Miloš mi prdel. Tak zvedněte zadky od telky, vykydáme to bahno! Pane prezidente, pojďte si pustit internet

13.05.2015 12:40

Pár dní před tím, než bude Senát projednávat petici za odvolání Miloše Zemana, se na Facebooku vytahují i několik let „staré případy“, podle kterých je Zeman usvědčený lhář. Kromě toho se najdou i diskuse, v nichž lidé probírají například nedávnou kauzu nejmenování profesorů. Dosud činná je skupina aktivistů, která stála za listopadovými masivními demonstracemi s červenými kartami a peticí odnesenou v průvodu na Hrad.

Miloš mi prdel. Tak zvedněte zadky od telky, vykydáme to bahno! Pane prezidente, pojďte si pustit internet
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Prezident Miloš Zeman navštívil Brandýs nad Labem

Anketa

Co soudíte o prezidentu Zemanovi?

hlasovalo: 17401 lidí

Skupiny jako „Červené tričko proti Zemanovi“ , stránky „Pryč se Zemanem“ nebo události „Den, kdy si všichni vezmou červené tričko proti Zemanovi“ jsou od listopadu v podstatě „mrtvé“. Tedy pokud nepočítáme nefunkční pokusy o opětovné konání těchto akcí, ovšem se zcela mizivým zájmem i těch, kteří patří mezi protizemanovce. Mnozí popularitu podobných protestních stránek využívají ke sdílení svých vlastních událostí (Den polibku) nebo tematicky zcela nesouvisejících odkazů. Lidé upozorňují na trapnost iniciativ i vzhledem k tomu, že řadě zúčastněných je pod 15 let a sotva tak prý něco vědí o politice.

Jednou z mála aktuálních akcí, u kterých lze nějakou účast a dopad očekávat, je plánovaná demonstrace proti prezidentovi, která se má odehrát dne 28. května, kdy se bude projednávat petice za odvolání Miloše Zemana z funkce (psali jsme zde a další podrobnosti včetně protiakce pak zde včetně události „Zemana nedáme“).

Virtuální, respektive symbolické přidružení k petici proti Zemanovi mohou projevit lidé seskupení v komunitě „Petice proti Zemanovi“. Lze zde nalézt například jméno Petra Sudy, jednoho z iniciátorů listopadových protizemanovských akcí, který je rovněž zapojen do petiční aktivity (spolu s dalšími vytvořil před časem „Občanské liberální hnutí“, které květnovou demonstraci oficiálně pořádá). Včera na výše zmíněné stránce k demonstraci 28. května popisoval, co se daný den bude dít a jak se změnil původní plán: „Tady bychom se sešli v 16:00 a společně se poradili, jaké účinnější kroky podniknout k tomu, abychom na Pražském hradě neměli prezidenta, kterého si nepřeje většina občanů České republiky, kterého si snad již neváží ani jeden rozumný politik demokratického světa a který například o anexi Krymu Ruskem prohlašuje, že to je jen narovnání historických křivd a o situaci na Ukrajině říká, že je něčím jako chřipka. (Je to změna oproti původnímu plánu sejít se ve Sněmovní. Tam to není možné, protože shromáždění může být povoleno v místech více než 100 m od PS nebo Senátu.)!“

Suda mimo jiné 8. května vytáhl starou kauzu Zeman versus Brezina: „Miloš Zeman je Ústavním soudem uznaný lhář. Jedná se o rozhodnutí ÚS z roku 2005 – nález I. ÚS 453/03 (Zeman vs. Brezina). Bližší informace naleznete na webové stránce. Neboli – na Hradě máme za prezidenta lháře. (…) Naprosto zásadní informace pro rozhodování občanů. Trhák na titulní stranu jakýchkoli novin,“ snaží se podpořit principy, na základě kterých odpůrci hlavy státu aktivizují občanskou veřejnost.

Placky s k*ndou stále prodejním artiklem

Světlou výjimkou co do návštěvnosti i aktuálnosti příspěvků zůstává stránka „Nevolili jsme Zemana a jsme na to hrdí“, která existuje už od května 2013. K té se hlásí zhruba 58 tisíc osob, které ji sledují. Je mezi nimi například i iniciátor Manifestační petice pro odstoupení prezidenta, pardubický topkař Jan Němec. Na stránku pak navazuje web www.politickeplacky.cz, je tak lehké pochopit, proč je celá stránka založena jako produktová. Z poslední doby se tu objevuje píseň Ruský šváb nebo několik selfie se Zdeňkem Škromachem či mluvčím Ovčáčkem.

Celkem aktualizovaná je stránka „Studenti proti Zemanovi“, postavená ovšem jen na sdílení již existujících článků a obrázků zesměšňujících hlavu státu.

Co dělá dárce trusu? Co dalšího chce poslat prezidentovi?

Sem tam se příspěvky objevují na platformě „Prezidente, odejděte“ (název dle stejnojmenné petice), která komentuje Zemanovy aktivity a výroky. „Náš prezident se dopouštěl zrádného jednání lživým srovnáváním hybridní intervence Putinova režimu na Krymu a východní Ukrajině se španělskou občanskou válkou. Dobrá zpráva je, že petiční výbor Senátu ve středu schválil pořádání kulatého stolu 28. 5. k naší petici a návrhu žaloby. Účastnit se budou ústavní právníci i zástupci petentů. Brzy bychom díky panu senátorovi Šestákovi (zpravodaj petice pověřený výborem) měli mít k dispozici i první vyjádření ústavních právníků k návrhu ústavní žaloby na prezidenta,“ připomíná například 9. května stránka, která letos zejména kontinuálně mapovala sběr a počty podpisů na petici.

Aktivní je i Michal Bulis z Pardubic, který na sebe před Vánoci upozornil tím, že poslal prezidentovi na Hrad skutečný sloní exkrement (psali jsme zde). Články proti Zemanovi se snaží sdílet například na stránce „Zemane, já a 5 000 000 občanů ČR, jsme tě nevolili, chovej se podle toho!“, která je celkem aktivní. (Vmísil se rovněž do veřejné skupiny „Občanská pohotovost“, která se rozhodla bdít nad konáním proti prezidentovi a sdružit pod sebe na sociální síti co nejvíce místních skupin a organizací. ) Přes ni se může zájemce dostat ke spolku „Podhradí“ zmíněných listopadových aktivistů, který začátkem tohoto týdne mimo jiné vydal prohlášení k výrokům prezidenta v Moskvě – kompletní znění zde.)

Občas se zde v těchto dnech objeví i novátorský postřeh, například uživatel Paul Cerna si všiml prezidentových bot: „I když tu nejsme příznivci Zemana, navrhuji mu uspořádat sbírku na nové boty. On totiž chodí po světě s botama na suchý zip, a to i na oficiální návštěvě. Vypadá to hrozně… Forejta by měli vyrazit, že tohle dovolí.“ Právě pod tímto statusem je nečekaně dlouhá diskuse. Lidé řeší, že má takový typ obuvi ze zdravotních důvodů. „To by Milouš nikdy nepřipustil, boty s tkaničkou to je reklama pro pražskou kavárnu,“ míní pro změnu Divis Vláda.

Bulis ani tady neopomine po několika měsících připomínat svůj „záslužný čin“: „No, já mu kdysi poslal hovno, co mu takhle poslat důchodky, ať už táhne, teď jen zjistit velikost,“ napsal 11. května. Stephanie Wolfová se na to konto čílí: „Já mu na nic přispívat nebudu. Ad A, je to jeho móda. Ad B, to je nejmenší ostuda, co dělá, a novej mozek se mu koupit nedá.“ Podle Romana Broučka se „k tomuhle polenu nejlépe hodí dřeváky“.

Skutečnost ohledně Zemanových bot bez tkaniček je nicméně jednoduchá- jak napsaly Lidové noviny, jde o speciální obuv, kterou prezident potřebuje ze zdravotních důvodů.

Všichni my normální musíme udělat víc – zvednout zadky od telky

Bez reakcí zde z poslední doby není například kauza jmenování profesorů. Začíná sdílením článku, v němž rektor Zima uvádí: Zemanovo nařčení z kontaktů s StB považuji za velmi podivné. „Je až neuvěřitelně trapné, když bolševik někoho nařkne z bolševismu, StBák z StBáctví, zloděj ze zlodějiny!“ „Teď jsem hodila očko k těm, kdo ho volili, zda přece jen neprozřeli, ale kdež ani omylem, zdá se mi, že jsou na něj naopak s každým novým dementním vyjádřením pyšnější!“ zkonstatovala zklamaně Alena Kasikova s tím, že ani profesorská kauza některým neotevře oči.  „Teď dá Ovčáčkovi hledat materiály, jak pan Zima spolupracoval...“ nadhodila Eva Nedvědová a připomenula tak další z nedávných již notoricky známých výroků, a to ten související s novinářem Peroutkou a Hitlerem.

Obecným shrnutím toho, co dělat, nebo nedělat, by mohl být jeden z výroků Petra Sudy na stránce: „Petr Jetmar to napsal naprosto přesně. Začít musíme každý u sebe. Všichni my ‚normální‘ lidi musíme udělat víc. Musíme si přestat lhát, že za nás to bahno někdo vykydá. NE, NEVYKYDÁ. Musíme zvednout zadky od internetu a telky. A když jsme na FB, tak musíme začít nepsat pouze na svůj profil, ale sdílet různé stránky dál a dál. Posílat lidem okolo sebe maily s informacemi. Testem může být občanský vzdor proti Zemanovi,“ píše a dodává: „Jsem zvědavý, kolik se 28. 5. sejde lidí, kolik lidí si danou událost hodí pouze na svůj profil a kolik z nich tu akci pošle všem svým přátelům jako pozvánku. Jen v Praze je 80 % občanů, co nechce Zemana. Tak schválně, kolik lidí si udělá dvě hodinky času.“

S patnácti tisíci „lajky“ se na žebříčku nezmírajících mement loňských listopadových aktivit drží ještě mimo jiné komunita „Požadujeme rezignaci Zemana“. Ne každý se ale s atakem na nejvyššího představitele státu ztotožňuje. Právě na této stránce například zaznívají i opačné názory, například od Pavla Horáčka z Bratislavy: „Jste ostudou ČR a zabedněnci. Co udělat občanskou iniciativu a později hnutí, co by ČR skutečně něco nabídlo, a nebýt jen hlásná trouba cizích názorů, kde je váš program a alternativa?“ Podporu Zemanovi nyní ve větší míře zastupuje zejména již v úvodu zmíněná událost „Zemana nedáme“. „Odpůrci Zemana sice ovládají většinu médií, ale nemají pravdu. Nemají respekt k pravidlům. Dosud nerozdýchali výsledek voleb. Mnohdy jsou to lidé netolerantní a sobečtí. Hysterické kvílení třeba zástupců TOP 09 připomíná hysterické kvílení bab, když někoho obviňovaly z čarodějnictví,“ shrnuje na stránce uživatel Vojtěch Červenka celý humbuk proti prezidentovi. K jeho podpoře se chystají 28. května přidružit i sympatizanti skupin „Miloš Zeman je náš prezident“, či „Souhlasíme s výroky pana prezidenta“ – členem obou je například poslanec Jaroslav Foldyna. Druhá zmíněná mimochodem propaguje skupinu „Zeman musí v roce 2018 znovu kandidovat“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …