Nečas zaútočil na levici. Nejsme asociálové, vy populisté

03.03.2012 16:27

Občanská demokratická strana není podle premiéra Petra Nečase asociální stranou. Stát se ale podle něj má chovat jako rodina a ne se zbytečně zadlužovat. Řekl to dnes v Olomouci, kam se sjely špičky ODS diskutovat o sociální politice.

Nečas zaútočil na levici. Nejsme asociálové, vy populisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

„Stát se musí chovat jako rodina. Nemůžeme si žít nad poměry, nebezpečně se zadlužovat na úkor příštích generací a potom se případně divit a protestovat, pokud by správu nad naší ekonomikou převzaly například některé zahraniční instituce,“ řekl v úvodu ideové konference ODS premiér Petr Nečas.

Nečas: Nejsme asociálové

Podle něj jsou solidarita s potřebnými a sociální soudržnost tradiční konzervativní a pravicové hodnoty. „Sociální cítění a sociální soudržnost není výsadou pouze levice, která by si ráda tuto oblast před veřejností přivlastnila,“ prohlásil Nečas.

A pokračuje: „Nejsme stranou nějakých asociálů, jak se nás snaží nálepkovat levice. O tom mimo jiné svědčí i mezinárodní porovnání v míře chudoby, kde je v České republice v posledních třech letech vůbec nejnižší úroveň v rámci celé Evropské unie. Tedy v době, kdy mimochodem začaly platit reformy, které jsme zaváděli v minulém volebním období, včetně reformy sociálního systému.“

Občanští demokraté jsou přesvědčeni o tom, že je potřeba nastavit sociální systém tak, aby pomohl skutečně potřebným, tedy zejména zdravotně postiženým, seniorům a rodinám s malými dětmi. ODS chce proto například podpořit zkrácené úvazky pro matky a alternativní formy hlídání dětí. Strana chce také pokračovat ve zpřísňování sankcí pro neplatiče exekucemi životního minima.


 

Všechny země v Evropě musí šetřit

Premiér Nečas na konferenci také kritizoval sociální demokracii za to, že podle něj agresivně prosazuje přijeté smlouvy o rozpočtové odpovědnosti. „Pokud chce skutečně sociální demokracie reálně prosazovat rozpočtovou politiku, která je obsahem tohoto evropského fiskálního kompaktu, tak bude muset veřejně a demonstrativně spálit nebo skartovat svůj volební program, protože obojí dohromady nejde a nepůjde. Čím dříve to sociální demokraté přiznají, tím lépe pro tuto zemi,“ řekl novinářům Nečas.

„Jedinou jistou dnes je, že všechny evropské země, a to i tam, kde vládnou levicové vlády, musí šetřit a přehodnocovat svůj přístup k sociální politice. Nikdy nebudeme občany uplácet slibováním ekonomicky neúnosného sociálního zabezpečení, které vede pouze k obrovským dluhům. Toto obelhávání voličů by vedlo k rychlému prohlubování zadlužení nad klidně sto procent hrubého domácího produktu, které by již nešlo rozpočtově zvládnout,“ doplnil Nečas.  

Sobotka: Premiér se snaží odpoutat pozornost útoky na ČSSD

Nečas ale podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky zapomněl na skutečnost, že tyto sociální reformy vedou k prohlubování sociálních rozdílů ve společnosti a přivádějí do chudoby stále více těch, kteří dříve patřili ke střední třídě. Šéfa sociálních demokratů překvapilo, že se premiér na olomoucké konferenci nevyjádřil k valorizaci důchodů.

„Vláda tak slíbila kompenzovat zvyšování cen a teď se k tomu nehlásí,“ uvedl. Podle něj se Nečasově kabinetu úplně rozpadl systém výběru daní. „Roste veřejný dluh a je zřejmé, že vládní reformy nefungují a budou nutné další škrty, bohužel i v sociální oblasti a v prorůstových výdajích,“ prohlásil Sobotka s tím, že od všech těchto problémů premiér odpoutává pozornost útoky na sociální demokracii, protože není schopen přiznat svoji odpovědnost za problémy ve veřejných rozpočtech.

Konference se zúčastnila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa či poslankyně Lenka Kohoutová a Ivana Řápková.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …