Mynář promluvil o koupi vily ve Strašnicích a prověrce NBÚ. I co je prý za honem na jeho osobu

10.01.2015 19:02

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz komentuje poslední dění kolem jeho bezpečnostní prověrky i nákupu vily v pražských Strašnicích. K prověrce navíc přímo říká, že nikdy nic nezdržoval a prezident je o všem informován. Mynář reagoval i na nedávné prohlášení Jiřího Paroubka a připomněl mu nákup domu v Řecku.

Mynář promluvil o koupi vily ve Strašnicích a prověrce NBÚ. I co je prý za honem na jeho osobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Vratislava Mynáře velmi zaráží spekulace novinářů a prý až drzé obvinění, že snad může tím, že levně a pro něho výhodně koupil vilu, připravovat stát o nějaké peníze.

„Každý normální tvor, snad kromě novinářů, ví, že se daň z nemovitosti podle nového zákoníku vyměřuje prodávajícímu, a za druhé, že se stanovuje vždy z vyšší částky buď kupní ceny, nebo ze znaleckého posudku. Finanční úřad tedy vyměří daň z převodu nemovitosti prodávajícímu z té vyšší částky. Takže nechápu, jaký daňový únik bych mohl udělat,“ vysvětluje.

Mynář: Co dům v Řecku, pane Paroubku?

„Mrzí mě, že když se ta vila před dvěma lety prodala někomu za 5,1 milionu, nevyvolá to žádnou nesympatii, a v momentě, kdy po dvou letech do toho prší a je to v nefunkčním stavu a já nabídnu zhruba o deset procent vyšší částku, tak to vyvolá obrovskou vlnu nevole. To je asi typicky česká vlastnost, která se jmenuje závist,“ uvádí hradní kancléř.

Nákup vily komentoval nedávno i expremiér Jiří Paroubek. „Pokud bych někdy v budoucnu přemýšlel o koupi domů v některé z nejprestižnějších částí Prahy, požádám V. Mynáře, aby se celé záležitosti ujal. S Vratislavem Mynářem se totiž sen stává skutečností,“ napsal posměšně Paroubek.

Tomu se Mynář jen směje. „Panu Paroubkovi samozřejmě rád poradím, ale myslím si, že on je velmi erudovaný. Takže naopak až já budu chtít poradit s nákupem domu v Řecku nebo budu potřebovat šikovně pro nějakou stranu pronajmout sídlo přes nějaké vlivné pražské osobnosti, tak se naopak obrátím na pana Paroubka,“ komentuje.

„České pořekadlo říká, že o mrtvých máme mluvit jen dobře, a pro mě je pan Paroubek politická mrtvola,“ rýpl si kancléř.

Vyjádřil se ale také k okolnostem jeho bezpečnostní prověrky u Národního bezpečnostního úřadu. MF Dnes totiž v pátek napsala, že kancléř lhal prezidentu Zemanovi, protože zbytek nutných podkladů dodal NBÚ teprve na konci loňského roku, tedy zhruba rok po tom, co oznámil, že si žádost o prověrku včetně dokumentů podal. Deník naznačil, že Mynář tak prezidenta vodil za nos.

Ve vyjádření pro server ParlamentníListy.cz ale Vratislav Mynář explicitně říká, že nic nezdržoval a vše podával v termínech po dohodě s NBÚ.

„Já jsem pana prezidenta od začátku vždycky informoval. Dělám všechny kroky po dohodě s NBÚ a v souladu se zákonem. Nikdy jsem panu prezidentovi nic nezatajoval, ten je o celé akci informován, stejně jako je informován o mé minulosti a stejně jako je informován o tom, jakým způsobem jsem nabyl majetek a že si mohu dovolit koupit si takovou vilu,“ reaguje jasně.

Proč tedy poslední dobou četnost článků o prověrce sílí a stejně se objevují různé spekulace či informace, jako v páteční MF Dnes o údajném zdržování a lhaní hlavě státu? „Pro mě to jsou jen trapné pokusy MF Dnes a Lidových novin, jak mezi mnou a panem prezidentem vyvolat nějakou animozitu. Můžu ale říct, že se jim to nedaří,“ je Vratislav Mynář přesvědčen.

„Navíc v rozhovoru pro Deník to pan prezident jasně okomentoval a já jsem za to samozřejmě rád. Mohu říct, že mě velmi mrzí ta štvanice a hon, který odpoutává pozornost od spousty jiných věcí, jež se v naší zemi dějí, ale zřejmě to někomu vyhovuje,“ myslí si.

Přes Mynáře prý jen média útočí na prezidenta

„Nikdy jsem nic nezdržoval, dodávám všechno, jak jsme se s NBÚ dohodli a je to jenom na nich. A znovu říkám, že pan prezident má naprosto kompletní informace o tom, jak ta prověrka probíhá. Vím, že NBÚ postupuje v souladu se zákonem. Podmínky stanovuje zákon, nikoli prezident, kancléř nebo novináři,“ opakuje jednoznačně.

Čím si tedy kancléř Mynář vysvětluje intenzitu, s jakou o něm média poslední dobou píší?

„Je to pořád dokola. Stačí se podívat, kdo to píše a jakým stylem to píše a jaká média to vydávají. Primárně v tom vůbec nejde o Mynáře, jsou to pořád ta stejná média, která si nezvykla na demokracii a neodpustila, že na Hradě sedí pan prezident Zeman a ne někdo, koho by tam raději viděla. To jsou pouze útoky na pana prezidenta, o ničem jiném to není. Začalo to volbami, pokračovalo to na Albertově a teď to jde na lidi z okolí pana prezidenta. Normálním lidem tahle jednoduchá trojčlenka dochází a většina lidí tuší, jaký je skutečný důvod toho všeho,“ dodává Vratislav Mynář pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …