Nahlédněte do klíčových dokumentů. Proto padly obžaloby v kauze Opencard

13.08.2014 17:12

EXKLUZIVNĚ Většina Pražanů si myslí, že by za miliardový předražený projekt Opencard měl pykat někdejší primátor Pavel Bém a jeho politická reprezentace. Státní zástupkyně Dagmar Máchová ale před soud žene naopak radní z postbémovské éry. Bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou počínaje a stávajícím primátorem Tomášem Hudečkem konče. Z dokumentů, které ParlamentníListy.cz získaly, vyplývá, že argumentace státní zástupkyně Máchové může být opřena o velmi pádná zjištění.

Nahlédněte do klíčových dokumentů. Proto padly obžaloby v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

Důležitý je především dodatek ke smlouvě se společností Haguess z počátku roku 2010, který dle všeho umožňoval vypsat otevřené výběrové řízení a ne oslovit napřímo jako držitele jedinečné licence Haguess.

  • Přiložený dokument ZDE.

A následně rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže z dubna 2012, ve kterém varuje před možným spácháním správního deliktu, pokud pražský magistrát zadá zakázku Haguess a vyloučí ze soutěže ostatní možné uchazeče. K užití jednacího řízení bez uveřejnění nebyly podle místopředsedkyně antimonopolního úřadu Evy Kubišové splněny zákonné podmínky.

  • Přiložený dokument ZDE.

Údajné předražení šlo do několikanásobku

Kvalitní provoz pak mohl podle státní zástupkyně Máchové zajistit i třetí subjekt, jak stojí ve sdělení obvinění deseti politikům a zaměstnancům magistrátu.
Kauze Opencard se věnuje ve své internetové podobě i týdeník Euro. Týdeník oslovil exprimátora Bohuslava Svobodu, primátora Tomáše Hudečka a radní zodpovědnou za oblast informatiky Evu Vorlíčkovou, zda o dodatku věděli a zda s ním pracovali při prodloužení smlouvy s Haguessem. Podle žalobkyně Máchové navíc několikanásobně předražené.

Advokát Vorlíčkové Lukáš Trojan uvedl, že se chystá na předběžné projednání obžaloby, které by podle něj mohlo být koncem týdne. Obhájce Bohuslava Svobody Petr Toman si předběžným projednáním obžaloby tak jistý není. Jeho klient si je nicméně jistý, že se žádného trestného činu nedopustil.

„Podle všech dokumentů a informací, které jsem měl v době hlasování rady dne 3. 4. 2012 k dispozici, zejména pak z prohlášení advokátní kanceláře Abbot Legal a osobní přítomnosti advokáta Jana Krofty na jednání rady, jsem byl a stále jsem přesvědčen, že postup předložený radě ke schválení je v souladu se zákonem, ukončuje protiprávní jednání hlavního města Prahy a odstraňuje riziko soudního sporu s firmou Haguess s negativním dopadem do majetku Prahy,“ vysvětlil týdeníku Bohuslav Svoboda.

Svoboda a Hudeček popírají vinu

Bývalý primátor byl zároveň přesvědčen, že předchází škodě ve výši stovek milionů, která by zastavením projektu Opencard hlavnímu městu Praze vznikla. „Obžaloba zkresluje tehdejší situaci a zcela přehlíží důkazy svědčící v můj prospěch. Tento týden proto moji obhájci zasílají soudu vyjádření, ve kterém se k obžalobě vyjadřují a poukazují na všechna pochybení, k nimž v trestním řízení dosud došlo,“ dodal Svoboda.

„V dané věci v souvislosti s dodatkem k licenčním ujednáním s názorem státní zástupkyně nesouhlasím a neztotožňuji se s ním. S ohledem na právě probíhající trestní řízení a také s ohledem na konzultace se svým právním zástupcem se k této věci dále nebudu vyjadřovat, neboť by to mohlo narušit moji obhajobu,“ uzavřel za trojici obžalovaných primátor Tomáš Hudeček.

Obvinění politici se k případu vyjadřují také na webových stránkách Bémovakarta.cz, kde zveřejňují i faksimile dokumentů k případu. Shodou okolností zmiňovaný dodatek, uzavřený v zimě roku 2012, k nahlédnutí ani ke stažení na stránkách není.

Projekt karty Pražana - Opencard - zahájil exprimátor Pavel Bém. Původně slibný nápad ale magistrát vyšel na zhruba 1,35 miliardy korun, bez odpovídajícího efektu. Podobný projekt funguje v Plzni, mnohem efektivněji a za výrazně nižší sumu. Kvůli předražené Opencard už bylo odsouzeno pět úředníků metropole a dalších deset čelí obžalobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …