Nečas přiznal barvu. Restituce jsou klíčové. A socialisté jsou jen populisté

28.04.2012 12:17

Předseda vlády Petr Nečas (ODS), který v pátek v čele koalice ustál další krizi, je na krušné časy připravený. Podle něj je ten, kdo zažil život v opozici, se svou stranou v době skromnějšího rozpočtu schopen obstát. Důležitým cílem, kvůli kterému stálo udržet vládu, je především státní schodek.

Nečas přiznal barvu. Restituce jsou klíčové. A socialisté jsou jen populisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas před vlajkou Evropské unie

To, že má Nečasova vláda většinu, věděl premiér již před hlasováním. Udělal údajně vše proto, aby  hlasování pro kabinet dopadlo úspěšně. Mezi nejdůležitější cíle vlády, kvůli kterým stálo udržet dosavadní vládu, podle Nečase patří hlavně věci týkající se konsolidace veřejných financí, tedy dostat naše schodky pod tři procenta.

Klíčovým řešením je podle premiéra hlavně zvýšení konkurenceschopnosti naší ekonomiky. „Česká sociální demokracie je populistickou stranou, která svým ideovým zaměřením uvízla někdy v 70. letech 20. století. Nemyslím si, že by byla ochotna dělat nepopulární opatření,“ odpovídá Nečas v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny na otázku, zdali je částečným řešením úspor zabránění vstupu ČSSD do vlády.


Dokonce se šéf kabinetu v rozhovoru přiznává, že i se shoršujícími se rozpočtovými výhledy, tedy s menší možností dostat nějaké peníze do svého volebního obvodu, se na to celá politická scéna dokáže přeorientovat. „Kdo zažil opozici, je na to vycvičený, protože jako opoziční poslanec stejně prosadíte v tomto směru minimum i v časech hojnosti,“ říká pro LN Nečas.

Restituce jsou klíčové

Dále je podle premiéra pro přežití koalice důležitá otázka církevních restitucí. „Já jsem vyrovnání vztahů mezi státem a církvemi vždy podporoval,“ tvrdí Nečas.

Premiér se také pozastavuje nad otázkou přímé volby prezidenta republiky. Je si jistý tím, že přímá volba proběhne. „Ústava nic jiného ani neumožňuje,“ tvrdí Nečas a zároveň pro LN k možnosti změny Ústavy pro nepřímou volbu dodává: „To bychom jako politici byli za úplné idioty.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …