Máme nejnovější informace k exekuci na Karlův most

23.01.2012 8:30

AKTUALIZACE Proč a kdo vyhlásil exekuci na pražský majetek? Ocitá se opravdu v ohrožení Karlův most a další památky? Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská o víkendu pro média uvedla, že důvody exekuce bude vědět až v pondělí ráno. Krátce po osmé hodině ranní ale ParlamentnímListům.cz mluvčí řekla, že dosud nic neví. "Zavolejte až tak ve 12 hodin,“ řekla Krásenská. Po poledni pak magistrát vydal prohlášení, že Praha během pondělního dopoledne odeslala dlužnou částku ve výši 206 tisíc korun bytovému družstvu Prahy 6. Tomu právě dlužila.

Máme nejnovější informace k exekuci na Karlův most
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karlův most

Stránky novin i zpravodajských serverů plní od pátku večera téma exekuce pražského majetku. Exekuční řízení s hlavním městem nařídil soud kvůli dluhu vůči bytovému družstvu v hodnotě 163 tisíc korun. Informovala o tom televize Nova s odvoláním na usnesení obvodního soudu pro Prahu 1. Kvůli exekučnímu řízení Praha nesmí nakládat s majetkem. Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská pro ČTK a také pro ParlamentníListy.cz ale ještě ráno informaci nepotvrdila.

Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda (ODS) ovšem médiím později řekl, že hlavní město v pondělí ráno obdrželo datovou schránkou od soudního exekutora Ondřeje Hanáka exekuční příkaz a výzvu k dobrovolnému zaplacení částky 205 942 korun.

Dluh je prý už zaplacen

„Zjistil jsem, že šlo o pochybení magistrátní úřednice, která zapomněla zaplatit dluh magistrátu a to Bytovému družstvu U Šárky," uvedl také Svoboda dnes dopoledne. O hodinu a půl později pak tiskové oddělení magistrátu zmínilo, že exekuce, je už zažehnána. "Praha během pondělního dopoledne odeslala dlužnou částku ve výši 206 tisíc korun bytovému družstvu Prahy 6. Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská to potvrdila agentuře Mediafax.

Exekuce na majetek hlavního města Prahy byla na katastr nemovitostí podána v pátek odpoledne, těsně před koncem zavírací doby. Exekuční příkaz byl prý vydán i na blokaci budovy samotného magistrátu. Jestli má ale radnice skutečně „zablokovanou“ právě onu budovu, či ještě jiné památky anebo dokonce účty, to přitom ještě dnes ráno úředníci magistrátu nevěděli.  A přitom to lze jednoduše zjistit z výpisu Katastru nemovitostí, což si tam ostatně přečetly i ParlamentníListy.cz a zjistily tak, že tam blokace budov je.

Například u budovy Mariánské náměstí 2/2 je napsáno "omezení vlastnického práva." Jako důvod pak je zde uvedeno jen "nařízení exekuce". Bez dalšího zdůvodnění.

Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) byla nařízena exekuce na Karlův most, Staroměstské náměstí včetně sochy Jana Husa či Staroměstské radnice, Václavské náměstí nebo třeba Maroldovo panaroma bitvy u Lipan. Blokaci Karlova mostu a Staromětské radnice našly pak i ParlamentníListy.cz ve výpisu katastru v kolonce "omezení vlastnického práva."

"Odpoledne je domluvená schůzka přímo s exekutorem, aby nařízenou exekuci stáhl," zmínil l tomu po poledni primátor s tím, že v žádném případě není nařízený prodej městského majetku. "Dlužná částka včetně příslušenství činí 163 tisíc korun, náklady oprávněného činí 21,8 tisíce korun, záloha na snížené náklady exekuce jsou 20,9 tisíce korun, celkem jde o necelých 206 tisíc korun," vysvětlil primátor.

Ráno ještě nevěděli...

Mluvčí magistrátu Tereza Krásenská a další úředníci se ale ještě o víkendu dušovali, že "onu věc" budou vědět už pondělí. "Okamžite v pondělí ráno řekneme, o co jde," zmínila například mluvčí o víkendu pro jednu z televizí.

SLEDUJEME téma Exekuce na Prahu

„My jsme řekli, že v pondělí ráno budeme vědět ten důvod,“ odvětila ale dnes ráno do telefonu mluvčí Krásenská, když se jí ParlamentníListy.cz ptaly, zda již Praha ví něco víc. Na otázku, zda již ten důvod exekuce tedy zná, ale překvapivě řekla, že teprve před 12 minutami byl otevřen katastr nemovitostí, takže ne.

„Teď teprve byl otevřen katastr nemovitostí, takže to ještě nevíme. Zavolejte si pro bližší podrobnosti tak ve 12 hodin,“  dodala pro ParlamentníListy.cz mluvčí.

Svoboda: Jde o diskreditační kampaň

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) ale médiím již přes víkend sdělil, že se zdá, že jde o diskreditační kampaň proti vedení města.

„Ano, je to zajímavé. Mohu si myslet, že to je cílená diskreditační akce. Občas se stane, že je někde nedoplatek, ale že by exekuci někdo podával takhle v pátek odpoledne a druhý den to oznámil TV Nova, se ještě nestalo. Vědět to ale nemůžu. Mohu si to jen myslet," zdůraznil Svoboda pro MF Dnes.

Zopakoval také, že prozatím netuší, o jak velkou dlužnou částku by mohlo jít, ale má za to, že to nebude nijak velký dluh. To, že i za malé dluhy město ručí takovými památkami jako je Karlův most, vyžaduje prý zákon.

Za exekuci na Prahu může pochybení úřednice

Tiskové oddělení magistrátu těsně před pondělním polednem pak médiím rozeslalo infomaci, že "hlavní město Praha v pondělí ráno obdrželo datovou schránkou od soudního exekutora Ondřeje Hanáka exekuční příkaz a výzvu k dobrovolnému zaplacení částky 205 942 Kč." Jde prý o usnesení Městského soudu Praha  ze dne 12. 10. 2011, které nabylo právní moci 7. 11. 2011, a Obvodního soudu pro Prahu 1 ze dne 4. 1. 2012.

„Zjistil jsem, že šlo o pochybení magistrátní úřednice, která zapomněla zaplatit dluh magistrátu a to Bytovému družstvu U Šárky. Hlavní město prodalo v roce 2002 tomuto bytovému družstvu byty s tím, že bytové družstvo převezme i veškeré dluhy, včetně dluhů za neplatiče. Bytové družstvo se ale proti dohodě ohradilo a obrátilo na soudy, které rozhodly ve prospěch bytového družstva*. Dlužná částka včetně příslušenství činí 163.306,- Kč, náklady oprávněného činí 21.768,- Kč, záloha na snížené náklady exekuce jsou 20.868,- Kč, celkem jde o 205.942,- Kč. Nejde o exekuci typu, že je nařízen prodej majetku hlavního města, v katastru nemovitostí je pouze poznámka, že běží exekuce. Magistrát dlužnou částku ještě dnes uhradí. O postihu úřednice budu jednat s ředitelem magistrátu Martinem Trnkou. Na odpoledne je domluvená schůzka přímo s exekutorem, aby nařízenou exekuci stáhl,“ dodal pak k tomu primátor Svoboda.

MFD: Exekuční příkaz je i na Karlův most

Mluvčí exekutorské komory Petra Báčová pro dnešní vydání MfD pak upřesnila, že ještě zdaleka nejde o exekuci, ale o výzvu, aby dlužník, tedy Praha zaplatil dluh. „Nutí a motivuje dlužníka, aby zaplatil co nejrychleji,“ dodala Báčová.

Přestože se ještě neví, kdo podal návrh na exekuci, se svým názorem pro MfD přispěchal i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). „Je naprosto absurdní, aby někdo prodával Karlův most. Prodat se má majetek přiměřený výši dluhu. Navíc. Jde-li o veřejnoprávní korporaci, jako je hlavní město Praha, tak předpokládám, že po výzvě dluh zaplatí,“ doplnil k tomu Pospíšil.

Loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Chtěl po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, který prověřil systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Úřad ale odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z dokumentu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …