Lidé nám píší: Rath je nevinný. Psychiatr: No jo, Vondra není ve vazbě

09.06.2012 16:54

„Máme informace o tom, že je David Rath nevinný,“ to je dost častý obsah emailů, jež přicházejí denně do redakční schránky ParlamentníchListů.cz. Bohužel, pokud na sebe dotyční pisatelé uvedou bližší kontakt, většinou se záhy ukáže, že místo důkazů jde jen o směsici spekulací a konspirativních teorií . Co tyto lidi nutká k podobným sdělením? A proč jich nebylo tolik v případě jiných kauz politiků? Zeptali jsme se psychiatrů.

Lidé nám píší: Rath je nevinný. Psychiatr: No jo, Vondra není ve vazbě
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Bez ohledu na to jak procentuálně je česká veřejnost v názorech na vinu a nevinu exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha rozdělená, je fakt, že reakcí od čtenářů zaznamenává redakce i v diskusních příspěvcích daleko více než třeba v případě kauzy Martina Kocourka (ODS) či Alexandra Vondry (ODS). V čem se tedy Rath tak liší?

„Člověk obecně má rád tajemství – aby ho mohl postupně sám rozplétat jako detektivku, do které si sám může dosadit vlastní tajenku. K tomu, aby se prostor pro takové teorie a chování otevřel, je však vždy potřeba, aby v dané situaci, do které budou chtít ti jedinci dosazovat své pravdy, bylo něco nejasného, nevysvětleného. Pak už tomu nic nebrání,“ vysvětlil na úvod ParlamentnímListům.cz psychiatr Jan Cimický.  Podle něj v těchto případech jde o lidi, kteří ve vlastním rozplétání „záhady“ vidí osvěžení stereotypu svých dnů a možná i jisté banality jejich života.

Vymýšlení konspirací je lidová tvořivost

Připomněl však, že nejde jen o fenomén současnosti. „Dělo se tak i v historii, jde o takovou lidovou tvořivost. Konspiračních teorií je v poslední době víc než dost, sám jsem také i v případě Davida Ratha již několik takových zaznamenal. Musíme na ně však pohlížet opravdu spíše s nadhledem, na jejich základech totiž třeba v minulosti vznikla celá řada pověstí – a ty jak víme, se ve skutečnosti někdy udály velmi odlišně,“ konstatoval dále Cimický.

Podle něj konspirační teorie a nutkání jedinců k tomu, aby je zasílali médiím, jsou často důsledkem uvažování jistých sugestibilních lidí, mnohdy i emočně nestálých. „Problémem je, že ti lidé často však nešíří ani tak své vlastní názory, jako podléhají názorům jiným,“ vyslovil psychiatr jisté varování.

Dobrý signál: Lidi nejsou tak zlí

Jak však Jan Cimický pro ParlamentníListy.cz zdůraznil,  podobné jevy jsou i dobrým signálem o tom, že v lidech netřímá jen zlo, jak se mnohým pozorovatelům zdá.

„Ty pochybnosti, o kterých lidé mají touhu média informovat v souvislosti s kauzou Davida Ratha, vypovídají o tom, že člověk ve své podstatě je ochotný pomáhat, když cítí, že může někdo trpět neprávem. Že ne vždy jsou lidé jen zlomyslní a někomu něco špatného přejou. A to i v případě, že třeba Ratha jak se říká, vůbec nemuseli,“ uvedl Cimický.

A dá s vůbec rozklíčovat z pohledu znalce lidských duší, to, proč se taková vlna zájmu a hledačů „pravdy“ zvedla právě u Davida Ratha a nikoli u Martina Kocourka v případě odkloněných milionů či třeba Alexandra Vondry v kauze ProMoPro?

Proč nevznikaly konspirační teorie o nevině u Vondry, Kocourka..?

„V těch jiných případech šlo o takové povídání a předkládání nějakých faktů. Ale nikdo z nich neskončil ve vězení, ve vazbě, nikdo z nich nepromlouval k národu o tom, jak trpí a ani nepředložil veřejnosti náměty ke konspirativním myšlenkám. V případě Ratha tomu tak bylo a lidé se dozvěděli, že podmínky ve vazbě jsou zřejmě nepřiměřené a to, že se tím až nyní bude někdo zabývat. Potvrdilo se tak to, že Rath o nich říkal pravdu. Je jedno, zda mluvil ve všech věcech, které byly obsahem jeho projevu pravdu, ale sémě pochybností o své kauze a roli v ní prostě zasel,“ uzavřel svůj pohled psychiatr Jan Cimický.

Druhý redakcí oslovený psychiatr Martin Hollý, který zároveň působí jako ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích, sice názor o nárůstu různých konspirací v populaci nesdílí, přesto se v podstatných věcech se svým kolegou shoduje.  

Anketa

Ptáme se znovu: Myslíte si, že je David Rath vinen?

40%
60%
hlasovalo: 7451 lidí

Lidé se chytají míst v kauze, jež nejsou vyjasněná

„Každý ten obsah emailu, který do redakce s nějakým údajným důkazem neviny, má za sebou zcela jistě nějaký příběh. Ten bohužel neznám, a tak velmi těžko mohu skutečně odborně posoudit to, co mohlo konkrétního jedince ke sdělení o tom, že má nějaké důkazy, vést. Obecně se však dá říci, že situace, které se jeví v mnoha ohledech jako nejasné, opravdu vždy vyvolávaly různé spekulace i konspirativní úvahy. A samozřejmě, že i v kauze Davida Ratha je takových veřejnosti neobjasněných momentů ještě zřejmě celá řada. A protože lidé nechtějí čekat na vysvětlování dlouho, přemýšlejí sami, v rámci svých možností o tom, jak to mohlo být,“ řekl ParlamentnímListům.cz Martin Hollý.

To, že by se však mezi lidmi množily konspirační teorie více než v minulosti, ale odmítl. „Dle mého jde spíše o nějaký subjektivní pocit, který posiluje rozmach různých médií a informačních toků,“ shrnul.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …