Obvinění pražští radní podali ústavní stížnost v kauze Opencard

26.07.2013 17:02

Obvinění pražští radní za TOP 09 včetně primátora Tomáše Hudečka ve čtvrtek večer společně podali ústavní stížnost, v níž žádají o zrušení trestního stíhání v kauze Opencard. Informoval o tom radní Lukáš Manhart (TOP 09). Obvinění dnes již bývalí radní za ODS stížnost k Ústavnímu soudu nezvažují.

Obvinění pražští radní podali ústavní stížnost v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Používání Opencard je trestné. Přijďte se udat! Reakce na obvinění současné rady Prahy, nikoli té minulé s Pavlem Bémem

Policie podezírá deset současných a bývalých radních z TOP 09 a ODS včetně tehdejšího primátora, předsedy pražské ODS Bohuslava Svobody, z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Všichni ale jakékoli pochybení odmítají.

Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. "Za rozhodnutím si stojím, dnes bych nehlasoval jinak," řekl Manhart. "Materiál, který jsme schvalovali, byl kompletní, neměl jsem důvod pochybovat," doplnil.

ODS jde jinou cestou

"Podali jsme sérii stížností na postup policie. Jejich výsledky zatím nemáme k dispozici," řekl Svoboda. Ústavní stížnost podle něj v tuto chvíli není na pořadu dne.

Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) po svém nástupu do funkce veřejně oznámil, že pokud v kauze padne obžaloba, odstoupí z funkce. S ním by patrně odešli i ostatní obžalovaní radní. Obžaloba podle neoficiálních informací není vyloučena, patrně v řádu několika týdnů.

Pražská karta Opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka, průkazka do knihovny, držitelé by na ni také měli získat různé slevy. Projekt, který vznikl v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS), vyvolal řadu podezření, především kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. V počátcích projektu totiž Praha uzavřela několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Kritizovaný projekt stál už asi 1,25 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …