Nacisté vraždili v Lidicích, Klaus tu není. Opozice nadává. Okamura ne

10.06.2012 8:13

Prezident Václav Klaus je dnes v USA, a to neměl dělat. Myslí si to alespoň opozice, kterou dráždí údajná lhostejnost prezidenta k dnešnímu pietnímu aktu v Lidicích do základu vypálených během druhé světové války. Jiní v tom zase až takový problém nevidí.

Nacisté vraždili v Lidicích, Klaus tu není. Opozice nadává. Okamura ne
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Stovky lidí dnes míří do Lidic, kde se uskuteční pietní akt v Památníku Lidice. U hromadného hrobu lidických mužů si zúčastnění připomenou 70 let od vyhlazení obce nacistickými vojáky. Z vrcholných představitelů státu zde pak bude mimo jiné premiér Petr Nečas, ministr obrany Alexandr Vondra či ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Prezident vyslal zástupce, sám je v USA

Za prezidenta dorazí jen jeho zástupce, a to je kámen úrazu. „Vyjadřujeme politování nad nezájmem českého prezidenta Václava Klause o účast na pietním shromáždění v Lidicích,“ tvrdí ve svém prohlášení ČSSD. Prezident Václav Klaus je totiž v době, kdy politické reprezentace míří do Lidic na kladení věnců, v Kalifornii.

Vystoupí zde na přednášce s tématem: Světovláda versus Národní suverenita: Zažívá Západ další velkou ideologickou válku? „Pan prezident bude letos na akci v Ležákách a také se zúčastní pietního aktu u Národního památníku hrdinů heydrichiády," vyjádřil se pro Aktuálně.cz na dotaz, proč dal prezident přednost konferenci před pietním aktem, Klausův mluvčí Radim Ochvat.

Naplánovat si měl Lidice!

S takovou však u sociálních demokratů neuspěl. „Za neuvěřitelně kuriózní považujeme argumentaci prezidentské kanceláře, že účast Václava Klause na konferenci v Los Angeles je dlouhodobě plánována. Připomínáme panu prezidentovi, že účast na shromáždění v Lidicích bylo jistě možné plánovat mnohem dříve než vystoupení na jedné z nesčetných konferencí pořádaných v zahraničí ke globálnímu vládnutí,“ durdí se ve svém prohlášení ČSSD.

Celé prohlášení ZDE

K tomu si sociální demokraté rýpli do Klausových vystoupení v zahraničí obecně. „Vystoupení prezidenta Klause ve světě nás velmi často naplňují hlubokými rozpaky. Nyní k tomu přistupuje i podivení, že Los Angeles u něj dostalo přednost před Lidicemi,“ konstatuje ČSSD.

Třeba jiný než Klausův projev bude lepší

„Možná to překvapí i pořadatele konference v zemi, která sama je tak hrdá na svoji nedlouhou historii. Patříme k těm, pro které bude nepřítomnost prezidenta ČR na připomínce lidické tragédie pobuřující,“ uzavírá sociální demokracie své prohlášení.

Podobný názor sdílí ústy svého předsedy i KSČM. Ten cestu prezidenta na dotaz ParlamentníchListů.cz označil za nevhodnou. „Vhodné to není, vzhledem k tomu, že jde o kulaté výročí,“ míní Vojtěch Filip.

Ten navíc stejně jako ČSSD připomíná, že německý prezident Joachim Gauck poslal do ČR velmi zásadní omluvu za barbarský akt nacistické armády. Nakonec ale Filip dodává: „Možná že projev například předsedy Senátu Milana Štěcha bude vhodnější než projevy jiných.“

Socdem už neví, jak zakrýt své průšvihy

To vicepremiérka Karolína Peake má na věc jiný názor a pobouření sociálních demokratů si vykládá po svém. „ČSSD už neví, jak odvrátit pozornost od svých vlastních problémů,“ vzkázala redakci ParlamentníchListů.cz s evidentním odkazem například na kauzu Davida Ratha.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík je v odsuzování Václava Klause také smířlivější. „Bylo by zřejmě vhodnější, aby prezident na pietním aktu přítomen byl,“ myslí si Gazdík.

Klaus v USA? Zásadní problém to není

Nicméně dodává: „Jako zásadní problém to ale nevidím, neboť český stát bude na tomto aktu i tak důstojně zastoupen,“ napsal Gazdík ParlamentnímListům.cz.

Kritizovat Klause odmítl i dnes již kandidát na senátora Tomio Okamura. „Neznám důvody ani program pana prezidenta. Pokud ale vím, na pietní akce jezdí často – stejně jako na konference,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz.

Lidice si máme připomenout všichni, věnce nejsou hlavní

Okamura dále zkonstatoval, že výročí tragédie v Lidicích je důležité a symbolické. „Ale Lidice bychom si měli připomenout my všichni a stačí zamyšlení doma nebo i na cestě. Kladení věnců je až druhořadé. Prezident Klaus patří k výrazným odpůrcům německého nacismu a v tomto ohledu svoje poslání lídra vždy plnil,“ uzavřel Tomio Okamura.

Připoměňme, že letos novopečený německý prezident zaslal do ČR velmi zásadní omluvu. "Německo si je vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách, sdílí bolest nad oběťmi," napsal Joachim Gauck.

Ten současně vyjádřil také obdiv nad odvahou československých výsadkářů, kteří vykonali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. K tomu dodal, že svět potřebuje takové příklady.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …