Největší nepřítel ve 21. století, krteček, Fidel Castro, pivo i vepřové. Sledujeme prezidenta Zemana na návštěvě Jordánska

10.02.2015 18:41

REPORTÁŽ V úterý druhým dnem pokračovala návštěva prezidenta republiky Miloše Zemana v Jordánském hašimovském království. Byli jsme u toho.

Největší nepřítel ve 21. století, krteček, Fidel Castro, pivo i vepřové. Sledujeme prezidenta Zemana na návštěvě Jordánska
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Jordánska

Dopoledne prezident navštívil nemocnici a zdravotnické centrum Al Khalidi, kde se setkal se členy české lékařské mise vyslanými v rámci humanitárního programu Medavac. Prezident dětem přivezl plyšové hračky – mezi nimi nechyběl ani populární krteček, nebo různé dětské stavebnice. "Setkání s tamním personálem nemocnice bylo přátelské," prozradil k tomu Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Program humanitárních evakuací zdravotně postižených obyvatel Medavac je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak potřebných oblastí, kterým není možné zajistit léčbu v místních podmínkách. Čeští i jordánští lékaři si pochvalovali spolupráci a vzájemné obohacování zkušeností. Pomáhá se syrským dětem.

Spolupráce v energetice

Kolem poledne začal česko-jordánský podnikatelský seminář, na kterém za českou stranu vystoupili například prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák či náměstek ministra průmyslu Vladimír Bärtl. Hanák prozradil, že bylo podepsáno několik memorand o porozumění. Například mezi Svazem průmyslu a dopravy a Jordánskou obchodní komorou či mezi Českou republikou a Jordánskem o spolupráci v energetice.

„Obě země (tedy Jordánsko a Spojené arabské emiráty – pozn. redakce) jsou našimi nejbližšími partnery na Blízkém východě a obě nabízejí mnoho možností pro zintenzivnění oboustranné spolupráce. Jordánsko bylo a je po desetiletí majákem stability v jinak nepokojném regionu. Tudíž znamená dlouhodobé bezpečné místo pro setkávání pro obchodníky a investory z celého Blízkého východu. Mimo jiné Jordánsko je vstupem pro další sousední státy pro české podnikatele. Český export do Jordánska má dlouhodobou stoupající tendenci, jakkoli možnosti hospodářské kooperace nejsou zdaleka vyčerpány,“ uvedl prezident Miloš Zeman v informační brožuře týkající se české podnikatelské mise do Jordánska a emirátů. Mise se účastní zástupci více než tří desítek firem a institucí.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka snaha zvýšit kooperaci s Jordánskem a emiráty koresponduje se snahou diverzifikovat náš obchod mimo EU. Ačkoli vzájemný obchod vzrůstá, potenciál nebyl ještě plně objeven. Naše firmy mohou nabídnout zkušenosti ve strojírenství, dopravní infrastruktuře, technologiích na ochranu životního prostředí, oblastech nanotechnologie, informační a komunikační technologie, zdravotnictví a zbrojního průmyslu.

„Oceňujeme, že obě země jsou stabilními se stabilním hospodářstvím. Náš zájem není v žádném případě zaměřen pouze na export, ale chceme položit silné základy pro dlouhotrvající pouta vzájemné prospěšnosti,“ uvedl Hanák v dokumentu.

Totální vyhlazení Islámského státu a žádný appeasement. S teroristy se nevyjednává, ale bojuje

Na fóru promluvil prezident republiky Miloš Zeman a zásadně podpořil Jordánsko v boji s terorismem. „To, co potřebujeme, je solidarita s Jordánskem nejenom slovní, ale i skutečná. Konkrétní solidarita začíná bojem proti základnám takzvaného Islámského státu. Mohu vás ujistit, že Česká republika je připravena podílet se na této aktivitě,“ řekl Zeman. Nabídl možnou lékařskou pomoc a hovořil i o energetické bezpečnosti. Tam by ČR mohla pomoci při případné stavbě první jordánské jaderné elektrárny.

Podle Zemana je nutné totální vyhlazení Islámského státu. S teroristy se nevyjednává, ale bojuje a je nutné odmítnout appeasement. Prezident hovořil o barbarství a krutosti Islámského státu. Tomuto tématu se věnoval i ve svém proslovu před zahájením recepce pořádané českým velvyslanectvím, která bezprostředně následovala. „Nebudu mít projev jako Fidel Castro,“ řekl Zeman na úvod a pobavil návštěvníky recepce. Pak se ale vrátil k vážným věcem. Vzkázal Jordáncům, že je chápe jako přátele v boji proti hlavnímu nepříteli ve 21. století. „We shall overcome,“ řekl Zeman.

Jordánský premiér Abdalláh Ansúr pak na stejném řečništi uvedl, že boj proti Islámskému státu není pouze bojem Jordánska, ale celosvětovou záležitostí. Odmítl ztotožňování islámu s islámským terorismem.

Obrněná auta, písečná bouře a zima

Velvyslanec ČR v Jordánsku Petr Hladík pak prozradil, že prezident přivezl k recepci pivo. Ale hosté si mohli pochutnat i například na vepřové šunce od kosti. Zeman se pak ve velmi dobré náladě neformálně bavil s hosty.

Odpoledne si měl prezident prohlédnout historické skalní město Petra. Kvůli písečné bouři byl ale program změněn. Prezident například místo toho diskutoval s českými podnikateli. Ve středu se prezident Zeman setká s dalšími jordánskými státními představiteli. Králi Abdalláhovi II. jako výraz podpory v boji proti terorismu předá Řád bílého lva a další dar. Ve středu večer se odlétá do Spojených arabských emirátů.

V Ammánu je kolem 10 stupňů a fouká silný vítr. Prezidenta hlídá jordánská armáda. Na místech, kde vystoupil, dokonce hlídkují i obrněná vozidla. V zemi je legální alkohol, i když je méně dostupný.

Jordánské hašimovské království je spojencem Západu

Jordánské hašimovské království je spojencem Západu v regionu. Dříve se orientovalo na Velkou Británii, na níž získalo nezávislost po druhé světové válce, a nyní se orientuje na USA. Jistým výkyvem v zahraničních vztazích bylo, že Jordánsko podporovalo režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna. V roce 1994 Jordánsko ale podepsalo mírové smlouvy s Izraelem.

Sunnitské Jordánsko je jedním z klíčových spojenců Západu v boji proti terorismu. Jordánské letectvo útočí na pozice takzvaného Islámského státu. V průběhu náletů se nad územím islamistů musel katapultovat pilot Maáz Kasásba, kterého Islámský stát zajal a upálil. Jordánský král poté řekl, že jeho smrt bude pomstěna.

Hášimovská vládnoucí dynastie jsou přímí potomci zakladatele islámu proroka Mohameda. Jordánsko mělo k červenci 2009 6,27 milionu obyvatel. Státním náboženstvím je islám, ke kterému se hlásí asi 92–96 procent obyvatel, zbytek populace představují křesťané (1-3 procenta) a několik tisícovek Drúzů. Jordánsko je konstituční monarchií a má dvoukomorový parlament. Ústava garantuje svobodu vyznání. Státními svátky jsou kromě muslimských i některé křesťanské svátky. V Jordánsku žije velký počet Palestinců. Žijí zde i Čerkesové a Čečenci, kteří se sem přestěhovali v rámci Osmanské říše na konci 19. století z Kavkazu. Páteř ekonomiky tvoří služby.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …