Nas*at lidem, vyslechla si Peake. Za nadávkami může stát Bárta

04.05.2012 22:44

Název nové platformy Karolíny Peake LIDEM vzbudil rozpačité reakce. Už pár hodin poté, co byl oznámen, se stal terčem nevybíravých a vulgárních útoků. Podle mediálního analytika i členů platformy za nimi může stát třeba i guerrila Víta Bárty.

Nas*at lidem, vyslechla si Peake. Za nadávkami může stát Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Karolína  Peake představila název své nové strany, tedy LIDEM, teprve ve čtvrtek. Název byl přijat velmi vlažně. Už pár hodin po jeho zveřejnění se totiž naplno projevila česká lidová tvořivot. Zavádějící název LIDEM, který je spojením počátečních slabik sousloví liberální demokracie, byl na internetu použit třeba v sousloví "Nas*at lidem".

Bártovci si rýpnou. Není divu

Podle mediálního analytika Jiřího Mikeše mohou za narážkami stát zejména političtí odpůrci nové strany. "Je jasné, že si do nich rýpnou. Bártovci i další politici, jimž nová platforma nevoní," uvedl pro ParlamentníListy.cz. Název LIDEM je ale z jeho pohledu zvolený šťastně. "Jméno je dobré, ale ta strana je špatná," dodal se smíchem s tím, že ale není divu. Karolína Peake je podle něho ve velmi těžké situaci.

Sami členové nové politické iniciativy nejsou invektivami nijak překvapeni. Ani podle nich prý nelze vyloučit, že za útoky stojí jejich političtí odpůrci, třeba i z torza Věcí veřejných. "Může mě to mrzet, ale počítal jsem s tím. Už okolnosti posledních dnů napovídaly tomu, že nám někteří lidé rozhodně nebudou přát," řekl ParlamentnímListům.cz člen Peake platformy, Jiří Rusnok.

Na dotaz, zda je možné, že za invektivami stojí nejen veřejnost, ale i Peake političtí odpůrci, pak odpověděl vyhýbavě, nicméně výmluvně. "Nevím, ale vyloučit to nemohu. Možné je všechno."

Bártova guerrila? Možné je vše

Jeho "lidový" kolega, a rovněž bývalý véčkař, Viktor Paggio, má už podezření konkrétnější. "Pokud jde o podezření, že za těmito kroky stojí jakási guerrila Víta Bárty, opravdu nevím," opřel se do svého bývalého partajního kolegy.

On sám přijal název LIDEM s nadšením. "Název se mi skutečně líbí. Náš případný úspěch však neurčí název, ale naše činy a množství práce, které odvedeme ve prospěch voličů," řekl ParlamentnímListům.cz. zákonodárce.

Lidé jsou LIDEM prý nadšeni

Třetí Peakovec, Martin Vacek, soudí, že název LIDEM se líbí i samotným lidem. "Co se týče názvu budoucí stran, píše nám spousta občanů, kterým se líbí," uvedl pro redakci s tím, že i on sám jej kvituje s nadšením.

Platforma Karolíny Peake oznámila svůj název ve čtvrtek. Už pár hodin poté se na Facebooku objevil její falešný profil, od nějž se platforma distancovala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …