Lidé nemají na chleba a vláda vrací peníze církvi? Prachsprostá lumpárna, míní komunistka

09.08.2012 16:15

Návrat majetku církvím je prý v době, kdy řada Čechů řeší doslova existenční problémy, hotová lumpárna. Pohádkový dar si prý církve rozhodně nezaslouží. Alespoň podle KSČM.

Lidé nemají na chleba a vláda vrací peníze církvi? Prachsprostá lumpárna, míní komunistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chléb

Komunisté zuří. Stejně jako velká část veřejnosti jsou i oni radikálně proti navracení majetku církvi. Zákon, který má církvím navrátit majetek, prošel přitom už Poslaneckou sněmovnou, a tak to vypadá, že po letech tahanic se církve skutečně dočkají. Zatím ale nad návratem majetku stále visí otazník. 

Dar jako z pohádky. Neskutečné

Komunistka Marta Semelová je rozčilená. "Pohádkový dar, který chce vládní koalice věnovat církvi, je prachsprostá lumpárna a nespravedlnost. Vůbec se nedivím rozhořčení lidí, jimž se krátí důchody a různé sociální dávky, aby bylo na majetek, který církvi ve skutečnosti nepatří," sdělila ParlamentnímListům.cz.

Kromě levice nemají restituce podporu ani u veřejnosti. A nepomůže jim ani nová kampaň sociální demokracie. Ta ji rozjela před senátními a krajskými volbami poměrně zostra. A jako pomyslné rukojmí, skrz něž útočí na vládní ODS a TOP 09, si vybrala právě církevní restituce.

Miliardy pro církve?

Na jednom z billboardů, které ČSSD v rámci předvolební kampaně připravila, je k vidění pytel s penězi, který anonymnímu prelátovi předává ruka v kvádru. Ilustrační fotografii doprovází text „134 miliard chtějí ODS a TOP 09 věnovat církvím".

Sledujeme téma Miliardy pro církve

Sami členové ČSSD si ale z kampaně, kterou ostře kritizuje právě církev, nic nedělají. Kampaň rušit rozhodně nebudou. "Nevidím nejmenší důvod. Naopak. Jejich (církevních hodnostářů, pozn. red.) útočnost až hysterie mě utvrzuje v přesvědčení, že náš postoj je správný," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jiří Koskuba.

Potrefená husa

"Přitom nikdo z nás neřekl, že je proti. Jen tento vysloveně protekční způsob a náhlý spěch nám jaksi nesedí. Ostatně i lidu prostému. A pro ten tu snad taky sakra církve jsou, ne?" rozčiluje se poslanec. "Potrefená husa nejvíce kejhá, že? komentuje výroky hodnostářů na adresu kampaně ČSSD s tím, že jsou "nevkusné a nedemokratické."

Vůči kampani ČSSSD se ostře vymezil třeba arcibiskup Dominik Duka. Ten za její hesla před senátními a krajskými volbami kritizuje velmi peprně. Kampaň,  v níž sociální demokracie odmítá církevní restituce, připomíná podle něho totalitní propagandu.

"Způsob nevěcného vedení argumentace a demagogická útočná kampaň České strany sociálně demokratické, vedená m.j. i pomocí billboardů, vytvářejí ve společnosti atmosféru neopodstatněné závisti a nenávisti nejen vůči církvím a náboženským společnostem, ale i vůči občanům jako takovým. Lidí, kterých se tyto manipulativní a nepravdivé slogany dotýkají, jsou přitom miliony a nemusí se jednat jen o věřící. Předvolební propaganda sociální demokracie tak útočí slovníkem obou někdejších totalit a pamětníci mohou potvrdit, že si nezadá s neblahými antisemitskými a antiklerikálními plakáty „třetí říše“, narudo přetřenými gottwaldovskými ideology," píše Duka ve čtvrtečním prohlášení České biskupské konference.

Co bude dál?

Návrh zákona na vyrovnání s církvemi počítá s tím, že církve by měly dostat zhruba polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Na druhou stranu by stát už nevyplácel platy duchovním.

Do církevních restitucí se ale nepustila jen ČSSD. Před nedávnem se rozjela třeba e-mailová kampaň, namířená proti zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi. Jejím iniciátorem je Hnutí za přímou demokracii.

Co přinese podzim?

„Na podzim se s velkou pravděpodobností projednávání zákona vrátí do Poslanecké sněmovny, takže lidé mají dostatek času k vytvoření silného tlaku na poslance. Podle průzkumů zhruba 80 procent občanů s navrhovaným zákonem nesouhlasí a stejné množství požaduje k zákonu referendum. To si musí zastupitelé uvědomit a jejich požadavky respektovat,“ vysvětluje spuštění kampaně ParlamentnímListům.cz mluvčí HZPD Milan Valach.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …