Merkelovou střelím mezi oči! Řecký ostrov nenávidí Němce a chce se mstít. Zbraně tu jsou mezi lidmi

16.07.2015 13:01

David Patrikarakos z Univerzity Yale vyrazil na Krétu, aby podle svých slov zjistil, proč právě tady hlasovalo z celého Řecka nejvíce lidí v referendu proti úsporným opatřením. Kréťané jsou prý tvrdohlaví a hrdí na to, že 73,27 % ze 620 000 zdejších obyvatel řeklo jasné ne. Většina z nich nezapomněla na německou okupaci za války a z duše nenávidí kancléřku Merkelovou a především ministra financí Schäubleho. Článek vyšel na prestižním webu politico.eu.

Merkelovou střelím mezi oči! Řecký ostrov nenávidí Němce a chce se mstít. Zbraně tu jsou mezi lidmi
Foto: Archiv HU
Popisek: Kréta, ilustrační foto

„Večer po příjezdu do hlavního města Kréty Heraklion se procházím ulicemi. Je víkend a všude okolo panuje čilý ruch. Restaurace i kavárny jsou plné usmívajících se lidí. Na první pohled byste tíživou ekonomickou situaci země neodhalili. Když se však podíváte podruhé, krize je patrná i zde na Krétě, která je i bez cestovního ruchu na rozdíl od dalších ostrovů prakticky soběstačná,“ píše Patrikarakos. Druhý den vyjíždí ve společnosti místního rodáka Georgose Chatzidakise na venkov, kde tento učitel cizích jazyků vlastní sad olivovníků. Řeč se okamžitě stáčí k současným problémům a Německu, které patří nyní v Řecku k nejméně oblíbeným zemím na světě.

„Za války Němci zničili přes tisíc krétských vesnic. Potom je tu ta slavná půjčka, ke které Němci přinutili tehdejší řeckou vládu. Dali jsme jim 90 % našich zlatých rezerv, díky kterým mohli živit své vojáky. Myslím, že by na nás neměli takto ukazovat prstem. Před více než 70 lety vymazali z mapy tisíc zdejších vesnic. Na těchto místech byly nalezeny stovky koster dětí. Měli bychom dát všechny tyto fotografie do alba a poslat je německému ministru financí Wolfgangu Schäublemu k narozeninám,“ říká Georgos. Po příjezdu do městečka Matala se dává autor textu do řeči s majitelem dvou zdejších hotelů Heraclem Molosisem.

„Pro tuto chvíli si nemohu stěžovat. Nemáme žádný problém. Jezdí k nám hodně Francouzi a ti Řecko milují. Na rozdíl od Němců,“ říká sedmapadesátiletý Heracles, které v nedávném referendu hlasoval proti a z případného odchodu Řecka z eurozóny by neměl jako jeden z mála žádné obavy. „Případné potíže se nedají samozřejmě předem vyloučit, ale pro mě osobně by se vše zlepšilo. Řecko by potom bylo pro turisty levnější destinací,“ uvažuje Heracles. O několik kilometrů dále uspořádal průvodce Georgos setkání se čtyřmi zemědělci. Nejstarší z nich říká, že zažil těžké časy, protože musel prodat jeden ze svých pozemků za poloviční hodnotu. Také on hlasoval v referendu ne stejně jako jeho tři kolegové. Sám neměl co ztratit, protože peníze nemá uložené v bance. „Co se nepodařilo udělat Hitlerovi za použití síly, snaží se Merkelová prostřednictvím financí,“ říká třiapadesátiletý Georgos Selioniotakis.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Po celé Krétě je podle autora textu možné spatřit vzpomínky na odpor zdejšího obyvatelstva proti německým okupantům. „Nacistické Německo okupovalo Krétu v letech 1941 až 1943. Invaze na Krétu 20. května 1941 je součástí národního folklóru. Obráncům ostrova se nejdříve podařilo zahnat italské vojsko a poté kladli houževnatý odpor i proti Wehrmachtu. Němečtí vojáci se zde museli celých deset dní potýkat s jedním z nejtvrdších odporů, jaký zažili. Kréťané nakonec přesile podlehli a Němci se jim za vzdorování mstili tím, že masakrovali celé vesnice,“ píše autor textu David Patrikarakos, který se ptá dalšího ze zemědělců, třiačtyřicetiletého Marinose Michelakise, co by řekl kancléřce Merkelové, kdyby stála vedle něj. „Nic, plivl bych jí do tváře,“ odpovídá bez mrknutí oka Marinos.

Marinos tvrdí, že je Řecko v ekonomické válce s Německem. „Německá vláda Řecko nenávidí kvůli událostem v letech 1941–1943. Zejména Schäuble je vzteklý a pomstychtivý, protože jeho otec byl tehdy zabit při bitvě v nedalekém Maleme,“ cituje Patrikarakos vyjádření Marinose a dodává, že Merkelovou nemají Kréťané rádi, ale výše zmíněného ministra financí přímo nesnášejí. Samotný Marinos je díky pěstování plodin a chovu zvířat soběstačný a konstatuje, že se na vesnice vrací spousta lidí. Mohou zde totiž dopady snášet přece jenom lépe. Tvrdí dále, že by bylo pro Řecko nejlepší opustit eurozónu a vrátit se k drachmě. „Je to jediný způsob, jak dosáhnout toho, aby nám dali pokoj,“ vysvětluje Marinos.

V referendu proti úsporným opatřením hlasoval i jeho bratr Nektarious, jenž je rovněž farmářem. „Hlasoval jsem proti, protože řecká vláda i eurozóna nás využívají. Za války obsadilo Německo Krétu kvůli její poloze a o to samé se pokoušejí i dnes. Jen tak činí pomocí ekonomických nástrojů, a nikoli vojenskou silou. Konkrétně jim jde o naše přírodní zdroje, tedy hlavně o zemní plyn. Merkelová v podstatě jen kopíruje Hitlera.“ Svůj názor přidává i poslední ze skupiny zemědělců, Stefanos Papadakis, který rovněž v referendu hlasoval ne. „V opačném případě bychom si nejspíš museli stáhnout kalhoty a vrátit se zpátky na stromy. A kdyby tady teď vedle mě stála Merkelová? Shodil bych ji z útesu Mavros Kolipos tak, jako se to dělalo během války se zrádci,“ říká Stefanos.

Poblíž skupinky diskutujících mužů po celou tu dobu postává mladík, který by chtěl podle výrazu své tváře také něco říci. „Bez ohledu na to, jak se Německo snaží zakrýt svoji nacistickou minulost, nedaří se mu to ani v nejmenším. Němci sami sebe stále vidí jako vládnoucí árijskou rasu a ostatní národy považují za méněcenné.“ Poté se ke slovu opět dostává Marinos. „Přímo mezi oči,“ říká a dotýká se dvěma prsty prostředku svého čela. Potom zmáčkne spoušť své brokovnice a ozve se ohromující rána. „Přesně tohle bych měl pro Merkelovou,“ dodává Marinos a zazubí se širokým úsměvem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …