Mynář: Autorem amnestie je Klaus. Hasenkopf pracoval na zadání Jakla

28.04.2013 20:55

EXKLUZIVNĚ Hradní kancléř Vratislav Mynář pro sobotní Právo uvedl, že tvůrci novoroční Klausovy amnestie jsou Petr Hájek, Ladislav Jakl a prezidentův někdejší poradce, právník Pavel Hasenkopf. K dokumentu se nyní nikdo nechce znát a právník Hasenkopf dokonce vyhrožuje kancléři podáním žaloby.

Mynář: Autorem amnestie je Klaus. Hasenkopf pracoval na zadání Jakla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vedoucí kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Klausův vicekancléř Petr Hájek slova nového kancléře už v sobotu důrazně odmítl. V rozhovoru pro server Protiproud uvedl, že je to podle něj absurdní smyšlenka typu JPP (Jedna paní povídala), nebo prý Mynář zaslechl nějaké drby na hradních chodbách či toaletách. „Lže, jako když Rudé právo tiskne. Lituji prezidenta Zemana," uvedl mimo jiné Hájek. Odmítl také, že by se na amnestii podílel právník Hasenkopf. „Pan Hasenkopf u toho nikdy nebyl,“ konstatoval. „Mohu autoritativně prohlásit, že pana Hasenkopfa pan prezident několik let ani neviděl, nemluvil s ním, nepotkal ho,“ prohlásil Petr Hájek.

Tato potrefená husa kejhá dvojnásob

„Znáte to přísloví, že potrefená husa nejvíc kejhá,“ reaguje den poté pro ParlamentníListy.cz Vratislav Mynář. Reakci Petra Hájka se prý nedivil, spíše ji očekával. V tomto případě prý přísloví o potrefené huse platí dvojnásob.

„Umím si samozřejmě představit, že je to nepříjemné, když je celý národ zvědavý na toho, kdo je hlavním pachatelem dokumentu, který naštval většinu národa,“ říká kancléř. Nediví se proto, že to zmíněné pány naštvalo. „V této souvislosti navíc další výroky pana Hájka o tom, že si buduji na Hradě nějaké luxusní toalety, jsou neklamným znamením toho, že už neví, kam by sáhl, a když dojdou argumenty, uvede kdejakou nesmyslnou lumpárnu,“ říká Mynář.

Autorem amnestie musí být prezident, ale kdo ji reálně připravil?

„Pokud jde o autorství,“ dodává Mynář, „je pochopitelné, že autorem musí být prezident. Ten je pod tím dokumentem podepsaný. Otázka ale podle něj zní, kdo byl aktivní v té roli tvorby. A těmi, kdo se na tom aktivně podíleli, jsou ti pánové, které jsem jmenoval,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz kancléř Mynář. Jak dodává, nejaktivnější byl podle něj Ladislav Jakl. „Vicekancléř Hájek ale musel být o celé záležitosti velmi podrobně informován,“ konstatuje Mynář. Technikálie a právní hlediska pak podle něj obstarával Pavel Hasenkopf. „Museli najít nějakého loajálního právníka, kterého našli právě v osobě Pavla Hasenkopfa, který byl navíc v určité době vyhozen z legislativního oddělení a pan Hájek ho přikryl tím, že ho vzal do odboru pro styk s veřejností,“ vysvětluje kancléř.

Žalob na svou osobu se Vratislav Mynář prý rozhodně neobává. „Mluvil jsem s panem doktorem Hasenkopfem v pátek, kdy mi svou aktivitu přiznal. O to více mě jeho jednání překvapuje,“ podivuje se kancléř. Právník prý přiznal, že na pokyn Ladislava Jakla začal pracovat na amnestii. „Obecně se o tom jednalo prý už v roce 2009, konkrétněji prý ale až na podzim roku 2012. A to mi řekl do očí v kanceláři. Proto je to pro mne úsměvné a vůbec nechápu, proč mě chce žalovat,“ směje se Mynář.

Kontroverzní druhý článek amnestie se připravoval už na podzim

Zda je možné, aby se amnestie už před dvěma lety připravovala účelově, zatím Vratislav Mynář neví. „To nejsem schopen říct. Pokud jde ale o druhý článek amnestie, je třeba ještě rozplést nitky, které vedou z Hradu někam jinam,“ upozorňuje kancléř. Jak dodává, v této věci se zavázal, že se na to „rozpletení“ zaměří a chce najít návaznosti, které jdou zvenčí a nejen z Hradu. „Pan doktor Hasenkopf mi říkal, že se ten druhý článek amnestie diskutoval už na podzim 2012, ale v kterém okamžiku přesně se do amnestie dostal, jsem zatím podrobně nepátral,“ dodává Mynář pro ParlamentníListy.cz.

Kancléř navíc uvedl, že důvodem k zveřejnění nebyl rozhodně záměr vyvolat emoce. „Vím velmi dobře, jak na lidi ta amnestie působila. Chci proto vyčkat, až se ta mediální 'cunami' přežene. Dohledávat jsem to začal proto, že mě o to požádal pan prezident a v televizi Prima jsem to řekl, protože jsem to veřejnosti slíbil,“ říká Mynář. „A sliby se mají podle mne plnit,“ dodal hradní kancléř Vratislav Mynář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …