Nečas prý ví, co dělá. Za ministerské rošády si zaslouží pochvalu

12.07.2012 12:08

Byl to pro mě šok. Důvody jsou jiné. Premiér by měl být pochválen, jak rychle a excelentně výměnu provedl. Takové jsou reakce středočeských politiků na odvolání ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. ParlamentníListy.cz se ptaly, co na nečekaný krok Petra Nečase říkají a zda věří spekulacím o skrytých příčinách.

Nečas prý ví, co dělá. Za ministerské rošády si zaslouží pochvalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Část z nich si myslí, že odvolání souvisí se jmenováním vrchní státní zástupkyně. „Byla jsem v šoku a jsem zvědavá, zda nový ministr jmenuje Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní,“ řekla redakci  hejtmanka Středočeského kraje a sociální demokratka Zuzana Moravčíková.

S tím souhlasí i Helena Langšádlová, která vede TOP09 do podzimních voleb: „Bylo to od premíéra Nečase nečekané a i rychlost, s jakou demisi přijal prezident Václav Klaus. Důvody mi nezněly důvěryhodně. Nyní se ukáže, obávám se, že jmenování Lenky Bradáčové  s tím souvisí,“ uvedla Langšádlová.

Zastupitel za ODS: Premiér ví, co dělá a měl by být pochválen

Většina politků napříč stranami se shoduje, že krok premiéra vlády Petra Nečase byl nečekaný. „Uvidíme, co se bude dít teď, ale podle mne nebyla kritika rozpočtové kázně jediným důvodem pro odvolání. Je možné, že měli mezi sebou spory už delší dobu a tohle byla poslední kapka,“ řekl svůj názor krajský zastupitel Dan Jiránek (ODS).

Nečasův rychlý krok má v kraji i své zastánce. „Z odvolání je moc velká mediální kampaň, jsem přesvědčený, že premiér ví dobře, co dělá a má na to právo. Měl by být pochválený, jak excelentně a rychle výměnu ministrů provedl,“ sdělil zastupitel Josef Kantůrek (ODS).

Rychlost odvolání byla překvapivá

Jiří Pospíšil má zastánce hlavně v řadách sociálních demokratů, ale i v TOP09 nebo KSČM. Zastupitelka z řad posledních jmenovaných Jiřína Fialová se domnívá, že se ho někdo bojí: „Poznala jsem Jiřího Pospíšila už v roce 2002, kdy jsme v tehdejším volebním obdobím pracovali v jednom výboru. Pamatuji si ho jako slušného člověka a teď mám dojem, že se ho někdo bojí. Postupoval totiž vždy správně a nekompromisně. Důvod o penězích na vězeňství je zástupný problém, na odvolání je v řadách ministrů více adeptů, než Pospíšil.“

Na další vývoj je zvědavá i Věra Kovářová, předsedkyně středočeských Starostů a nezávislých: „Hovoříme-li o skrytých důvodech, pak se pohybujeme v oblasti spekulací. Nešťastné je odvolání ministra pár dní poté, co je oznámen návrh kandidátky na post pražského vrchního státního zástupce. Překvapující byla i rychlost s jakou byl ministr Pospíšil odvolán. Další vývoj nám ukáže, zda se tyto spekulace potvrdí.“

„Byl jedním z těch, který to chtěl někam posunout, mohlo jít o jmenování státního zástupce, ale nechci spekulovat,“ uvedl statutární zástupce hejtmanky a starosta Nymburka Miloš Petera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …