Mlátil bachař Vondruška politické vězně? Pamětníci vzpomínají na bolševické peklo

10.02.2013 5:00

Denně mlácení a šikana. Tak vypovídají svědci o dění v bývalé obávané věznici Minkovice ležící na okraji Liberce za minulého režimu. Působil zde jako bachař i komunistický politik Josef Vondruška. Obžaloba ho viní, že zbil v osmdesátých letech vězně Jiřího Wolfa.

Mlátil bachař Vondruška politické vězně? Pamětníci vzpomínají na bolševické peklo
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Na snímku Josef Vondruška vpravo s advokátem Koljou Kubíčkem uprostřed

Soudní proces začal v listopadu 2010. Vondruškovi hrozilo až desetileté vězení, vloni v dubnu ho však okresní soud v Liberci zprostil obžaloby. „Neprokázalo se, že ke skutku došlo,“ znělo jeho odůvodnění. Odvolací krajský soud v Hradci Králové rozsudek zrušil a nařídil okresnímu soudu opakování soudního procesu.

Bil, či nebil politické vězně?

Téměř hamletovskou otázku: "Bil, či nebil Josef Vondruška politické vězně?" tak začal v lednu znovu rozplétat liberecký soud. Opět se k němu dostavily skupinky podporovatelů Josefa Vondrušky a jeho odpůrců. Nevraživost mezi nimi je veliká. Svědčí o tom scénka před zahájením jednání na chodbě soudu. Vondrušku si fotili novináři. „Snad mě nechcete zastřelit,“ prohodil k nim v žertu. „Už aby to bylo,“ pronesl zachmuřený muž opodál. Poté začalo soudní jednání, které nemělo dlouhého trvání. Soudce Pavel Pachner zrekapituloval dosavadní vývoj soudní pře a přečetl nařízení Krajského soudu v Hradci Králové. Jednání pak odročil na pátek 22. března od 8.30, na které si předvolá čtyři svědky.

Pokračování soudu se příliš nelíbí advokátovi Vondrušky Koljovi Kubíčkovi. „Rozhodnutí krajského soudu respektuji, protože mi ani nic jiného nezbývá. Považuji ho ale za extrémně vadné, špatné právnicky i politicky. Situace je v tento okamžik jasná a bude tomu tak i za měsíc a za rok,“ myslí si.

Jde o účelový proces, tvrdí Vondruška

Josef Vonduška měl slibně rozjetou politickou kariéru. Řadu let působil jako zastupitel Liberce i Libereckého kraje. Osudným se mu stala aspirace na poslance. Tím se stal v roce 2005, kdy nahradil svoji kolegyni. Větší pozornost však upoutal v předvolební kampani na další poslanecké období 2006 - 2010. „Před volbami jsem se zúčastnil debaty v České televizi. Byl tam i Petr Cibulka. Hele, to je ten bachař! A bylo to. Oni chtěli nejdříve zažalovat komunistický systém. Potom všechny příslušníky, kteří v Minkovicích sloužili. Někdo jim poradil, že systém žalovat nejde, a to druhé by trvalo moc dlouho. Ať si vyberou jednoho. V té době jsem se objevil jako kandidát do Sněmovny,“ vysvětloval svůj pohled na věc Josef Vondruška v jednom z rozhovorů. S tím, že jde o politický účelový proces. Podle svých slov se ničeho z toho, co tvrdí obžaloba, nedopustil. Vondruška pracoval jako vězeňský dozorce v Minkovicích od roku 1972 až do roku 1990.

Minkovice – to bylo peklo

Političtí vězni považovali minkovickou věznici za jednu z nejhorších u nás. „K bití tam docházelo, byla to druhá vlna normalizace,“ řekl vloni hlavní trumf obžaloby proti Vondruškovi Jiří Wolf. Do spisu uvedl, že ho Vondruška v samovazbě bezdůvodně udeřil rukou do obličeje až upadl, načež ho udeřil na solar plexis. Pak ho prý ještě bil obuškem.

Ostatní svědci popisovali hlavně otřesné podmínky v minkovické věznici. „Myslel jsem, že jsem v pekle,“ vypověděl v dřívějších soudních přelíčeních další z politických vězňů Jiří Gruntorát. Za takzvané podvracení republiky pobýval ve věznici v letech 1981 až 1983. „Vondruška byl mým vychovatelem. Nikdy mě sice nenapadl, ale charakterizoval bych ho jako zlého člověka, který má potěšení, když může někomu ublížit,“ sdělil u soudu. Odsouzení byli trestáni za neplnění pracovních norem. „Jako levák jsem je nedokázal splnit,“ konstatoval. Za to byl odměněn fyzickými tresty, či samovazbou. „Život mi zachránilo přeřazení do Valdic,“ zmínil, i když paradoxně valdická věznice měla být nejpřísnějším vězením. V Minkovicích přišel o všechny zuby, dodnes se potýká s plísní. „Lékař tam měl přezdívku Mengele,“ ozřejmil.

Minulý soud četl i výpověd politického vězně a známého radikálního aktivisty Petra Cibulky, který Minkovice poznal v letech 1980 a 1981. „Strašné hygienické podmínky, vězni po dvaceti na cele, jen minimální strava. Političtí vězni byli na posledním místě hierarchie. Šikana legalizovaná. Mlácení na díře bylo běžné, ale nikdy k tomu nebyli svědci. Jen jsme slyšeli křik a nadávky,“ popsal Cibulka.

Vloni soud Vondrušku osvobodil. Bolševická pakáž, křičeli jeho odpůrci

Okresní soud v Liberci vloni v dubnu Josefa Vondrušku osvobodil. „Soud neprokázal, že ke skutku došlo. Jediným důkazem je výpověď poškozeného Wolfa. Chybí ale ucelený, uzavřený okruh důkazů,“ okomentoval rozsudek soudce Pavel Pachner. Rozsudek nahněval skupinu politických věznů, kteří tehdy k soudu přišli. „Je to komunistická ostuda, bolševická pakáž,“ vykřikovali. Státní zástupce Stanislav Mareš se však ihned odvolal. A krajský soud v Hradci Králové rozsudek zrušil a nařídil libereckému soudu opětovné projednávání.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …