Odchod Klause ml.: První info. Je to vážné. Chladná slova o naději

23.03.2021 12:27

Skoro pro všechny je překvapením dnešní oznámení Václava Klause mladšího, že končí v politice a nepovede Trikolóru v podzimních volbách do poslanecké Sněmovny. Ale ne úplně pro všechny. „Ono je to celkem logické,“ říká zdroj blízký oběma Klausům, který také míní, že to otevírá možnosti pro další slučování. A z Trikolóry získaly ParlamentníListy.cz potvrzení, že se nejedná ani o krádež účtu na facebooku a politik končí z vážných osobních důvodů. Záležitost se prý řeší interně. Ale na internetu už běží spekulace a vzpomínky.

Odchod Klause ml.: První info. Je to vážné. Chladná slova o naději
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Do voleb zbývá ještě nějaká doba. Nicméně jeden z účastníků zřejmě vypadává. Jak Václav Klaus mladší napsal na sociálních médiích, nebude sám nikam kandidovat a ukončí veřejné aktivity. Klaus dále říká, že důvody jsou převážně osobní.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí
„V tom, co jsem hájil, jsem si jist, že šlo o věci nezbytné pro úspěšnou budoucnost republiky. Neměnil bych na tom ani čárku. Zeštíhlit stát, nechat lidi pracovat a žít. Bohatství vzniká z práce, ne z dávek a dotací. Hájení národní svrchovanosti, aby o této zemi rozhodovali lidé, kteří zde žijí. Obrana tradičních konzervativních hodnot, protože z nových ideologií často přichází jen teror, chudoba a vlády nových vyvolených. Snaha nežít v covidovém koncentráku,“ říká čerstvě bývalý politik. Ale dodává, že tento program musí hájit někdo s politickým talentem a hlavně obrovskou energií.

Uvádí, že v roce 2017 se mu rozpadla rodina, nikoliv vlastní vinou. „Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět,“ říká a dodává, že ztratil vtip, rozvahu a tam, kde byl třeba nadhled, rozhodoval radikálně.

„Do politiky jsem se dostal na základě obrovské podpory lidí, kdy jich statisíce čítávalo v pondělí můj pravidelný sloupek na Novinkách,“ uvedl s tím, že neměl ani plán, ani mecenáše. „Povolební útěk ODS do levého proevropského středu – jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat. Objezdil jsem republiku dodávkou, setkával se s lidmi. Trikolóra dosáhla v krajských volbách cca 3,4 % hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, máme nějaké peníze na kampaň, ale něco nám chybí,“ diagnostikuje bývalý politik.

Jako polehčující okolnost zmínil, že jeho kampani škodil covid a „kmotři“ a neměl přízeň médií. Ale hlavní chybu vidí u sebe. „Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce,“ říká s tím, že kandidovat jen proti někomu je politický nesmysl. „Když chcete někoho porazit či ho oslabit – musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program. Že je někdo druhý takový nebo makový – to je program pro komentátory, ne pro lidi, co jsou na hřišti,“ soudí. Funkce se hodlá vzdát na celonárodním sněmu.

Rozhodnutí je přinejmenším nečekané. I s ohledem na to, že ani ne 45 minut předtím sdílel status komentující žádost o nový nouzový stav. Jediným náznakem jsou snad slova: „Takhle to dál nejde.“

Ne však pro každého. „No, ono je to celkem logické. Starý Klaus mu moc důvěry nevyjádřil a vzhledem k tomu, že to Trikolóře moc nešlo, se není čemu divit. Zas tak nečekané to není. Otevírá to spoustu možností a otevírá to prostor pro jiné lidi, kteří se hlásí. Otevírá to možnost ke slučování nejrůznějšího druhu,“ prozradil ParlamentnímListům.cz důvěrný zdroj blízký prostředí mladého i starého Klause. Další zdroj z vedení Trikolóry dosvědčil, že se nejedná o žádnou krádež účtu na sociálních médiích a za rozhodnutím jsou skutečně vážné osobní důvody. Do jaké míry bude rozhodnutí platné, se interně řeší.

Překvapeni jsou ovšem komentátoři a už spekulují. „Tak koukám, že v Trikolóře nazrál čas na střídání generací. Václav Klaus mladší to balí,“ komentoval Petr Honzejk z HN. „Jako novináři se mi s ním komunikovalo dost dobře. A  jako jeden z mála politiků nikdy nežádal posílat text k autorizaci,“ vzpomínal Radek Bartoníček ze stejného mediálního domu.

Že půjde o výměnu generací tuší také bývalý ředitel ČRo Vltava Petr Fischer.

Klausovo vyjádření ocenil ředitel Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka.

„Spaste svoje duše, hříšníci. Konec světa se kvapem přiblížil...“ mínil šéfredaktor časopisu Vrchlabinky Jiří Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …