše k dění na Ukrajině ZDE

Ve Lvově je klid

„I situace ve Lvově je naprosto klidná a v zásadě se zde nedá ani příliš poznat, že by se na Ukrajině dělo něco zvláštního. Formálně sice lvovský Euromajdan pořád stojí, ale jeho návštěvnost je velmi malá. I budovy poničené během ‚noci hněvu‘ z 18. na 19. února se částečně opravují. Podle mých informací teď tedy paradoxně probíhají výrazně větší proukrajinské manifestace na východě a jihu Ukrajiny než ve Lvově. Lidé zde pochopitelně jednoznačně stojí za novou vládou a situaci kolem Krymu jednoznačně chápou jako ruskou agresi. Zároveň tu panuje velká solidarita s lidmi z Krymu, kteří odmítají kroky současné krymské vlády. V posledních dnech lidé ze Lvova u sebe doma přijímali rodiny z Krymu, kteří odtamtud z obav před konfliktem utekli. Nutno poznamenat, že se z velké části jednalo o krymské Tatary,“ popsal Michal Lebduška. To, zda se promítne do situace a chování lidí nějak výsledek víkendového referenda krymských občanů o připojení k Rusku, zatím komentovat nelze – vše je velmi čerstvé.

Přesto se obavy, že by situace nakonec mohla vyústit v nějaký vážnější konflikt, objevují prý i ve  Lvově. „Obavy se skutečně ozývají, ale zdá se mi, že mnohem větším tématem byla situace v Kyjevě v období největších střetů. Tehdy bylo možné zaslechnout rozhovory na toto téma takřka všude, což je ostatně i vcelku logické, protože střety v Kyjevě se lidí ze Lvova dotýkaly mnohem více. Spousta místních tam totiž měla někoho z rodiny, kdo jel podpořit protesty na Majdanu,“ popsal Lebduška dále.

Vyjádření Zemana ukazují na neznalost místního prostředí

Po celou dobu střetů a vyhrocených okamžiků sledoval proto i oficiální postoje vlády ČR. A jak přiznal, oceňuje zásadový postoj především ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka. „Přesto by to chtělo více činů místo slov. Ale to je pochopitelně záležitost větších a vlivnějších hráčů. Horší je to ale s jinými členy vlády, popřípadě s vyjádřením prezidenta Miloše Zemana, které bohužel zcela jasně ukazuje na neznalost prostředí. Například slova o tom, že řešením krize je federalizace Ukrajiny, jsou zcela odtržená od reality,“ poukázal dále Michal Lebduška ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Zaznamenal pochopitelně během svého pobytu a pozorování i to, že mezi Ukrajinci občas lze vnímat strach z toho, zda jejich země nestojí na pokraji válečného konfliktu.

Žádná panika se nekoná. Za agresora je pokládáno Rusko, ale...

„Jak už jsem uvedl, ty obavy se dají vcelku chápat. Ale na druhou stranu je třeba říci, že zde v této souvislosti nepanuje žádná velká panika. Jako agresor je pochopitelně vnímáno Rusko, ztělesněné prezidentem Vladimirem Putinem. To ale neznamená, že by se objevovaly nějaké výrazné tendence odporu vůči běžným Rusům. Ostatně jasný obrázek skutečnosti může doložit fakt, který mi nastínil na kyjevském Majdanu jeden muž z města Sumy na severu Ukrajiny: Těžko může většina zdejších Rusy jako celek považovat za nepřátele, když má v Moskvě polovinu rodiny,“ poznamenal Lebduška.

Za pozornost pak jistě stojí i to, že v době nejmasovějších a nejostřejších střetů v Kyjevě se místní lidé shlukovali kolem bankomatů a hromadně chtěli měnit místní měnu.

Fronty u bankomatů

„Když to v Kyjevě nejvíce bouřilo, i obyvatelé Lvova stáli ve frontách u bankomatů a hromadně měnili hřivny na dolary nebo eura. To se ale velmi rychle zase vrátilo do normálu,“ popsal Lebduška jeden z momentů. Když ale přišla řeč na to, zda nebyly nějaké výpadky v zásobování, které bývají též charakteristické pro vypjaté politické momenty, jeho odpověď možná zní překvapivě.

„Problémy se zásobováním jsem ve Lvově, ale i v Kyjevě, kde jsem byl na pár dní, nezaznamenal. Podle posledních zpráv k nim ale začíná docházet na Krymu, což by nakonec mohlo mít vliv i na podporu separatistické vlády,“ uvedl.

Závěrem ještě shrnul to, jaká je na Ukrajině informovanost o aktuálním dění a jak se o něj zajímají místní občané. „O situaci se Ukrajinci pochopitelně zajímají, vždyť jde o jejich zemi. Informační pokrytí konfliktu na Krymu je velmi dobré jak v televizi a v novinách, tak i z alternativních zdrojů na internetu. Dá se říci, že místní mají k dispozici mnohem lepší informace než například Rusové sledující ruská státní média,“ zakončil své vyjádření pro ParlamentníListy.cz mezinárodní analytik a pozorovatel Michal Lebduška.

Co je Asociace pro mezinárodní otázky – AMO?

Nevládní nezisková organizace založená v roce 1997 za účelem výzkumu a vzdělávání v oblasti mezinárodních vztahů. AMO poskytuje prostor pro vyjadřování a realizaci idejí, myšlenek a projektů sloužících k rozvoji vzdělanosti, porozumění a tolerance mezi lidmi.

AMO je jedinečnou transparentní platformou, která zprostředkovává dialog mezi zástupci široké veřejnosti, akademické sféry, občanského sektoru, politiky a byznysu. Dlouhodobě podporuje zájem občanů České republiky o mezinárodní otázky a poskytuje informace nezbytné pro utváření vlastního názoru na současné dění doma i ve světě.

AMO má též Výzkumné centrum (VC AMO), jehož hlavním cílem je systematické sledování, analýza a komentování mezinárodního dění se zvláštním zaměřením na zahraniční politiku České republiky. Je to analytický útvar se zaměřením na mezinárodní vztahy a zahraniční, bezpečnostní a obrannou politiku. Jádrem VC AMO je tým analytiků, jejichž prostřednictvím nabízí VC AMO odbornou expertizu v hlavních problémech světových regionů a klíčových otázkách současné mezinárodní politiky.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …