Marek Dalík pouze na vycházce? Máme nové informace, ptali jsme se i Tomáše Sokola

13.04.2017 6:38

Velkou pozornost médií i veřejnosti vyvolalo včerejší rozhodnutí Nejvyššího soudu o okamžitém propuštění bývalého přítele premiéra Mirka Topolánka, lobbisty Marka Dalíka. Ten si zatím odseděl osm měsíců ze čtyřletého trestu kvůli aféře s nákupem vozidel Pandur pro českou armádu. Ale pro Dalíka to nutně neznamená konec problémů a definitivní svobodu, s největší pravděpodobností se jeho případem bude znovu zabývat soud. Takže není ani vyloučeno, že je jen na jakési delší vycházce a pak půjde znovu do vězení. Proto by podle právníků bylo nezodpovědné, předčasné a hloupé se v tuto chvíli, kdy nejsou známy výhrady Nejvyššího soudu, příliš radovat.

Marek Dalík pouze na vycházce? Máme nové informace, ptali jsme se i Tomáše Sokola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Obhájce Tomáš Sokol: Vím jen, že Dalíka pustili

Důvody rozhodnutí Nejvyššího soudu, který se zabýval dovoláním Dalíka i nejvyššího státního zástupce, který požadoval vyšší trest, zatím nezná Dalík ani jeho advokáti. Dalíkův obhájce Tomáš Sokol ParlamentnímListům.cz řekl, že důvodů pro zrušení trestu je celá řada, dalších možných postupů může být také celá řada podle toho, jaká pochybení Nejvyšší soud shledal. „K tomu se můžeme vyjádřit teprve tehdy, až budeme mít k dispozici rozhodnutí Nejvyššího soudu,“ prohlásil Sokol. „Do té doby nemohu říci nic. Jen vím, že Marka Dalíka dneska pustili.“

Vojenský analytik radí: Dalíku, pozor na přechodech pro chodce

Vojenský analytik a bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec si vysvětluje propuštění Marka Dalíka poněkud jinak. „Stačilo pohrozit, že bude mluvit, a všichni se mohli přetrhnout, aby ho dostali z basy. Hlavně že naše soudy jsou naprosto, ale naprosto nezávislé. Když jde o miliardy, na nějakou tu kačku se nekouká. Jen aby nezačala padat konkrétní jména a sumy,“ prohlásil. A vzkaz pro pana Dalíka? „Pozor na přechodech pro chodce, pozor na černá auta s kouřovými skly. Jo a ještě, komu je líno podívat se před jízdou pod auto, toho omrzel život,“ říká varovně.

Anketa

Zlepší se do konce tohoto roku vztahy mezi USA a Ruskem?

28%
hlasovalo: 2228 lidí

Variant dalšího postupu je mnoho

Vzhledem k tomu, že není zatím známo, který z argumentů na soud ve skutečnosti „zabral“, advokáti Tomáš Sokol a Tomáš Gřivna jich uváděli několik, může se stát cokoli. Podle informací PL ve zdrcující většině případů Nejvyšší soud dospěje k závěru, že na předchozím procesu, respektive rozhodnutí odvolacího soudu, je něco špatně, proto ho zruší. Podle právníků, které PL oslovily, může být důvodem jen nějaká procesní chyba; a pak může být dotyčný odsouzen úplně stejně i podruhé. Nebo Nejvyšší soud najde nějakou zásadní chybu, nelogičnost dokazování, porušení práva apod., a pak už se dá odhadovat, i když budou dotyčného dál soudit, že už ho nemohou odsoudit. Ale právníci se shodují, že většinou Nejvyšší soud vytkne předchozím soudům takovou vadu, která v podstatě znemožní dotyčného odsoudit stejným způsobem.

„Nejčastější praxe bývá v podobných případech taková, že se případ vrátí k odvolacímu soudu, ale někdy Nejvyšší soud najde takové chyby i v rozhodnutí toho prvého, tedy nalézacího soudu, že zruší i rozhodnutí nalézacího soudu,“ vysvětlil jeden z oslovených advokátů. Podle dosavadních informací i v případě Dalíka zřejmě půjde o tuto variantu. Ale podle právníků občas, byť jen naprosto výjimečně, se může stát, že Nejvyšší soud změní rozsudek a zprostí obžalovaného viny. Ale může nastat i opačný extrém. Už se prý také stalo, že Nejvyšší soud vrátil případ k došetření až státnímu zástupci.

Jako ruská ruleta: Nejdřív pokus o podvod, pak účastenství v uplácení, pak zase podvod

Ale nebyl to jen obviněný Dalík a jeho obhájci, kdo tvrdili, že při dovolání má Marek Dalík velkou šanci, protože zdůvodnění rozsudku je chybné. Známý advokát Jaroslav Ortman kritizoval už rozhodnutí prvoinstančního soudu. Státní zástupce Dalíka vinil z pokusu o podvod, protože podle něj požadoval 18 milionů eur (půl miliardy korun) za pomoc při pokračování v nákupu pandurů pro českou armádu. Podle orgánů činných v trestním řízení si o úplatek řekl na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů, přitom předstíral blízký vztah k představitelům české vlády s tím, že může ovlivnit jejich rozhodování, i když podle žalobce nemohl. Ale soud právní kvalifikaci změnil na pomoc k trestnému činu přijetí úplatku. A právě v tom vidí Ortman kámen úrazu. A už advokát Dalíka, obhájce Tomáš Sokol, ve své závěrečné řeči, kdy požadoval zproštění obžaloby, upozornil, že jde o kritickou záležitost, že byl Dalík uznán vinným, aniž se zjistilo, pro koho úplatek žádal.

Jaroslav Ortman: Už výrok prvoinstančního soudu měl být zprošťující

Stejný právní názor má i advokát Ortman, považuje kvalifikaci jako účastenství v trestném činu uplácení za naprosto chybnou. Advokát vysvětluje, že pomocník nebo návodce k trestnému činu se odvozuje od hlavního pachatele. „Když není hlavní pachatel, jak mohu pomáhat někomu v jeho činu, když ho neznáme? Nikdo nemůže být odsouzen za to, že pomáhal neznámému pachateli na základě neznámé dohody s neznámým ziskem a neznámým dělením kořisti. Je tam jen předpoklad, že by to tak mělo být. To prostě nejde,“ odmítl zdůvodnění rozsudku, který přišel po roce a půl soudního řízení. Stejně jako Dalíkův advokát Tomáš Sokol je přesvědčen, že výrok soudu měl být zprošťující. Proti rozsudku, který není pravomocný, se také Sokol na místě odvolal. 

Kauzou se poté zabýval Vrchní soud. Ten pak rozhodl, že nešlo o účastenství v trestném činu podplácení, ale o podvod. A původní pětiletý trest vězení mu zmírnil na čtyři roky. Podle soudu podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Neprokázalo se naopak, že by šel pro úplatek na žádost někoho z vlády, jak se dříve spekulovalo.

Jaroslav Ortman si nemyslí, že řízení s nedostatkem důkazů může svědčit o snaze potrestat kontroverzního lobbistu podezřelého z toho, že se nedostal k majetku poctivě, za každou cenu. „To by bylo špatně, touto cestou se právo nemůže ubírat, musí jít cestou důkazů. A když je nemám, nemohu nikoho odsoudit,“ prohlásil advokát, že tohle by byla cesta do pekel. Ale připouští, že se množí podobné žaloby, kde chybějí dostatečné důkazy. „Jako v případě zdravotní sestry, která byla souzena za několik vražd. I když byla nakonec osvobozena, zničilo jí to život. Já žasnu, co se může dostat až k soudu. Podle mne by státní zástupci měli nést odpovědnost, když někoho poškodí, ať to zaplatí,“ říká advokát.

Lobbista není žádný světec, podezření z uplácení čelil už dřív

Ale kontroverzní podnikatel a lobbista Marek Dalík není žádný světec. Jeho působení po boku bývalého předsedy ODS a později i premiéra Mirka Topolánka provázela řada podezření. Poprvé se jeho jméno objevilo v souvislosti s kauzou uplácení exposlance US-DEU Zdeňka Kořistky. Byl jedním z těch, kteří měli tehdejšímu poslanci nabídnout deset milionů korun, když nepodpoří tehdejší vládu Stanislava Grosse. Dalíkovy výroky v médiích průběžně pobuřovaly nejen veřejnost, ale i členy ODS, kterým se nelíbilo, že větší vliv než grémium strany nebo výkonná rada má na  jejich předsedu nikým nevolený lobbista. Dalík se stal symbolem údajných vazeb ODS na podnikatele při rozdělování různých obchodů. Blízké vazby na bývalého premiéra ODS vyvrcholily skandálem kolem Topolánkovy dovolené v Itálii, kterou trávil ve vile údajně pronajaté Dalíkem a kde byl premiér zachycen ve společnosti lobbistů a podnikatelů. Jeho majetek podle veřejně přístupných databází přesahuje 50 milionů korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …