Nenávist jako řemen: Hádka lidí s poslancem po vtipu o "vymlácení ODSáků"

10.07.2012 4:43

Členové ODS jsou jako obilí, obojí je nutné vymlátit, jinak umřeme hlady. Tento vtip, který se objevil na protivládní stránce na facebooku rozvířil ostrou debatu, která dále pokračuje. Poslanci Janu Vidímovi, který se těmto výzvám bránil, nyní zakladatel facebookové stránky vzkazuje, že by mu rád nafackoval.

Nenávist jako řemen: Hádka lidí s poslancem po vtipu o "vymlácení ODSáků"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Vidím

Facebooková stránka „Stydím se za vládu ČR a chci její demisi“ má přes 21 tisíc členů, které spojuje místy až fanatický odpor k současnému vládnímu kabinetu. Reakce na vyjádření poslance ODS Jana Vidíma, který komentoval zmiňovaný vtip (více ZDE), jež zveřejnil zakladatel této stránky Milan Mráz, však rozvířila vody ještě víc. Vidím totiž zkonstatoval, že pokud někdo vyzývá k vymlácení členů ODS, jde o genocidní slovník, který může použít jen nacista.

Výzva ke genocidě to prostě je. A tohle dělali náckové

„Tak podle pana poslance Vidíma jsem genocidní nacista. Vy tak můžete o někom něco šířit, jste blb bez vzdělání, který nikdy nepracoval a jen se válí za naše peníze v parlamentu jako to prase! Ale z toho prasete je alespoň užitek při zabijačce, z vás nebudeme mít nic, vy jste prachobyčejný darmožrout a ještě blbě kecáte!“ komentoval bez skrupulí Milan Mráz poslancovu reakci.

Ten si to pochopitelně nenechal líbit, odmítl však vést jakoukoli debatu, neboť na urážky nejhrubšího zrna ani reagovat nejde. „Lidé, kteří se s tímhle ztotožňují, zřejmě do jisté míry s tímto ubožákem souzní. V žádném případě se nebudu snižovat tak hluboko, kam klesl ten člověk. Je to ubožák a nehodlám měnit nic na tom, že je to nácek, čímž reaguji na jeho věty o tom, že by se všichni členové ODS měli vybít, což prostě je vyzývání ke genocidě. Takhle se chovali vůči některým menšinám nacisté. To není nějaká póza, ten člověk podle mého nejhlubšího přesvědčení je opravdu nacista v tom nejhorším smyslu slova, své nepřátele chce vyhladit do posledního mrtě. S takovými lidmi se žádný dialog vést nedá,“ reagoval Vidím pro ParlamentníListy.cz

Mráz by prý poslanci rád nafackoval

Sám zakladatel protivládní stránky na svých slovech nic špatného nespatřuje, současnou vládu považuje strašlivou a v příštích volbách je odhodlán volit komunisty. „Těším se na okamžik, kdy takoví lidé jako Vidím vypadnou z politiky, protože tam nemají vůbec co dělat. Celá tahle vládní koalice. Věřím, že to v následujících volbách lidé vyčistí a že dostanou rozum. Já jsem ho ve svých třiceti šesti letech dostal a jdu volit komunisty a nebude nás málo. A to s KSČM nemám nic společného, nejsem ani člen ani jiného, ale co tahle koalice předvádí je vrchol. Za to podle mě nikdo z těch lidí v roce ‘89 nezvonil a oni si to neuvědomují a ještě s námi budou opovrhovat?  Vždyť já toho Vidíma od roku 1994 co pracuji, živím,“ míní Mráz.

„U mě je to lempl a řekl bych mu to do očí. Na začátku tam šlo o vtip, já nechci nikoho zabíjet. Ale kdyby ho šel někdo fackovat, tak se přidám a klidně bych mu tu facku dal. Jak říká Kalousek, je to výchovná metoda. A že bych zrovna Vidímovi po té tváří plesknul rád, ale nikoho nechci zabíjet, on asi nerozumí legraci,“ dodává redakci ParlamentníchListů.cz.

Politici musí vydržet hodně, ale tohle je za hranou

Jako legraci to tohle sdělení však nepochopila řada členů stránky, na které slova o „praseti“ působila jako žížala hozená do mraveniště. „To byl jako jenom vtip?? Já to bral konečně za konstruktivní plán něco změnit,“ podivoval se jeden z členů stránky nad vysvětlením anekdoty o ODS a obilí a jeho reakci doprovodily desítky dalších, zřídkakdy nepublikovatelných.

Podle Miroslavy Táborské z hnutí ProtiAlt, které vládu v reformách naopak podporuje musí politik něco vydržet a nemůže si myslet, že se o něm všichni, tedy i ti, kteří ho nevolí, budou vyjadřovat vždy v rukavičkách. „Něco jiného je ale hnutí, které má nějaký cíl, v tomto případě dokonce tak velký, jako je svrhnout vládu. Tam už je jistá zodpovědnost a ta musí fungovat. A to i za lidi, které chce oslovit a oslovilo. Tohle ‚násilí na internetu‘ se samozřejmě potom přesouvá i do ulic,“ reaguje Táborská pro server ParlametníchListů.cz

Politolog Lukáš Jelínek, kterého redakce oslovila s žádostí o analýzu těchto jevů, uvádí, že jsem svědky dvou tendencí. „Jednak se skutečně zostřuje atmosféra ve společnosti, protože tak, jak je často tendence ze strany současné vlády stavět proti sobě jednotlivé sociální, generační a profesní skupiny, tak v tom okamžiku stoupá radikalizace, ať už mezi těmi jednotlivými skupinami, tak i radikalita lidí k politikům a politické vrstvě a pochopitelně nejvíce se to odráží ve směru k vládním stranám a poslancům,“ viní vládu politolog.

Pozor, aby lidé nezvolili diktátora

„Tahle konkrétní věc je podle mě velmi hrubá a primitivní reakce na ty procesy, která tedy vládnoucí politická vrstva spouští. Pochopitelně, že politici tomu přispívají vykopáváním pomyslných příkopů mezi jednotlivými vrstvami, ale reagují většinou takzvaně v rukavičkách, zatímco běžný člověk se často neudrží a reaguje brutálně či za hranicemi elementárního dobrého vkusu,“ pokračuje v komentáři Jelínek.

Vyostření společenských nálad podle něho napomáhají právě sociální sítě, kde úroveň komunikace houstne, což může podle jeho slov vést k vyostřování nejen politické situace, ale i společenské atmosféry a k tomu, že lidé budou hledat někoho jiného, než politiky v dobře padnoucích oblecích, ale spíše prý autoritáře a hlasatele pevné ruky, kteří už nebudou nositeli parlamentní demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …