Novinář Best: Nečas a Tluchoř nemohou nahlas říct, že jde o rozkrádání

26.10.2012 9:05

Předčasné volby zatím nehrozí. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz je o tom alespoň přesvědčen americký novinář Erik Best. Ze strany premiéra podle něho jde pouze o snahu vystrašit jak rebely, tak strany a poslance, kteří by už neměli naději se příště do sněmovny dostat.

Novinář Best: Nečas a Tluchoř nemohou nahlas říct, že jde o rozkrádání
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

„Po krajských a prvním kole senátních voleb Nečas neprojevil moc sebereflexe, i když po tom druhém kole senátních přece jenom ano. Navíc Klaus řekl, že volby celkově v podstatě nikdo nevyhrál, pouze prohrál, a jasně tím měl na mysli Nečase. Já jsem to pochopil tak, že premiér to přijal a po druhém kole senátních voleb už byl o něco sdílnější, že je to chybou strany,“ říká pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Nečas i rebelové neříkají své hlavní důvody…

Podle něho samozřejmě můžeme mluvit o tom, že to měl dát premiér víc najevo, nicméně prý má Petr Nečas částečně pravdu, že ta vnitřní rozhádanost ODS se na volbách podepsala. „Jde o to, že Nečas nesmí nahlas vyslovit jeden z hlavních důvodů, a to je, že lidé jsou naštvaní kvůli tomu, že se krade,“ domnívá se americký novinář.

„Na druhé straně Tluchoř a ti ostatní zase nemohou říkat, že důvodem jejich naštvanosti je, že se dnes více zatýká a řeší se korupční případy. Díky tomu musí obě strany hledat zástupné důvody, což je ale vidět,“ shrnuje své úvahy Best.

Vláda zatím nepadne. Prý i díky Kalouskovi

Pokud jde o spojení důvěry vládě s hlasováním o daňovém balíčku, není Best vůbec přesvědčen, že to tak nakonec bude. „Myslím, že ještě existují šance, že vláda nepadne. Kalousek to dělá chytře, když tlačí na rebely. Evidentně se v tom spojil s Nečasem,“ uvádí.

„Ta taktika je poměrně dobrá a může zafungovat, protože snaha je opravdu dát všem najevo, kde je problém a donutit rebely, aby vyslovili své skutečné námitky, což bude těžké a nevylučuji, že na ně Nečas na poslední chvíli zaútočí otevřeně. Zatím byl poměrně mírný. Ten, kdo na ně teď tvrdě tlačí, je ministr financí Kalousek, který o nich řekl, že jsou atentátníci,“ říká novinář pro ParlamentníListy.cz.

Všechno možná spěje k domluvě

Nečas podle jeho slov stejně jako Kalousek nechce předčasné volby, ale každý o tom mluví, aby tlačili na rebely a aby všichni pochopili, že jinak přijdou o místa a navíc aby vlastně celou tuto situaci veřejnost připsala na vrub oněch rebelů. „Nechci tvrdit, že to nakonec takhle skončí. Třeba MfD ve čtvrtek napsala, že vláda padne. Já ale myslím, že na takový rozsudek je ještě brzy,“ nevěří příliš.

Erik Best je stále přesvědčen, že premiér a ministr financí mají ještě pořád silnější pozici a vyhlídky, než se smířit s pádem vlády. „Spíš mi to připadá tak, že mají s rebely blízko k nějaké domluvě,“ domnívá se.

Atentátníci, kteří chtějí zabít premiéra

„K přesvědčení, že vláda nakonec přežije, mě vede spojenectví Nečas a Kalousek, protože ministr financí kryje premiéra a je v tom velmi chytrý, navíc umí dobře vyvíjet nátlak. Připomínám, že Miroslav Kalousek rebelům vzkázal, že to jsou atentátníci, kteří chtějí zabít Nečase. To jsou dost silná slova,“ konstatoval.

„Nelze samozřejmě vyloučit, že se Kalousek nakonec otočí proti Nečasovi, ale zatím k tomu nejsou náznaky,“ dodává v komentáři pro server ParlamentníListy.cz Erik Best.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …