Nápad na vyrovnání s církví: Věří jí desetina lidí, takže dostane...

25.06.2012 12:48

Regulovat výši prostředků, vyplacených církvím v plánovaném vyrovnání podle počtu věřících? Myšlenka sice zajímavá, ale nerealizovatelná, shodují se opoziční politici nad nápadem psychologa Jeronýma Klimeše. Ten se jako věřící člověk v pondělních Lidových novinách omluvil za své "chrapounské bratry a sestry."

Nápad na vyrovnání s církví: Věří jí desetina lidí, takže dostane...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel Zesnutí Svaté Bohorodice na Vinohradském hřbitově

Podle Klimeše se církvím vrací příliš mnoho. Vychází z poměru, že zatímco v roce 1950 zastupovaly církve 95 procent populace, přičemž katolíků bylo 77 procent, dnes je katolíků mezi Čechy asi desetina. "Myslím, že by církev měla dostat z bývalého majetku poměrnou část, tedy v návrhu má připadat 75 miliard na katolíky, z toho poměrná část je 10 miliard korun," navrhuje Klimeš. jako psycholog se obává, že restituce posílí averzi většiny národa k církvím.

"Nevím, jestli by bylo moudré dělat nějaké propočty, to mi jako věřícímu přijde podivné. Mně na vyrovnání s církvemi, na tom zákonu, vadí, že vůbec nemyslí na budoucnost," odmítá myšlenku stanovit výši restitucí podle počtu věřících poslanec ČSSD František Bublan. Někdejší katolický disident v zákoně zcela postrádá vyrovnání morální.

"Místo něj je ze zákona cítit snaha postavit církve do pozice podnikatelských subjektů, které dostanou majetek a mohou si s ním nakládat, jak chtějí. Tedy se buď samy uživit, nebo zkrachovat, po případě se nechat vytunelovat. To je špatně. Vztah mezi státem a církvemi by se bořit neměl. Ve většině evropských zemí církve dostávají dotace, stát platí duchovní a přispívá na činnost. Toto zmizí a naši následovníci stejně budou řešit daňové asignace. Tedy že věřící odvedou část svých daní nikoliv státu, ale církvi, pokud se proto člověk rozhodne," předpovídá Bublan.

Duchovní prý podlehli klamu o důležitosti majetku

Zarážející je pro Bublana počet lidí, kteří jsou věřící, přesto se ve sčítání lidu k žádné církvi nepřihlásili. "Asi 700 tisíc lidí instituci církve naprosto opomíjí, zdá se jim nedůvěryhodná a toto není dobře. Obávám se, že je to důsledek její politiky, kdy se po roce 1989 zaměřila na získání majetku a zapomněla na původní poslání. I z tohoto pohledu je zákon pro církve špatný, podporuje sekularizaci a zdůrazňuje tu tezi pravicové politiky, že nejdůležitější je majetek a kdo jej nemá, jako by nebyl. Bohužel i církevní představitelé zapomněli, že síla církve není v majetku, ale v něčem úplně jiném," uvedl pro ParlamentníListy.cz Bublan.

Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek Klimešův nápad příliš komentovat nechce. Restituce jsou prý otázkou čistě právní. Majetek má být navrácen všem, kterým byl v roce 1948 a v letech následujících neprávem odebrán. Odvolává se na výrok Ústavního soudu. "Pokud ten konstatoval, že církve mají na majetek nárok a mohou se v této věci obrátit i na soud, měl by se jim majetek vrátit. K tomu příměru pana Klimeše, pokud bychom z něj měli vycházet, položme si otázku, kolik bylo v roce 1948 Sokolů a kolik je jich dnes. Tam se také žádný poměr členů nepoužil a proto mi takový nápad přijde absurdní," hodnotí psychologův nápad lídr lidovců.

Nejde o majetek církve, opakuje Filip

"Technicky by to proveditelné bylo, jenže tady je přeci spor o něčem jiném. Tedy že zde u většiny tak zvaného církevního majetku neexistovalo vlastnické právo. To náleželo zpočátku císaři, pak státu," opakuje svůj právní názor předseda KSČM Vojtěch Filip. Po roce 1948 prý nelze hovořit o odebrání majetku. "Byla zde přeci Náboženská matice a ta spravovala církevní majetek. Nyní je kategorie církevního vlastnictví jiná a já jako právník říkám, že jde o dar, nikoliv restituci. Já nevidím, proč by toto občanské sdružení mělo být zvýhodněno proti jiným," dodal Filip.

Poslanci se k církevním restitucím vrátí v červenci. Úspěch tak slaví opozice, protože vzhledem k očekávanému senátnímu vetu se poslanci k vyrovnání s církvemi vrátí nejdříve v září. A to je pro koaliční strany nepříjemné, do podzimních krajských a senátních voleb bude totiž zbývat jen pár týdnů. Vládní návrh zákona o vyrovnání s církvemi počítá s navrácením asi poloviny majetku v ceně 75 miliard korun, za zbytek by měly po následujících třicet let dostat celkem 59 miliard korun. Poté přestane stát proplácet církvím platy duchovních.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …