Naštvaný voliči, Nečas a Kalousek se ti zkusí zalíbit a zapůsobit na tebe

19.07.2012 4:32

Vláda premiéra Petra Nečase přežila další pokus o svržení a je v druhém poločase svého vládnutí. Bude se v druhé půlce mandátu starat i zlepšení svého obrazu u veřejnosti? Politolog Ladislav Mrklas o tom přesvědčen je, jeho kolega z oboru Zdeněk Zbořil míní, že bude hodně záležet na výsledku krajských voleb. Možná prý vládní strany ztratí naději.

Naštvaný voliči, Nečas a Kalousek se ti zkusí zalíbit a zapůsobit na tebe
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

„Pokud nepřijde nějaká velká aféra, tak vláda už podle mě k žádným zásadním změnám docházet nebude. Už jen z důvodu té křehké většiny, či spíše kvazivětšiny, kterou vláda ve sněmovně má,“ je přesvědčen politolog Ladislava Mrklas z vysoké školy CEVRO Institut.

Výkon celé vlády je podle něho velmi rozporuplný, protože si vláda proti sobě postavila jak liberální ekonomy, kteří kritizují, že reformy nejsou dost hluboké, tak i masy lidí a vlivné zájmové skupiny v čele s odbory, kteří si zase myslí pravý opak, že se příliš škrtá a dělá málo prorůstových opatření. „Pozice vlády je proto dost svízelná, ale nemyslím si, že ty věci, které se vládě povedly prosadit, už nějak zásadně revidovat nebude,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Mrklas.

Vláda si znepřátelila i pravicové ekonomy

„Vláda se spíš bude zaměřovat na oblasti, které trochu zůstávaly v pozadí, což ukazuje i jmenování nového ministra školství a jeho chystané kroky. Něco podobného se dá čekat třeba i ve zdravotnictví, čili věci, které nějak souvisí i s charakterem voličského elektorátu těch středo-pravých stran. Vláda se tedy proto myslím bude spíše soustředit spíše na věci, které by do budoucna měly odstartovat nějakou dlouhodobou prosperitu a ekonomický růst,“ věří politolog.

Jím zmiňovanou kritiku ze strany liberálních ekonomů neměl Nečasův kabinet jednoduché vzít si k srdci. „Vláda dělá takové umění možného. Je potřeba si uvědomit, že v té vládě zasedají dvě strany, které se dají označit jako pravicové a potom jakýsi pohrobek Věcí veřejných, jehož politická ideologie je naprosto nečitelná. Každá jednotlivá věc musí být projednávána téměř s každým poslancem. Navíc právě pozice Miroslava Kalouska je velmi zajímavá v tom, že jeho metou je pokusit se o co nejvíce vyrovnaný rozpočet,“ chválí ministra financí.

Kalouskovi nejde o popularitu, snaží se vyrovnat rozpočet

Miroslav Kalousek prý tyto kroky dělá bez ohledu na ideologické zázemí a bez toho jestli dělá pravicové nebo levicové zásahy, soustředí se především na vyrovnaný rozpočet, ať to stojí, co to stojí. „Ta vládní politika je takový politický průsečík vstupů a těžko si lze představit, že za téhle situace a při tomto rozložení sil by vláda dělala nějakou více liberální ekonomickou politiku,“ poznamenává Ladislav Mrklas.

„Samozřejmě je pravdou, že jak Petr Nečas, tak Miroslav Kalousek už patří mezi politické matadory, v politice se pohybují už dvě desetiletí, čili by to mohlo nabádat k tomu, abychom si o nich mysleli, že to sami považují za své poslední volební období a pak by se vytratili. Jenže ty strany nejsou jen o Nečasovi a Kalouskovi, ale je tam celá řada lidí, kteří si přejí kvalitní volební výsledek, protože jsou v politice teprve krátce a druhou námitkou k tomu může být, že Petr Nečas si přece jen asi v politice neodseděl tak dlouhé roky, aby jen potom, co se dostane navrchol, z něho hned spadl dolů,“ uvažuje dále politolog.

Odvolání nepopulárních ministrů nás prý možná čeká

Proto prý předpokládá, že jak Petr Nečas, tak Miroslav Kalousek jsou analyticky a strategicky myslící osoby a v následujících dvou letech přijdou s kroky, kterými se pokusí volební výsledek vylepšit natolik, aby to neznamenalo zánik nebo totální oslabení jejich stran a upadnutí do marginality.

Je možné, že by se premiér kvůli vylepšení popularity své strany odhodlal třeba k odvolání některého neoblíbeného ministra, byť by šlo o zástupnou oběť? Podle politologa Zdeňka Zbořila to možné je. „Nemyslím si ale, že by to byli třeba Miroslav Kalousek nebo Jaromír Drábek, protože oni jsou pro tu svoji stranu nenahraditelní, sice nikoli pro vládu, ale pro stranu ano. Možná, že k nějakým šarádám dojde a ta vláda se bude snažit o nějakou lidštější tvář,“ konstatoval Zbořil.

„Navíc budou určitě chtít stabilizovat reformy, aby při to případné prohře za dva roky druhá garnitura nezrušila. Může tam tedy dojít k nějakému, ne snad usmíření s opozicí, ale k nějaké spolupráci nebo hledání konsensu, který dnes neexistuje,“ odhaduje v reakci pro server ParlamentníchListů.cz.

Vládo, nedráždi policejní plukovníky

Vláda sice podle něho nejspíš nebude některé své kroky v budoucnu pozměňovat, ale mohla by odložit jejich platnost, neboli učinit nějaký úkrok stranou.

Podle Zbořila také dost záleží na volbách do krajských zastupitelstev. „Pokud by tam prohra vládních stran byla dramatická, tak se zřejmě to centrum zatvrdí a pokud se vlivem toho vedení těch stran nerozpadne, tak se budou snažit naopak o ten tvrdší kurz,“ myslí si.

Jak Petr Nečas, tak Miroslav Kalousek by si podle Zdeňka Zbořila měli dát pozor na svá prohlášení směrem k policii. „Nejde ani tak o konflikt s osobou Petra Lessyho, jako spíše o konflikt s tou policií jako celkem a těmi takzvanými plukovníky a ti plukovníci, to jsou dneska čtyřiceti, pětačtyřiceti letí lidé, kteří chtějí už žít v nějaké jiné společnosti, než jaká se tady v minulých dvaceti letech vytvořila,“ varuje v závěru Zdeněk Zbořil.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …